Τα σύκα είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και βασικών μετάλλων ενώ ενισχύουν και τη γονιμότητα.
Επιστημονικές μελέτες προτείνουν την κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο που βοηθά την παραγωγή ωαρίων.
Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα
Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική. Ωστόσο, τα πλήρως ώριμα φρέσκα σύκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής ποσότητας καλίου.
Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν το αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό και μειώνουν την οξύτητα, που οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονών. Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.
Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον ΔΜΣ σας (Δείκτη Μάζας Σώματος) προκειμένου να μείνετε έγκυος ή αν απλώς προσέχετε το βάρος σας, μπορείτε να εντάξετε τα σύκα στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι.
Τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν και την ανδρική γονιμότητα καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Τρόποι για να τρώτε τα σύκα
Μαλακά και γλυκά, τα φρέσκα σύκα τρώγονται με κρέας, σαλάτες και επιδόρπια.
Δοκιμάστε σύκα με :
- Κατσικίσιο τυρί.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως ή με γιαούρτι και μέλι.
- Σε smoothie φρούτων.