Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος υποκρίνεται πως σας συμπαθεί και στην πραγματικότητα σας βλέπει σαν απειλή

    Οι προθέσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων δεν αποκωδικοποιούνται πάντα εύκολα. Τα λόγια μας δεν αντανακλούν πάντα τα αισθήματα που κρύβουμε επιμελώς κάτω από την επιφάνεια. Ίσως να έχετε συναντήσει ανθρώπους που σας στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα: Χαμογελώντας, σας κάνουν να νιώθετε άβολα με τα σχόλιά σας.

    Μπορεί να κάνετε παρέα, όμως κάτι στο ύφος, τη γλώσσα του σώματός τους, την ένταση που αποπνέουν, δεν εξηγείται. Καμιά φορά, οι άνθρωποι νιώθουν πως αποτελείτε απειλή για αυτούς – ακόμη και αν δεν το παραδέχονται.

    Οι ψυχολόγοι, μας πληροφορούν ότι, συχνά, κάτω από τις τυπολατρίες και τις ευγένειες, υποβόσκει ένα αίσθημα ανταγωνισμού, λόγω της απειλής που αισθάνεται κάποιος. Αν αναρωτιέστε αν, κάποιος σας εκτιμά πραγματικά ή αν απλώς σας ανέχεται και υποκρίνεται, ακολουθούν 8 χαρακτηριστικές ενδείξεις.

    Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος υποκρίνεται πως σας συμπαθεί και στην πραγματικότητα σας βλέπει σαν απειλή

    • Τα κομπλιμέντα τους μοιάζουν ψεύτικα
    • Σας «καλύπτουν» όταν μιλάτε
    • Η γλώσσα του σώματος τους προδίδει
    • Ύπουλα κομπλιμέντα ή διακριτικοί υποβιβασμοί
    • Δεν σας στηρίζουν δημοσίως, ούτε δείχνουν ειλικρινή στήριξη
    • Δείχνουν ενθουσιασμό μόνο όταν αποτυγχάνετε
    • Υποτιμούν τα κατορθώματά σας
    • Κρατούν τις σχέσεις σας σε επιφανειακό επίπεδο

    Τα κομπλιμέντα τους μοιάζουν ψεύτικα

    Μήπως τα κομπλιμέντα κάποιου φίλου σας βγαίνουν από το στόμα του με το ζόρι;

    Μήπως η έκφρασή του μαρτυρά κάτι εντελώς διαφορετικό από τα λόγια του; Αυτό είναι ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδια. Τα ειλικρινή κομπλιμέντα, βγαίνουν αβίαστα. Το άτομο που τα λέει, τα εννοεί και αυτό είναι φανερό. Στον αντίποδα, τα ψεύτικα κομπλιμέντα, φαίνονται κατασκευασμένα, βεβιασμένα.

    Μπορεί, για παράδειγμα ένας φίλος να σας απευθύνει ένα κομπλιμέντο με τρόπο μηχανικό, χωρίς να σας κοιτάει στα μάτια.

    Σας λέει κάτι θετικό και αμέσως αλλάζει κουβέντα.

    Μήπως νιώθει άβολα κατά τις αλληλεπιδράσεις σας; Τα λόγια του είναι βεβιασμένα επειδή, δεν εννοεί αυτά που λέει, αλλά τα λέει μόνο και μόνο, από υποχρέωση.

    Σας «καλύπτουν» όταν μιλάτε

    Τίποτε δεν μαρτυρά το γεγονός ότι, αποτελείτε απειλή για κάποιον, ο οποίος σπεύδει να μιλήσει για την επιτυχία του, αμέσως μετά από εσάς. Για παράδειγμα, λέτε: «Μου έδωσαν προαγωγή!».  Εκείνος που απειλείται από εσάς, αντί για «συγχαρητήρια!», θα πει, «Ωραία, εγώ τον προηγούμενο μήνα πήρα προαγωγή και αύξηση».

    Θα αρχίσουν να μιλάνε για τα προνόμιά τους, για το γραφείο τους, για το πόσο τους σέβεται ο προϊστάμενος. Τα δικά σας επιτεύγματα, μετά από αυτό, θα μοιάζουν πλέον ασήμαντα.

    Σύμφωνα  με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η ανάγκη των ανθρώπων να μονοπωλούν στις συζητήσεις, απορρέει από την ανασφάλεια.

    Αν κάποιος σας βλέπει σαν απειλή, θα προσπαθεί να φαίνεται εκείνος ως επιτυχημένος, να μονοπωλεί την κουβέντα και να τη στρέφει διαρκώς στον εαυτό του.

    Η γλώσσα του σώματος τους προδίδει

    Τα λόγια μας μπορεί να ξεγελάσουν κάποιον. Όχι όμως και το σώμα μας.

    Όταν κάποιος παριστάνει πως είναι άνετος αλλά στην πραγματικότητα, νιώθει δυσφορία, θα παρατηρήσετε ότι αποφεύγουν την επαφή με τα μάτια. Μπορεί να παίρνουν αποστάσεις, να στέκονται μακριά σας. Ίσως να σταυρώνουν τα χέρια τους και να μην είναι ποτέ χαλαροί μπροστά σας.

    Η γλώσσα του σώματος, μπορεί να αποκαλύψει πως δεν εννοούν τα ευγενικά λόγια που σας λένε, τη δυσφορία και την απειλή που αισθάνονται κοντά σας.

    Ύπουλα κομπλιμέντα ή διακριτικοί υποβιβασμοί

    Έτυχε ποτέ, κάποιο «κομπλιμέντο» να σας κάνει να νιώσετε περισσότερο άσχημα, παρά όμορφα; Μπορεί κάποιος να σας πει, για παράδειγμα: «Μπράβο, ωραία ντύθηκες σήμερα».

    Τα σχόλια αυτής της μορφής, δεν είναι πρόδηλες προσβολές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν είναι έπαινοι.

    Τα «προσβλημέντα», είναι μια μορφή παθητικό – επιθετικής συμπεριφοράς που προέρχονται από την ανασφάλεια.

    Ένας άνθρωπος που νιώθει πως απειλείται από εσάς, θέλει να σας υπονομεύσει, διατηρώντας την επίφαση της φιλικότητας. Γι’ αυτό και λέει κάτι ασαφώς προσβλητικό.

    Δεν σας στηρίζουν δημοσίως, ούτε δείχνουν ειλικρινή στήριξη

    Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να σας συγχαρεί γενναιόδωρα και δημοσίως, όπως για παράδειγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαρτυρά ότι σας βλέπει σαν απειλή.

    Αν, για παράδειγμα, έχετε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο έργο, ή αν μοιράζεστε μια επιτυχία σας, οι πραγματικοί φίλοι σας θα σπεύσουν να σας στηρίξουν και να σας συγχαρούν.

    Όχι όμως, εκείνος που σας θεωρεί απειλή. Εκείνος, σιωπά.

    Μπορεί, όταν βρεθείτε οι δυο σας να πει, «ναι, την είδα την ανάρτηση, μπράβο σου», όμως δεν θα παραδεχτούν ποτέ ανοιχτά την επιτυχία σας.

    Ο Daniel Goleman, ο ψυχοθεραπευτής που έκανε την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης γνωστή στο ευρύ κοινό, έχει τονίσει τη σημασία της αυτογνωσίας στις κοινωνικές δυναμικές.

    Η αναγνώριση όπως λέει, των λεπτών στοιχείων, όπως είναι η ασυνεπής στήριξη – βοηθά να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις σχέσεις.

    Όταν ένας άνθρωπος δεν μας επικροτεί δημόσια, αυτό μαρτυρά ότι δεν μας αναγνωρίζει και πως δεν θέλει να λάβουμε τον έπαινο των άλλων. Αγχώνονται στη σκέψη πως, αν μας στηρίξουν πολύ, θα βγουν με αρνητικό πρόσημο στη σύγκριση.

    Δείχνουν ενθουσιασμό μόνο όταν αποτυγχάνετε

    Μήπως έχετε προσέξει πως κάποιος δείχνει άκαιρα χαρούμενος όταν μιλάτε για κάποια σας αποτυχία; Πρόκειται για μια αξιόπιστη ένδειξη που μαρτυρά ότι, το άτομο αυτό αισθάνεται πιο ασφαλές όταν δεν τα έχετε καταφέρει.

    Ίσως να δείχνει μεγάλη περιέργεια για τις φορές που τα θαλασσώσατε, που η σχέση σας δεν πέτυχε ή που χάσατε μια ευκαιρία σας.

    Μπορεί να κάνουν πολλές ερωτήσεις, να στέκονται υπερβολικά στα αρνητικά και καμιά φορά να πουν κανέναν παρηγορητικό λόγο, έτσι, για το φαίνεσθαι.

    Οι πραγματικοί φίλοι, ανησυχούν για εσάς μετά από μια σας αποτυχία. Θα σπεύσουν ωστόσο, να σας υποστηρίξουν.

    Αντίθετα, όταν κάποιος νιώθει ν’ απειλείται, μπορεί να θεωρήσει τις αποτυχίες σας ως αποδείξεις πως δεν είστε τελικά τόσο «τέλειος» όσο φοβάται.

    Προσωρινά, αισθάνονται ανακούφιση στη διαπίστωση πως είστε άνθρωποι και κάνετε λάθη. Μπορεί να υποκριθούν ότι νοιάζονται όμως μέσα τους, χαίρονται που δεν τα έχετε καταφέρει.

    Υποτιμούν τα κατορθώματά σας

    Οι άνθρωποι που σας θεωρούν απειλή, μπορεί να μην σας επισκιάζουν  ούτε να σας αγνοούν. Ενδέχεται όμως, να υπονομεύουν τις επιτυχίες σας.

    Μπορεί κάποιος από το φιλικό σας περιβάλλον.  να αντιμετωπίζει τα κατορθώματά σας με υποτιμητικά σχόλια.

    Μπορεί να μην καταλάβετε αμέσως περί τίνος πρόκειται. Ίσως το ερμηνεύσετε σαν χιούμορ. Στην πραγματικότητα, νιώθουν ν’ απειλούνται από εσάς.

    Κάνοντας τα κατορθώματά σας να μοιάζουν ασήμαντα, μπορεί επιδιώκουν να νιώθουν άνετα οι ίδιοι.

    Κρατούν τις σχέσεις σας σε επιφανειακό επίπεδο

    Τέλος, υπάρχουν και οι άνθρωποι που, δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σύνδεση μαζί σας. Γι’ αυτό και σας μιλούν μόνο για ανούσια, ασφαλή θέματα: τον καιρό, μία σειρά στην τηλεόραση η κουτσομπολιό.

    Δεν μιλούν ωστόσο ποτέ για τους στόχους της ζωής τους, τα προβλήματα που τους απασχολούν, ούτε φιλοσοφούν τα ζητήματα.

    Μία επιφανειακή σχέση, όσο ευχάριστη και αν φαίνεται – χωρίς καβγάδες, χωρίς εντάσεις – δεν στηρίζεται ποτέ σε ουσιαστικά αισθήματα.

    Ένας άνθρωπος που νιώθει να απειλείται από εσάς, δεν θέλει να αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό.

    Νιώθουν ασφάλεια, μόνο εφόσον η σχέση τους παραμένει σε επιδερμικό επίπεδο. Μπορεί να παριστάνουν τον φίλο, δεν θέλουν όμως να δείξουν ευάλωτοι.

    Tip: Οι άνθρωποι μπορεί να υποκριθούν τους φίλους ενώ στην πραγματικότητα, μέσα τους νιώθουν ανταγωνισμό

    Σε πολλές περιστάσεις, οι άνθρωποι μπορεί να υποκριθούν τους φίλου ενώ στην πραγματικότητα, μέσα τους νιώθουν ανταγωνισμό ή και έχθρα για το άτομο αυτό. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει να απειλείται, δείχνει τις διακριτικές αυτές συμπεριφορές: ύπουλα κομπλιμέντα που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση, γλώσσα του σώματος και απροθυμία να σας στηρίξει, ειδικά μπροστά σε άλλους.

    Μπορεί να νιώθετε πως, υποτιμούν τα επιτεύγματά σας ή μια τάση να εστιάζουν στις αδυναμίες σας. Δεν είναι ποτέ εύκολο να βρίσκεσαι σ’ αυτή τη θέση, ειδικά αν το μόνο που ζητάς είναι ουσιαστικές σχέσεις.

    Η αναγνώριση των σημαδιών αυτών, δεν πρέπει να οδηγεί σε σύγκρουση ή βιαστικούς χαρακτηρισμούς του ατόμου αυτού.

    Η κατανόηση των πραγματικών αιτιών – όπως οι φόβοι ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης – μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε κατάλληλα στη σχέση.

    Άλλες φορές πάλι, η καλύτερη τακτική είναι να πάρετε αποστάσεις και περιβάλλεστε μόνο από ανθρώπους που σας σέβονται και σας στηρίζουν πραγματικά. Αν παρατηρήσετε τις παραπάνω συμπεριφορές από κάποιον δικό σας άνθρωπο, δεν χρειάζεται να αντιδράσετε σπασμωδικά. Αρκεί να αναγνωρίσετε την πραγματικότητα και να προσαρμόσετε ανάλογα τις προσδοκίες σας.

    Η ζωή άλλωστε, είναι πολύ μικρή για να επιδιώκετε την έγκριση από ανθρώπους δέσμιους των ίδιων τους των ανασφαλειών. Να επιλέγετε ουσιαστικές σχέσεις, με άτομα που σας ενθαρρύνουν να εξελιχθείτε.

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ