Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
More

    Θανάσης Πολυκανδριώτης: Έτσι έγινε η πρώτη ηχογράφηση του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας»

    Καλεσμένος στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή, ήταν το βράδυ της Δευτέρας (7/10) ο γνωστός μουσικός Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τα τραγούδια του.

    Αναφερόμενος στο τραγούδι «Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» ο Θανάσης Πολυκανδριώτης ανέφερε: «Με φωνάζει το 1970 ο Μάνος ο Λοΐζος και μου λέει: “Θανασάκη πάρε τα οργανάκια σου και έλα”. Τα οργανάκια μου ήταν: τετράχορδο, τρίχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς, λαούτο και τόμπρα. Όλα αυτά τα όργανα τα λανσάρισα εγώ στην δισκογραφία».

    «”Πού θα έρθω Μάνο;” τον ρωτάω. “Σταδίου 10. Στο στούντιο ΕΡΑ” μου απαντάει. Μπαίνω στο στούντιο μέσα και του λέω “τι γράφουμε;” και μου λέει “μουσική για ταινία. Ευδοκία λέγεται. Έχω ένα ζεϊμπέκικο που δεν θα το παίξει με τα οργανάκια σου. Θα το παίξει με τον τζουρά του Μουφλουζέλη”. Του λέω “Τι είναι αυτό;” και μου τον δίνει» πρόσθεσε.

    Και συνέχισε: «Πάω να παίξω και δεν παίζει ούτε μία νότα. Κοιτάω τον τζουρά. Ο καημένος ο Μουφλουζέλης, ο ρεμπέτης, φτωχός άνθρωπος είχε κολλήσει δεκάρες για κλειδιά. Πάνω να κουρδίσω, δεν κουρδίζει. Πάω να παίξω, δεν παίζει. Λέω του Μάνου: “Δεν υπάρχει περίπτωση. Άσε να τελειώνουμε γιατί το στούντιο πληρώνεται” και μου απαντάει: «Δεν υπάρχει περίπτωση Θανάση. Εγώ θέλω αυτόν τον ήχο να βγάλω».

    «Τότε είχαν έρθει τα οκτακάναλα. Η τεχνολογία είχε προχωρήσει. Πράγματι λοιπόν σε κάθε κανάλι γράφαμε και μία φράση. Και τσούκου τσούκου βγήκε αυτό το ζεϊμπέκικο που ούτε καν φανταζόμουνα ότι μετά την “Φραγκοσυριανή”, μετά την “Δραπετσώνα”, μετά το “Δύο πόρτες έχει η ζωή”, σήμερα θα διδάσκω στα παιδιά το “Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας”» εξομολογήθηκε.

    «Αυτή ήταν η πρώτη εγγραφή για το “Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας”. Τον τζουρά του Μουφλουζέλη τον πήρε μετά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, με δική μου μεσολάβηση, και τον έφτιαξε. Από κάτω γράφει “Ο βραγχνός”. Τον Μάνο, ο ήχος τον πήγε εκεί. Στον τζουρά του Μουφλουζέλη» αποκάλυψε.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ