Έχετε ακούσει ποτέ για τη θεωρία του «καμένου τοστ»; Μας δείχνει ότι τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, ούτε καν τα απροσδόκητα γεγονότα που μας επιβραδύνουν και μοιάζουν να βάζουν μια ακτίνα στους τροχούς μας.
Είμαστε όλοι θύματα της ψεύτικης, στιλπνής γοητείας των ζωών των άλλων – πάντα τέλεια, πάντα άψογη, πάντα διασκεδαστική και συναρπαστική.
Άλλοι, επίσης χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνονται πάντα χαρούμενοι, πλήρως ικανοποιημένοι, απασχολημένοι με εξωτικά ταξίδια ή συναρπαστικές εμπειρίες – ενώ εμείς τους κοιτάμε από την άλλη πλευρά της οθόνης του smartphone και νιώθουμε απογοήτευση και δυσαρέσκεια με τη ζωή μας.
Τι να κάνουμε όταν τα βλέπουμε όλα μαύρα, όταν φαίνεται ότι τα αρνητικά γεγονότα πέφτουν βροχή πάνω μας χωρίς λόγο -σχεδόν σαν κάποιος να μας επιτίθεται με σαδισμό και διαστροφή;
Για τους πιο αισιόδοξους υπάρχει η θεωρία του «καμένου τοστ» που προσπαθεί να βγάλει νόημα ακόμα και στις πιο άδικες ταλαιπωρίες που συμβαίνουν στις μέρες μας.
Η θεωρία του «καμένου τοστ»
Φανταστείτε αυτό το σενάριο. Είναι πρωί και, αφού έχετε καθυστερήσει το ξυπνητήρι περισσότερες από μία φορές πριν σηκωθείτε, έχετε αργήσει τρομερά. Βάζεις τις φέτες ψωμιού για τοστ αλλά, λόγω της βιασύνης να μην φτάσεις αργά, τα ξεχνάς και τα αφήνεις να καούν.
Αυτό μικρή ταλαιπωρία που υπαγορεύεται από τη βιασύνη – θα μπορούσε επίσης να είναι ένας λεκές από καφέ στο πουκάμισό σας ή ένα μπισκότο με μαρμελάδα που πιτσιλίζεται στο πάτωμα – απλώς αυξάνει την καθυστέρηση.
Προστίθεται στον χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμάσετε ένα άλλο κομμάτι τοστ (ή να αλλάξετε ένα πουκάμισο ή να αφαιρέσετε λεκέδες από το πάτωμα) είναι η απογοήτευση μιας ημέρας που ξεκίνησε άσχημα και που μπορεί μόνο να χειροτερέψει.
Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση, που φαίνεται ότι ένα απροσδόκητο γεγονός διαδέχεται ένα άλλο και ένα άλλο, σε μια σπείρα ατυχών γεγονότων Τι μας εμποδίζει να είμαστε επιτυχημένοι και να παίρνουμε αυτό που αξίζουμε από τη ζωή;
Η θεωρία του «καμένου τοστ» ξεκινά ακριβώς από εκείνες τις φέτες ψωμί που ξεχάστηκαν στην τοστιέρα και τώρα είναι μη βρώσιμες και προτείνει μια ριζική αλλαγή προοπτικής.
Και αν ο χρόνος που χρειάστηκε για να ξανακάνεις το τοστ σε έκανε να φύγεις από το σπίτι αργότερα, σε σώζει από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα;
Ίσως έφτασες αργά σε μια συνάντηση εργασίας, αλλά στο δρόμο συναντήσατε έναν παλιό φίλο που δεν είχατε δει εδώ και καιρό ή συναντήσατε ένα ενδιαφέρον άτομο στο γεμάτο λεωφορείο.
Με άλλα λόγια, πρέπει να εγκαταλείψουμε την απογοήτευση και την ενοχή που μας πιάνει όταν ένα μικρό εμπόδιο μπαίνει ανάμεσα σε εμάς και τον στόχο μας και δες το όλο θέμα από ψηλά, με μια επισκόπηση.
Η ενόχληση προέκυψε για συγκεκριμένο λόγο ανεξάρτητο από τη βούληση Και αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτα απ ‘όλα, δεν έχουμε καμία ευθύνη για αυτό το γεγονός (άρα δεν έχει νόημα να νιώθουμε ένοχοι). δεύτερον, το εμπόδιο μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την επιτυχία ή την ευτυχία μας.
Δεν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από τι μας έσωσε το καμένο τοστ (ή το ακυρωμένο τρένο, ή η άνευ προηγουμένου κίνηση που συναντήσαμε στο δρόμο ή το σπασμένο τηλέφωνο…), Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η μικρή ταλαιπωρία μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ διαφορετικά.