Τα γεμιστά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή με ρύζι. Η χρήση φρέσκων μυρωδικών όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος και ο άνηθος δίνει στα γεμιστά μια μοναδική γεύση και άρωμα. Χρησιμοποιήστε ώριμες και ζουμερές ντομάτες και πιπεριές για καλύτερη γεύση. Μην παραγεμίζετε τα λαχανικά, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Προσθέστε πατάτες κομμένες στο ταψί μαζί με τα γεμιστά και απολαύστε ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα.
Υλικά για τη συνταγή
- 6 μεγάλες ντομάτες
- 4 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
- 2 μελιτζάνες (προαιρετικά)
- 2 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες για τη συνταγή
- Πλένετε καλά τα λαχανικά.
- Κόβετε ένα καπάκι από τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
- Αδειάζετε την ψίχα από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια και αφαιρείτε τους σπόρους από τις πιπεριές.
- Αν χρησιμοποιήσετε μελιτζάνες, τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε την σάρκα τους.
- Ψιλοκόβετε την ψίχα από τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και την κρατάτε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ψίχα των λαχανικών και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ ντομάτας, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε το νερό ή τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Γεμίζετε τα λαχανικά με το μείγμα του ρυζιού.
- Κλείνετε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
- Τοποθετείτε τα γεμιστά σε ένα ταψί.
- Περιχύνετε τα γεμιστά με λίγο ελαιόλαδο και νερό.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί το ρύζι.
- Σερβίρετε τα γεμιστά ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.