Τα ψιλά γράμματα για το Σπίτι μου 2
Τα μετρητά που απαιτούνται για το Σπίτι μου 2, τι γίνεται με προηγούμενα δάνεια, τι ισχύει τελικά με την παλαιότητα του ακινήτου.
Χιλιάδες πολίτες, 11.000, μέχρι αργά χθες το βράδυ, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για το νέο στεγαστικό πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ που αφορά 20.000 δικαιούχους κατασεικνύοντας το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες. Στο πρόγραμμα ωστόσο υπάρχουν ψιλά γράμματα που θα πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες με το σημαντικότερο ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι απαιτούνται μετρητά, ότι ισχύουν ειδικές συνθήκες αν υπάρχει άλλο δάνειο και ότι θα πρέπει να προσέξουν την παλαιότητα του ακινήτου.
Αρχικά οι υποψήφιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς μετρητά δεν έχουν πιθανότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Θα χρειαστεί τουλάχιστον το 10% της αξίας του ακινήτου ενώ το ποσοστό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η τράπεζα θα εγκρίνει το δάνειο που θα ζητήσει ο ενδιαφερόμενος. Θα χρειαστεί επίσης να καταβληθούν μία σειρά εξόδων.
Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή ορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν η αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό δανείου θα είναι 180.000 ευρώ (90% της αξίας).
Ο δανειολήπτης τότε θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 20.000 ευρώ από δικούς του πόρους.
Αν η αξία του ακινήτου είναι 250.000 ευρώ, το δάνειο θα περιοριστεί στο ανώτατο όριο των 190.000 ευρώ, και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται σε 60.000.
Παράλληλα οι δικαιούχοι του Προγράμματος επιβαρύνονται με τα έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου, καθώς και τα έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του αποκτηθέντος ακινήτου (ενδεικτικά: δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου, τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης, έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών, την περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών, έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, έξοδα άρσης προσημείωσης).
Παράλληλα θα πρέπει να προσέξει:
– Στην περίπτωση ακινήτου με βάρος (προηγούμενο δάνειο), αυτό δύναται να γίνει αποδεκτό προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα, τηρουμένης της συνήθους διαδικασίας των τραπεζών, ήτοι με απευθείας εξόφληση του προηγούμενου δανείου και βεβαίωση από την Τράπεζα που είχε χορηγήσει το δάνειο ότι συναινεί στην άρση του βάρους και δεν έχει έτερη απαίτηση. Το δάνειο του Προγράμματος δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου.
– Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αλλάξει πιστωτικό ίδρυμα μόνο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση σε ένα πιστωτικό ίδρυμα και δεν λάβει απάντηση εντός 30 ημερών ή λάβει απορριπτική απάντηση, μπορεί να υποβάλλει αίτηση σε άλλο Πιστωτικό ίδρυμα
– Στην περίπτωση που το ακίνητο που επιλέγει ο αιτών έχει υπαχθεί σε άλλη αίτηση εγκεκριμένη, ο αιτών εφόσον επιθυμεί, μπορεί να αναζητήσει άλλο ακίνητο, υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα για αυτό.
– Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της. Δηλαδή η οικοδομική άδεια ή το τελευταίο έτος αναθεώρησης της αδείας πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο έως 31/12/2005. Στην περίπτωση που πιστοποιημένα δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα προκύπτει από τη βεβαίωση περαίωσης, στο πεδίο παλαιότητας, με απώτατη ημερομηνία την 31/12/2007. Εάν στο τελευταίο αυτό πεδίο υπάρχουν περισσότερες ημερομηνίες, πρέπει η παλαιότητα έως 31/12/2007 να αφορά τουλάχιστον το 50% των κύριων χώρων.
– Κατά κανόνα, απαγορεύεται η εκμίσθωση του ακινήτου που αποκτήθηκε μέσω του Προγράμματος για τα πρώτα επτά (7) έτη από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Δανεισμού Τελικού Αποδέκτη. Η παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
Μπορεί να δικαιολογηθεί η εκμίσθωση πριν την παρέλευση της επταετίας, εφόσον ο Τελικός Αποδέκτης αποδείξει επαρκώς, σε περίπτωση ελέγχου, τις αντικειμενικές περιστάσεις που κατέστησαν αδύνατη τη χρήση του αποκτηθέντος ακινήτου ως κύριας κατοικίας του.
– Το ακίνητο που θα βρει ο αιτών να διαθέτει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, καθώς στην πορεία θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο από τον τεχνικό και νομικό έλεγχο που θα ακολουθήσει το πιστωτικό ίδρυμα και επιπλέον, θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
– Μετά την επιλογή του ακινήτου από τον αιτούντα, το πιστωτικό ίδρυμα έχει προθεσμία 30 ημερών από την προσκόμιση των δικαιολογητικών για να ελέγξει την πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του αποκτώμενου ακινήτου.
Μετά τη θετική απάντηση της ΕΑΤ, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να ενημερώσει τον δικαιούχο για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα. Η έγκριση υπαγωγής ισχύει για ενενήντα (90) ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι:
– Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας Α΄ ή Β΄ βαθμού του πωλητή.
– Δεν μπορεί να γίνει από σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον πωλητή.
Για την επιβεβαίωση ότι η αγορά του ακινήτου δεν γίνεται από συγγενή εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας Α’ ή Β’ βαθμού του πωλητή ή από σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν, υποβάλλεται σχετικό σύμφωνο συμβίωσης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αμφότερων πωλητή και αγοραστή και των συζύγων/μερών συμφώνου συμβίωσης, τόσο της πατρικής όσο και της μητρικής τους οικογένειας, ανεξάρτητα εάν η αίτηση χορήγησης δανείου υποβάλλεται από κοινού ή από τον έναν εκ των δύο. Στην περίπτωση που η προσκόμιση των εν λόγω δικαιολογητικών καθίσταται αδύνατη, γίνεται αποδεκτή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του αγοραστή και του πωλητή με την οποία δηλώνεται ότι δεν υφίσταται μεταξύ τους σχέση συγγενείας εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β’ βαθμού, ή προσώπου που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον/τους αγοραστή/ές ή τον/τους πωλητές αντίστοιχα.