Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα και το μεσημέρι της Δευτέρας (10/02) ανοιχτά της Αμοργού, καθώς σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ -με τον μεγαλύτερο να είναι στα 4,9- σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.
Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες είναι στα 4,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 13:23 και σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 17,7 χιλιόμετρα.
Μερικά λεπτά αργότερα καταγράφηκε σεισμός στα 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο που εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 16,3 χιλιόμετρα.
Έπειτα, ακολούθησε σεισμός στα 4,3 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10,9 χιλιόμετρα.
Λίγο μετά τις 15:00 καταγράφηκε νέος ισχυρός σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 15,7 χιλιόμετρα.
Δύο νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην Καλντέρα
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί την σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται στη Σαντορίνη, την Αμοργό και την ευρύτερη περιοχή. Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί έντασης 4,7 και 5 Ρίχτερ, ενώ τουλάχιστον 11.700 δονήσεις μέτρησε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ τις τελευταίες 15 ημέρες.
Στη Σαντορίνη, οι επιστήμονες συνέλεξαν το πρωί δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλντέρα και επιδιώκουν να αντλήσουν νέα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν άλλοι δύο υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι πήραν τη θέση των δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.
Για τον λόγο αυτό βρέθηκε σήμερα στη Σαντορίνη η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
Σε δηλώσεις της στο ΕΡΤNews, η κα Νομικού τόνισε ότι «η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί».
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε, παράλληλα, μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Υπομονή συνιστούν οι ειδικοί
Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα χρειαστεί υπομονή, καθώς η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη.
Θα απαιτηθεί χρόνος, τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος σχολιάζοντας τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής. «Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο».
«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στo Update και τον Κώστα Λασκαράτο και συμπλήρωσε ότι «αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης».