Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    Τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος στο «στόχαστρο» των παρόχων

    Τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος στο «στόχαστρο» των παρόχων

    Η πλειονότητα των καταναλωτών παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες επικεντρώνονται στα κίτρινα τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες.

    Η ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που θα έχουν μικρότερη διάρκεια από έναν χρόνο αλλά όχι από έξι μήνες. Με αυτή την ανακοίνωση επιβεβαιώνεται η εξαίρεση στην εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι προμηθευτές μπορούν στα κυμαινόμενα τιμολόγια να παρέχουν ανταγωνιστικές τιμές χωρίς το ρίσκο που εμπεριέχει το πράσινο αλλά και το μπλε σταθερό τιμολόγιο.


    Ο ανταγωνισμός της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος μεταφέρεται έτσι στα κίτρινα τιμολόγια κάτι που είχε φανεί και από τα αντίστοιχα τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου. Τότε η μέση τιμή των κίτρινων τιμολογίων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια.

    Η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους τιμολογίων, κίτρινα και πράσινα, οφείλεται στο ότι οι πάροχοι δεν χρειάζεται να ενσωματώσουν το ρίσκο της πρόβλεψης της εξέλιξης των τιμών του χονδρεμπορίου, κάτι που ισχύει στα πράσινα τιμολόγια.

    Πρακτικά αυτό δείχνει ότι τους επόμενους μήνες το ανταγωνιστικό πεδίο στην αγορά λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια.


    Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της εταιρείας Φυσικό Αέριο, η ζήτηση για τα σταθερά μπλε τιμολόγια έχει περιοριστεί, γεγονός που αποτυπώνεται στη συνεχή πτώση που παρουσίασαν οι τιμές τους πρώτους μήνες του 2024.  Ο ανταγωνισμός πλέον έχει μεταφερθεί μεταξύ των κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή των πράσινων και των κίτρινων.

    Η πλειονότητα των καταναλωτών ωστόσο παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες επικεντρώνονται στα κίτρινα τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες. Τα στοιχεία της εταιρείας «Φυσικό Αερίο Α.Ε» αποκαλύπτουν ότι 190.690 νοικοκυριά σε σύνολο 6.500.000 το 2023 άλλαξαν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» κέρδισε τους πιο πολλούς πελάτες και ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 34.722 εκ των οποίων οι 12.725 προήλθαν από το φυσικό αέριο ως πηγή θέρμανσης και οι 21.997 στα τιμολόγια της ενέργειας. Η ΖΕΝΙΘ κέρδισε 32.461, η NRG 28.925, η ΗΡΩΝ 15.306 , Η ELPEDISON 14.460 ενώ ο όμιλος Mytilineos έχασε 17.386 , η ΔΕΗ 23.767 και οι λοιποί πάροχοι 24.104. Οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι την επόμενη Τετάρτη δεν αναμένεται να έχουν σηημανντικές διαφοροποιήσεις.

    Η ανακοινωση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια ρεύματος

    Η ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που εισήγαγε η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/10469/192 Απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 742/31.01.2024) και προκειμένου για την άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας της Αρχής, κατά τρόπο ομοιόμορφο και ισότιμο, ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, ζήτησε την παροχή διευκρινήσεων ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση.

    Κατόπιν των διευκρινίσεων που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα, και σύμφωνα με την αληθή βούληση του κανονιστικού νομοθέτη, τόσο η διάρκεια της σύμβασης όσο και το Τιμολόγιο αποτελούν στοιχεία της Προσφοράς Προμήθειας η οποία δύναται κατόπιν συναίνεσης του Πελάτη να καταλήγει σε διάρκεια σύμβασης προμήθειας που δεν δύναται να είναι μικρότερη των 6 μηνών.

    Ως εκ τούτου, οι Προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του 1 έτους και όχι μικρότερης των 6 μηνών. Τα προσφερόμενα ως άνω τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της Χρέωσης Προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα.

    Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουνστα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

     

     




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ