Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Θεσσαλονίκη: Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε 4 άνδρες για συμμετοχή σε κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης συνθετικής κάνναβης

    Σε ποινές κάθειρξης 12,5 και 18,5 ετών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε κύκλωμα που παρασκεύαζε σε αυτοσχέδιο εργαστήριο ποσότητες συνθετικής κάνναβης, ταχυδρομώντας το “εμπόρευμα” με δέματα σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου το παραλάμβαναν οι πελάτες τους.

    Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι τα δέματα έφεραν αυτοκόλλητο με το πρόσωπο του κινηματογραφικού “Τζόκερ”, ενώ οι παραγγελίες γίνονταν σε ειδική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών – κρυπτονομισμάτων.

    Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την μεγαλύτερη ποινή, αυτή της κάθειρξης 18,5 ετών, τιμωρήθηκε ένας άντρας, 31 ετών, που, κατά το κατηγορητήριο, διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση και παρασκεύαζε μαζί με 37χρονο συγκατηγορούμενό του τα συνθετικά ναρκωτικά. Το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο λειτουργούσε σε δώμα πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα λειτουργούσαν ως «μεταφορείς». Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και 5ο άτομο αλλά η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς αυτόν για λόγους υγείας και η δίκη του προσδιορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

    Οι τέσσερις κατηγορούμενοι (τρεις Έλληνες κι ένας Αλβανός) που δικάστηκαν αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Βασικός ισχυρισμός των «πρωταγωνιστών» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ότι προμηθεύονταν νόμιμα – μέσω διαδικτύου – τις πρώτες ύλες παρασκευάζοντας ένα συνθετικό ναρκωτικό από ουσίες που δεν εμπίπτουν στους καταλόγους των απαγορευμένων ναρκωτικών.

    Το Δικαστήριο εκτός από τις ποινές κάθειρξης επέβαλε στον καθέναν χρηματική ποινή άνω των 50.000 ευρώ, ενώ δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Μετά την ετυμηγορία οι καταδικασθέντες επέστρεψαν στις φυλακές.

    Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ η δράση της άρχισε να ερευνάται όταν κατασχέθηκαν στην Λιθουανία οκτώ ταχυδρομικά δέματα – προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη – που περιείχαν συνθετικές ναρκωτικές ουσίες. Στις έρευνες συμμετείχαν Έλληνες και Λιθουανοί αστυνομικοί, όπως επίσης η EUROPOL και η Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (D.E.A. Αθηνών). Εκτός από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 126.000 ευρώ.

    Τα πέντε εμπλεκόμενα πρόσωπα διώκονται επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, πράξη η οποία διαχωρίστηκε για τυπικούς λόγους από την κεντρική δικογραφία.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ