Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
More

    Τεκμήρια: Η εφορία δεν αναγνωρίζει το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κρυπτονομισμάτων

    Τεκμήρια: Η εφορία δεν αναγνωρίζει το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κρυπτονομισμάτων

    Η φορολογική διοίκηση δεν αναγνωρίζει ως φορολογητέο εισόδημα το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κρυπτονομισμάτων.

    Ειδικότερα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών κλήθηκε να αποφασίσει επί υποθέσεως φορολογουμένου που δεν του αναγνωρίσθηκε ως φορολογητέο εισόδημα το εισόδημα που απέκτησε εντός του επίμαχου φορολογικού έτους ως υπεραξία από την πώληση κρυπτονομισμάτων. Ο φορολογούμενος ήθελε με την αναγνώριση του εισοδήματος αυτού να δικαιολογήσει τεκμήριο απόκτησης κατοικίας.


    Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ορθή την ως άνω θέση της ΑΑΔΕ με την αιτιολογία ότι τα κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται ρητά στους περιοριστικά αναφερόμενους στο νόμο τίτλους, από τη μεταβίβαση των οποίων προκύπτει υπεραξία που θεωρείται εισόδημα. Έτσι, βάσει της εν λόγω απόφασης, το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κρυπτονομισμάτων δεν συνιστά φορολογητέο εισόδημα ενώ δεν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

    Γενικότερα, στην ελληνική έννομη τάξη, το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση και μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων παραμένει διφορούμενο. Σημειώνεται ότι έλλειψη σχετικού φορολογικού πλαισίου παρατηρείται και σε επίπεδο ΕΕ.

    Ωστόσο, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού MiCA για τη διαμόρφωση ενιαίας και ρυθμιζόμενης αγοράς κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ, αναμένεται η ενωσιακή πρωτοβουλία να επεκταθεί και στη διαμόρφωση ενός ενιαίου φορολογικού πλαισίου που θα διέπει την εν λόγω αγορά.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ