Το Πάσχα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αγαπημένες και «γεμάτες» γιορτές στην Ελλάδα – και όταν λέμε «γεμάτες», δεν εννοούμε μόνο από αγάπη και οικογενειακή θαλπωρή, αλλά και από… πιάτα! Παραδοσιακά φαγητά, γλυκά, αρνιά στη σούβλα, τσουρέκια και κοκορέτσια κατακλύζουν κάθε τραπέζι, μετατρέποντας τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας σε… διατροφικό μαραθώνιο.
Και ποιος να αντισταθεί; Μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας, οι περισσότεροι βλέπουν το Πάσχα ως «νόμιμη αφορμή» για γαστρονομική ελευθερία – ή και απελευθέρωση.
Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η παράδοση, αλλά η υπερβολή. Ξεκινάμε το Μεγάλο Σάββατο με τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, συνεχίζουμε την Κυριακή του Πάσχα με οβελία, αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι και εξοχικό, συνοδευμένα από πληθώρα μεζέδων, σαλατών και φυσικά – κρασί ή τσίπουρο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται η… γλυκιά “επίθεση”: τσουρέκια, σοκολατένια αυγά και πασχαλινά κουλουράκια.
Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η παράδοση, αλλά η υπερβολή. Ξεκινάμε το Μεγάλο Σάββατο με τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, συνεχίζουμε την Κυριακή του Πάσχα με οβελία, αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι και εξοχικό, συνοδευμένα από πληθώρα μεζέδων, σαλατών και φυσικά – κρασί ή τσίπουρο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται η… γλυκιά “επίθεση”: τσουρέκια, σοκολατένια αυγά και πασχαλινά κουλουράκια.