Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

  Θεσσαλονίκη: Πόσο επικίνδυνο είναι το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υγρασίας που εισπνέουμε

  Από μέτρια έως ανθυγιεινά για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού κυμάνθηκαν, τις τελευταίες μέρες, τα επίπεδα των σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς, λόγω του κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομο Ζάνη.

  «Η διαβάθμιση έχει να κάνει με το αν ο δείκτης είναι καλός, μέτριος, ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, πολύ ανθυγιεινός και επικίνδυνος. Εμείς είμαστε σε μέτρια κατάσταση και χθες και σήμερα. Σε κάποιους σταθμούς ο δείκτης έφτασε να είναι ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονολογικές ασθένειες, άσθμα κ.λπ.» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής.

  «Δεν αποκλείεται επανεμφάνιση του φαινομένου εντός της άνοιξης» λέει ο καθηγτής του ΑΠΘ – «Πρέπει να προσέχουν όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες»

  Παράλληλα επισήμανε ότι «από την εμφάνιση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης τα σωματίδια έφτασαν σε κάποιους σταθμούς να είναι στο όριο του ανθυγιεινού για ευαίσθητες ομάδες. Αυτό συνέβη και στο κέντρο της πόλης και στους περιφερειακούς σταθμούς αλλά γενικά κυμάνθηκε σε μέτρια μέχρι ανθυγιεινά επίπεδα για ευαίσθητες ομάδες αυτές τις μέρες».

  Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο;

  «Τέτοια επεισόδια μπορεί να έχουμε δέκα το χρόνο» σημείωσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. «Ανησυχητικό δεν θα έλεγα ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συνέβαινε πάντα και συμβαίνει. Και πολλές φορές κοιτάμε πώς θα αλλάξει αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στη μελλοντική κλιματική αλλαγή, αλλά και εκεί δεν έχουμε μια σαφή εικόνα για επίδραση στην περιοχή μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δήλωσε ότι το πεδίο της σχετικής έρευνας είναι ακόμη ενεργό.

  Ο κ. Ζάνης ανέφερε ότι αναμένεται από σήμερα αποκλιμάκωση του φαινομένου ενώ από αύριο αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και η περιοχή δεν θα επηρεαστεί από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα νότια. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και πρόσθεσε πως η σύσταση για τις ευαίσθητες ομάδες είναι όσοι ανήκουν σε αυτές να προσέχουν περισσότερο όταν καταγράφονται τέτοια επεισόδια.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ