Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Θα χορηγείται αναπηρική σύνταξη και σε όσους εργάζονται

    Θα χορηγείται αναπηρική σύνταξη και σε όσους εργάζονται

    Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, να συνεχίσουν την εργασία τους χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή της για να λάβουν τη σύνταξή τους.

    Η νέα ρύθμιση επιλύει ένα χρόνιο ζήτημα για τους εργαζόμενους που δικαιούνταν αναπηρική σύνταξη, αλλά αναγκάζονταν να σταματήσουν να εργάζονται για να τη λάβουν. Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, καλύπτοντας και τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω μη διακοπής της εργασίας. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους εντός έξι μηνών, με τις συνέπειες να ανατρέχουν στην αρχική ημερομηνία υποβολής.


    Η ρύθμιση αυτή ευθυγραμμίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται δεν βλέπουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 30%, αλλά αντίθετα καταβάλλουν εισφορά υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

    Το μέτρο έχει λάβει ευρεία αποδοχή, καθώς περισσότεροι από 190.000 συνταξιούχοι έχουν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους μέσω της σχετικής πλατφόρμας. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για την αύξηση του ενεργού εργατικού δυναμικού, όπως είχε γίνει και με την κατάργηση της περικοπής 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων.

    Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ που εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου και παρουσιάζει σοβαρή ασθένεια, με αποτέλεσμα να δικαιούται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας, μέχρι πρότινος θα έπρεπε να διακόψει την εργασία του για να λάβει τη σύνταξη. Με τη νέα διάταξη, δεν θα χρειάζεται πλέον να παραιτηθεί από την εργασία του για να λάβει τη σύνταξη αναπηρίας. Αντίθετα, θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει τη σύνταξή του.


    Αν ο ίδιος εργαζόμενος είχε υποβάλει αίτηση για σύνταξη πριν από το 2024 και απορρίφθηκε επειδή δεν είχε διακόψει την εργασία του, τώρα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ξανά την αίτηση και η σύνταξη θα του αποδοθεί με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία της αρχικής υποβολής.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ