Με μικρά, διστακτικά βήματα προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή της εξαγγελίας των απογευματινών χειρουργείων με τέσσερα νοσοκομεία να έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο του ΕΣΥ. Το υπουργείου Υγείας δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει και μάλιστα προσδοκά να μειωθούν οι λίστες αναμονής αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι υπηρεσίες που προσφέρονται αλλά τα μηνύματα που φτάνουν, ενδεχομένως, να διαψεύσουν τις προσδοκίες.
Τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.
Ξεκινάει η λειτουργία αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)
Σύμφωνα με το MEGA, τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων.
Απομένει να αποδειχθεί ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να λάβουν το τελικό «πράσινο φως».
«Δεν βγάζουμε άκρη με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας»
Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία εκφράζοντας επιφυλάξεις αλλά και την ανησυχία του για το μέτρο.
«Μερικές φορές δεν βγάζουμε άκρη και με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας, γιατί άλλα λέει την μία μέρα κι άλλα την άλλη. Είπε ότι την κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες την έχει υπογράψει ήδη εδώ και δέκα μέρες. Όμως αυτή την ΚΥΑ δεν την έχει δει κανένας. Εν πάση περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαρροές που τις αναπαράγει από τους λογαριασμούς του στα social media ο υπουργός, άρα μάλλον είναι έγκυρες και λένε ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή από τρία νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.
«Δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία»
Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είναι τραγικές ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα αυτό που εντοπίζεται είναι έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.
«Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων, θα γίνεται ή το ένα ή το άλλο. Το θέμα είναι απλό: δεν υπάρχει προσωπικό. Πρώτον αν κάλυπταν τις κενές θέσεις του προσωπικού σε τρεις μήνες δεν θα υπήρχε λίστα. Δεύτερον είναι κοινωνικά χυδαίο – κατά την γνώμη μου – να βάλουν τους ασθενείς να πληρώσουν ξανά, που έχουν πληρώσει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και σκληρούς φόρους».
40% των χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά
Τις σοβαρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έγκαιρα προειδοποιούσε ότι σε ποσοστό 40% τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωνε (MEGA) πρόσφατα πως εντός του Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η νομοθέτηση θα επιφέρει τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Έντονη διαφωνία των πολιτών, στη δημοσκόπηση της MRB
Το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν 6 στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί. Στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Open, οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται κατά ενώ υπάρχει και ένα 10% που απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».