X
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
More

    Θεσσαλονίκη: «Ανάμεσά μας χτυπάει η καρδιά της Έμμας» – Το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία

    Θεσσαλονίκη: «Ανάμεσά μας χτυπάει η καρδιά της Έμμας» – Το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία

    Για την ύψιστη σημασία της δωρεάς οργάνων και την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από το ζήτημα μίλησαν σήμερα (18/05) το μεσημέρι η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της νεαρής Έμμας, που σκοτώθηκε σε θανατηφόρα παράσυρση τον Νοέμβριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, και η Σάντυ Λέντη, λήπτρια της καρδιάς της 21χρονης φοιτήτριας.

    Στην πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Δώρο & Γέφυρα Ζωής», που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «ΔωρίΖω, άρα υπάρχουμε» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι δυο γυναίκες μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία που έμελλε να βιώσουν ταυτόχρονα από διαφορετικές σκοπιές, τους φόβους και το ψυχολογικό βάρος των αποφάσεων που έλαβαν, αλλά και τη δύναμη και τα μαθήματα που εν τέλει άντλησαν από την όλη διαδικασία, όπως μετέδωσε η voria.gr.

    «Μόλις τρεις μήνες πριν το τροχαίο, η Εμμανουέλα μού είπε με τη μικρή μου κόρη ότι αν γίνει κάτι θέλουν να δωρίσω τα όργανά τους. Μόλις το άκουσα, τις μάλωσα και ούτε ήθελα να το συζητήσω φυσικά. Ένιωσα την καρδιά μου να σταματάει, ένιωσα σαν να το γρουσουζεύουν και ήθελα απλά να διώξω τη στιγμή» ανέφερε η μητέρα της 21χρονης Έμμας και πρόσθεσε: «Δεν γνώριζα τίποτα (σ.σ. για τη δωρεά οργάνων), δεν το είχα συζητήσει ποτέ, δεν με είχε απασχολήσει ποτέ και δεν πίστευα ποτέ ότι θα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και θα σας μιλάω. Ακόμα και μετά τη δωρεά οργάνων, ντρεπόμουν να βγω να κάνω δηλώσεις, δεν ήξερα τι να πω».

    Μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, η κ. Καμπάκη εξιστόρησε τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν του τροχαίου μέχρι την ημέρα που η ίδια και η οικογένειά της αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα της 21χρονης κόρης της. «Μετά το δεύτερο τεστ που έκαναν στον εγκέφαλο της Εμμανουέλας, δηλώθηκε και η ώρα θανάτου. Εκεί αποφασίσαμε να δωρίσουμε τα όργανά της, όπως η ίδια ήθελε. Ό,τι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, θέλαμε να το δώσουμε». Και συνέχισε: «Τα εύσημα ανήκουν στη μικρή μου κόρη και στην Εμμανουέλα, τα κορίτσια ήταν προφανώς πιο ενημερωμένα από εμάς. Το αποφασίσαμε γιατί το ήθελε η Εμμανουέλα όχι γιατί το αποφασίσαμε εμείς. Αποφάσισα να βαδίσω στα μονοπάτια που μου έδειξε το παιδί μου, για να ακολουθήσω αυτό που ήθελε. Είχε μόνο αγάπη και προσφορά μέσα της, είχε επιλέξει να γίνει γιατρός των ζώων γιατί ήθελε να βοηθάει ανυπεράσπιστες ψυχές». Σε αυτό το σημείο, η κ. Καμπάκη στηλίτευσε την αναλγησία του κράτους ως προς την πληροφόρηση των πολιτών για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. «Όλος ο κόσμος είναι ανενημέρωτος, κάνουμε κάποια μικρά βήματα αλλά δεν είναι αρκετά. Και δεν το βλέπω να αλλάζει σύντομα. Έρχονται κάποιοι άνθρωποι από την Πολιτεία, κάνουν δηλώσεις και μετά τι;».

    Η μητέρα της Έμμας αναφέρθηκε και στο ψυχολογικό φορτίο της γενναίας απόφασης που έλαβε με την οικογένειά της. «Πάντα σκεφτόμουν αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν καλοί όπως το παιδί μου, ήθελα τα όργανά της να χρησιμοποιηθούν με καλό τρόπο. Ήθελα να είναι άνθρωποι ζεστοί, οικείοι. Όλοι παλεύουμε σε αυτή τη ζωή, αλλά κάποιοι παλεύουν με νύχια και με δόντια» είπε και συμπλήρωσε: «Είμαι χαρούμενη που γνώρισα κάποιους ανθρώπους που έλαβαν τα όργανα της Εμμανουέλας και δεν πιστεύω ότι θα πήγαιναν σε καλύτερους ανθρώπους».

    Παίρνοντας τον λόγο, η Σάντυ Λέντη, που έλαβε την καρδιά της 21χρονης φοιτήτριας, αφηγήθηκε πώς από τη μία ημέρα στην άλλη βρέθηκε να χρειάζεται μεταμόσχευση. «Ήμουν ένας υγιής άνθρωπος μέχρι τα 32 μου που ανακάλυψα σε τυχαίο έλεγχο ότι πάσχω από μυοκαρδίτιδα σε οξεία μορφή. Εκεί ξεκίνησε μια περιπέτεια που κράτησε συνολικά δέκα χρόνια» ανέφερε και συνέχισε: «Μετά απο λίγα χρόνια έπαθα δεύτερη μυοκαρδίτιδα. Οι γιατροί μού είπαν ότι είναι σαν να με χτύπησαν κεραυνοί δύο φορές, η καρδιά ήταν σε φθίνουσα πορεία. Ώσπου κάποια στιγμή κατέρρευσα. Όταν μου είπαν ότι βρέθηκε μόσχευμα, κατάλαβα ότι επρόκειτο για την Έμμα και ήταν ακόμη πιο δυνατό το συναίσθημα. Πήγαινα γνωρίζοντας το πρόσωπο του ανθρώπου που μου έδινε δεύτερη ζωή».

    Αναφερόμενη στη στιγμή που έμαθε ότι βρέθηκε το μόσχευμα, η κ. Λέντη σημείωσε: «Είναι σκληρό να σκέφτεσαι ότι με τον θάνατο κάποιου άλλου μπορείς να ζήσεις εσύ. Τη στιγμή του τηλεφωνήματος πέρασε η σκέψη από το μυαλό μου “πόσο δίκαιο είναι αυτό”, αλλά μπαίνει η λογική μπροστά και βλέπεις τους ανθρωπιστικούς λόγους της δωρεάς οργάνων. Μια γενναία απόφαση ενός ανθρώπου τυχαίνει να καλύπτει τη δική μου ανάγκη για ζωή».

    Αν και οι δότες και οι λήπτες οργάνων παραμένουν ανώνυμοι, λόγω της δημοσιότητας του τραγικού τροχαίου της Έμμας και της επακόλουθης δωρεάς, οι δύο γυναίκες κατάφεραν να επικοινωνήσουν και να βρεθούν από κοντά, όπως εξαρχής ήθελαν. «Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη, όταν βρεθήκαμε κάναμε μία σφιχτή αγκαλιά και ανάμεσά μας χτυπούσε η καρδιά της Έμμας. Είναι λίγο μεταφυσικό, ειδικά τις πρώτες φορές δεν μπορείς να το αντιληφθείς» σημείωσε η κ. Λέντη. «Το παιδί μου δεν ζει, έφυγε. Είναι μόνο στο μυαλό μου και στην καρδιά μου. Αλλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χαίρονται τη ζωή είναι άνθρωποι δικοί μου, που θα τη μνημονεύουν και δεν θα την ξεχάσουν ποτέ» κατέληξε η μητέρα της Έμμας.

    Να σημειωθεί πως η οικογένεια της Έμμας εκπλήρωσε την επιθυμία της, δωρίζοντας τα όργανά της, με τους γιατρούς να προχωρούν στη λήψη των κερατοειδών, των δύο νεφρών, του ήπατος και της καρδιάς.

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ