Telegram: Η ιστορία της εφαρμογής και οι σχέσεις με τη Ρωσία
Ενώ το Telegram συγκρίνεται τακτικά με άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Whatsapp ή το Messenger, η εφαρμογή έχει μια πολύ πιο σύνθετη ιστορία.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο (24/8) συνελήφθη στη Γαλλία ο Πάβελ Ντούροφ που είναι το «αφεντικό» του Telegram και εξακολουθεί να κρατείται από τις γαλλικές Αρχές. Οι λόγοι αυτής της σύλληψης, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (26/8), συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες στην πλατφόρμα αλλά και με κατηγορίες για «σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών». Επειδή το Telegram αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια απλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Whatsapp. Μέσα σε μια δεκαετία, το Telegram έχει πράγματι καθιερωθεί ως μία κρίσιμη πηγή πληροφόρησης, ενώ κατηγορείται ότι διατηρεί διακριτικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
{https://youtu.be/ysnOoo_He8c}
Μια ιστορικά πολιτική εφαρμογή
Η ιστορία του Πάβελ Ντούροφ, δημιουργού του Telegram, θα μπορούσε να είναι η ιστορία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ που μεταμορφώνεται σε Έλον Μασκ. Το 2006, αντιμέτωπος με την επιτυχία του Facebook στις ΗΠΑ, ο Ρώσος επιχειρηματίας δημιούργησε το VKontakte, ένα κοινωνικό δίκτυο που έγινε μια από τις κύριες πλατφόρμες στη Ρωσία.
Το 2011, όμως, ο Πάβελ Ντούροφ ανακοίνωσε την άρνησή του να λογοκρίνει τις δημοσιεύσεις, κατόπιν αιτήματος των ρωσικών Αρχών. Έτσι, όπως αναφέρει το BFMTV, άρχισε μια αντιπαράθεση που θα τον ωθούσε να εγκαταλείψει την εταιρεία και στη συνέχεια να εγκαταλείψει και τη Ρωσία το 2014. Σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε την εφαρμογή Telegram, μαζί με τον αδελφό του, Νικολάι, επιστήμονα στον τομέα της Πληροφορικής.
Το Telegram συχνά παρουσιάζεται ως ασφαλής και αδιαπέραστη εφαρμογή από κάθε προσπάθεια μετριασμού εκ μέρους των κρατών, παρά τους τοπικούς νόμους. Ένα υποτιθέμενο καταφύγιο απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης.
«Αμφίβολη η επιλογή κρυπτογράφησης στο Telegram»
Μάλιστα, αν και το Telegram διαφημίζεται ως κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων – όπως το Whatsapp ή το Signal – αλλά το Telegram δεν προσφέρει στην πραγματικότητα κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο από προεπιλογή. Οι χρήστες πρέπει στην πραγματικότητα να πάνε στις ρυθμίσεις για να ενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση για τις συνομιλίες τους. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, το Telegram, το οποίο πλησιάζει πλέον το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, έχει γίνει πάνω απ’ όλα πηγή πληροφοριών, χάρη στα κανάλια που διαθέτει.
Οι χρήστες μπορούν έτσι να εγγραφούν σε κανάλια μέσων ενημέρωσης ή σε οποιονδήποτε λογαριασμό για να βλέπουν τις δημοσιεύσεις τους. Μια επιλογή τόσο δημοφιλής στο Telegram, την πρόσφατα μιμήθηκε και το Whatsapp.
Από την πλευρά της, η Έβα Γκαλπερίν, υπεύθυνη για την κυβερνοασφάλεια στο Electronic Frontier Foundation, μια μη κυβερνητική οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, ανέφερε: «Το Telegram δεν είναι μια κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal ή το Whatsapp. Είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που είναι ουσιαστικά δημόσιο, προσφέροντας επίσης ιδιωτικά μηνύματα με μια μάλλον αμφίβολη επιλογή κρυπτογράφησης που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν».
Δεν υπάρχει λογοκρισία στο περιεχόμενο
Παρά κάποιες περιστασιακές αφαιρέσεις τρομοκρατικών ή παιδεραστικών καναλιών, η πλατφόρμα πολύ σπάνια περιορίζει περιεχόμενο που είναι παράνομο. Έτσι, λοιπόν, στην εφαρμογή συχνά περιέχεται τρομοκρατικό περιεχόμενο, ρητορική μίσους, θεωρίες συνωμοσίες, αλλά ακόμη και περιεχόμενο που εμπίπτει στην παιδεραστία.
Ενώ άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook ή το Twitter δεν γλυτώνουν από τη ρητορική μίσους για παράδειγμα, ωστόσο έχουν – με την πάροδο του χρόνου – εντείνει τις σχέσεις τους με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των διαφόρων χωρών όπου δραστηριοποιούνται. Αυτό δεν ισχύει για το Telegram, το οποίο κατηγορείται τακτικά ότι δεν συνεργάζεται με τις Αρχές για να τις βοηθήσει να συλλάβουν τους δράστες εγκλημάτων και αδικημάτων. Μάλιστα, το 2022, η Γερμανία απείλησε να απαγορεύσει την εφαρμογή στη χώρα.
Ύποπτες διασυνδέσεις με τη Ρωσία
Σε αντίθεση με εφαρμογές όπως το Whatsapp ή το Messenger, των οποίων ο στόχος είναι πρωτίστως εμπορικός, το Telegram είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη εφαρμογή, μεταξύ άλλων από άποψη γεωπολιτικής. Διότι παρά την αποστασιοποίησή του από τη Ρωσία, ο Πάβελ Ντούροφ κατηγορείται ότι διατηρεί διακριτικές σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Αναλυτικά, τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από άτομα που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αποτελεί, επίσης, αντικείμενο εικασιών αφού οι πολιτικοί αντίπαλοι είδαν τις συνομιλίες τους στο Telegram, οι οποίες υποτίθεται ότι ήταν κρυπτογραφημένες, να κατασκοπεύονται από τις ρωσικές Αρχές . Αφού απαγορεύτηκε στη Ρωσία για αρκετά χρόνια, το Telegram εγκρίθηκε εκ νέου στη χώρα το 2020 και έχει γίνει βασική εφαρμογή στο ρωσικό διαδίκτυο μετά την απαγόρευση των δυτικών πλατφορμών όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram.
Όπως εξηγεί ο γεωπολιτικός επιστήμονας, Κέβιν Λιμονιέ, «το Telegram έχει γίνει επίσης το κύριο εργαλείο επικοινωνίας για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ένας από τους κύριους φορείς επικοινωνίας για τη ρωσική κυβέρνηση».
{https://youtu.be/EckbouTblb8}