Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Τέμπη: Οι καταθέσεις των υπαλλήλων της Interstar για τα βίντεο – Η «ημερομηνία δημιουργίας» και ο φάκελος «Δυστύχημα»

    Πέντε ημέρες μετά την προσκόμιση των τριών βίντεο σε στικάκι USB, από τον Βασίλη Καπερνάρο, δικηγόρο της Interstar, στα οποία, φέρεται να απεικονίζεται η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το Intercity 62 στα Τέμπη, κατέθεσαν δύο υπάλληλοι της εταιρείας security που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου, αποτυπώνοντας όλες τις κινήσεις τους, σχετικά με το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό.

    Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

    Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στις 10 Φεβρουαρίου, η έρευνα που διενεργήθηκε από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στα γραφεία της εταιρείας σεκιούριτι στην Μεταμόρφωση, έπειτα από σχετική εντολή του ειδικού εφέτη ανακριτή Λάρισας, που χειρίζεται την υπόθεση, κατά την οποία κατασχέθηκαν 1 κεντρική μονάδα υπολογιστή, 11 σκληροί δίσκοι και 3 Rack Stations, που εστάλησαν Σωτήρη Μπακαΐμη την επόμενη ημέρα, όπως και οι δύο καταθέσεις των υπαλλήλων.

    Τέμπη: Οι καταθέσεις των υπαλλήλων της Interstar για τα βίντεο – Η «ημερομηνία δημιουργίας» και ο φάκελος «Δυστύχημα»

    Ο φάκελος «Δυστύχημα»

    Στις 23:15 το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου, ενώπιον των αστυνομικών Αρχών κατέθεσε η χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar, η οποία αναφέρει πως όταν έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου 2023, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας προς το επιχειρησιακό κέντρο να αντλήσει ό,τι υλικό υπήρχε διαθέσιμο από την απομακρυσμένη αναπαραγωγή που αφορούσε την τραγωδία. «Το προσωπικό του επιχειρησιακού κέντρου, έψαχνε πλάνα και βίντεο για το δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Επίσης εγώ έψαξα και για το δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ερχόταν από Θεσσαλονίκη».

    Όπως λέει η χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar, “κατέβασε” τα επίμαχα αρχεία στον υπολογιστή της, στον οποίο δεν έχει άλλο άτομο πρόσβαση και τα μετέφερε από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της στον server. «Τα εν λόγω αρχεία από όσο θυμάμαι αφορούσαν πλάνα από τους σταθμούς της Λάρισας, των Αθηνών, της Οινόης, του ΚΕΚ Ραψάνης, της νότιας σήραγγας του Πλαταμώνα και απεικόνιζαν τις στάσεις της επιβατικής αμαξοστοιχίας από τους ανωτέρω σταθμούς. Τα δε βίντεο από τη Ραψάνη και τον Πλαταμώνα απεικόνιζαν τις στάσεις της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Κατόπιν απεστάλη στην εταιρεία μας έγγραφο από την Τροχαία Λάρισας και ζητούσε βιντεοληπτικό υλικό από το Σταθμό Λάρισας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα οποία “κατεβάσαμε” με την ίδια διαδικασία. Τα εν λόγω αρχεία τα απέστειλα στην Τροχαία Λάρισας μέσω Dropbox από το εταιρικό μου email».

    Έπειτα από 10 ημέρες περίπου, η Τροχαία Λάρισας και ο δικαστικός πραγματογνώμονας κ. Βασιλάκος, στις 11 Μαρτίου 2023 και στις 16 Μαρτίου του ίδιου έτους, ζητούν περισσότερα στοιχεία βιντεοληπτικού υλικού από διάφορους σιδηροδρομικούς σταθμούς. «Αυτά τα στοιχεία παραδόθηκαν σε USB stick λόγω του όγκου τους στην Τροχαία Λάρισας. Στον πραγματογνώμονα ωστόσο, επειδή είχε παρέλθει το 15ήμερο που διατηρούνται υποχρεωτικά λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων, έλειπε υλικό από το σταθμό των Νέων Πόρων. Ομοίως, τα αιτούμενα στοιχεία του παραδόθηκαν με USB stick και αφορούσαν το σταθμό της Λάρισας. Έκτοτε, τακτοποίησα τα αρχεία σε φακέλους, ο οποίος είναι στο server που προανέφερα».

    Σχετικά με το νέο υλικό που κατατέθηκε πρόσφατα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας, η χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar λέει πως «πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας να ψάξουμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας εκ νέου, προκειμένου να βρεθεί νέο υλικό για την υπόθεση. Μέσα στον όγκο του υλικού, εντοπίστηκαν 3 βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το ΚΕΚ Ραψάνης και τη νότια σήραγγα Πλαταμώνα». Έπειτα, όπως λέει, ενημέρωσε σχετικά την διοίκηση και δεν ασχολήθηκε περαιτέρω.

    Στην ερώτηση, σε ποιον φάκελο αποθηκεύτηκε το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό, ποιος το δημιούργησε και τι ονομασία δόθηκε, η ίδια απάντησε: «Εγώ δημιούργησα αρχικά το φάκελο και αργότερα τον μετονόμασα σε “Δυστύχημα”. Από τον δικό μου υπολογιστή “κατέβηκαν” στον σκληρό δίσκο και μεταφέρθηκαν στον server. Αργότερα, επεξεργάστηκα τους φακέλους με τα αιτούμενα αρχεία προκειμένου να δοθούν στις αρμόδιες Αρχές. Η ανωτέρω διαδικασία έλαβε χώρα μέσα στο έτος 2024, αλλά δεν θυμάμαι πότε ακριβώς».

    Η «ημερομηνία δημιουργίας»

    Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, κατέθεσε πως την Παρασκευή (07/02) του ζητήθηκε από τον διευθυντή του, να ψάξει να βρει κάποια βίντεο που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη, «τα οποία μάλλον είχαν διαγραφεί, κατά την μεταφορά τους σε USB stick. Ουσιαστικά μεταφέρθηκαν από το server που κατασχέθηκε από την Υπηρεσία σας, πλην όμως διαγράφηκαν από αυτόν χωρίς να γνωρίζω ποιος το έκανε».

    Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, επεσήμανε πως επειδή στον server της εταιρείας έχουν πρόσβαση μόνο οι administrators, πήγε στην εταιρεία στις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, και βρήκε τα αρχεία στον κάδο ανακύκλωσης. «Πάτησα επαναφορά και τα αρχεία εστάλησαν στην αρχική τους θέση, για το λόγο αυτό εμφανίζεται στις ιδιότητες των αρχείων η ημερομηνία 8/2/2025 ως ημερομηνία δημιουργίας».

    Παράλληλα, κατέθεσε πως «δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ήταν τόσο επείγον να προβώ στην επαναφορά των αρχείων τα ξημερώματα του Σαββάτου», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ανωτέρω αρχεία που διαγράφηκαν, «ήταν βίντεο και φωτογραφίες και βρίσκονταν μέσα σε φάκελο που έγραφε “ΚΕΚ Ραψάνη”, τον οποίο δεν γνωρίζω ποιος έφτιαξε».

    Εξετάζεται η γνησιότητα των βίντεο από την ΔΕΕ

    Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης, έχει στα χέρια του το USB με τα τρία βίντεο από τις 5 Φεβρουαρίου, ενώ δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 7 Φεβρουαρίου, ο δικηγόρος της εταιρείας security, έκανε γνωστό το θέμα με ανακοίνωσή του, και αργότερα την ίδια ημέρα, τα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Πλέον, η έρευνα βρίσκεται στα χέρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, με τον ανακριτή να ζητά να πιστοποιηθεί η γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού.

    Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην αναφορά που συνοδεύει την αποστολή των πειστηρίων, που κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς την περασμένη Δευτέρα 10/2. Τα εγκληματολογικά εργαστήρια καλούνται, με σχετική έκθεση που θα συντάξουν, να εξετάσουν τα πειστήρια προκειμένου να:

    • πιστοποιηθεί η γνησιότητα του συγκεκριμένου ψηφιακού δεδομένου και ιδίως αν το συγκεκριμένο βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται εντός του server προέρχεται από καταγραφή των καμερών των σηράγγων (κάμερα 3 για τη σήραγγα Πλαταμώνα – λήψη από Κ.Ε.Κ. Πλαταμώνα και κάμερα 4,5 για τη σήραγγα Τεμπών – λήψη από Κ.Ε.Κ. Ραψάνης)
    • να διαπιστωθεί – διακριβωθεί εάν τα αρχεία εικόνας – βίντεο που έχουν ήδη κατασχεθεί στο ανακριτικό γραφείο ως ουσιώδες πειστήριο στις 5/2/2025, εντός usb, είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκονται εντός του server.

    Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η έκθεση των δύο δικαστικών πραγματογνωμόνων, που προχώρησαν απλώς στην πιστοποίηση ότι η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το μοιραίο Intercity στα Τέμπη είναι το τρένο που φαίνεται στα τρία βίντεο που παραδόθηκαν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, αναφέροντας παράλληλα ότι «δεν διακρίνεται οποιοδήποτε άλλο φορτίο επί των φορταμαξών». Τονίζουν, πάντως πως «η έκθεση αφορά την ταυτοποίηση του εικονιζόμενου συρμού με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 χωρίς να πιστοποιεί την γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού».

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ