Ο αντίπαλος του Twitter, δηλαδή το Threads που λάνσαρε η Meta στις αρχές Ιουλίου, έγινε επιτυχία εν μια νυκτί. Μάλιστα, η εφαρμογή η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Instagram, έφτασε ήδη το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων χρηστών.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, προκειμένου το Threads του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταφέρει να ξεπεράσει το Twitter, δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα κειμένου, αλλά πρέπει να δημιουργήσει ιδιόμορφες κοινότητες και να συναγωνιστεί σε ταχύτητα – αναφορικά με την επικαιρότητα – την πλατφόρμα του Έλον Μασκ.
Η φθίνουσα χρήση του Twitter και τα όρια στον αριθμό των αναρτήσεων που μπορούν να διαβάσουν οι χρήστες, δίνουν τη δυνατότητα σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το Bluesky και το Mastodon, αλλά καμία δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο το Threads. Η εφαρμογή της Meta, παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί πολύ περισσότερα για να ξεπεράσει το Twitter. Άλλωστε, οι χρήστες του διαδικτύου είναι ευμετάβλητοι, καθώς συρρέουν σε νέες κοινωνικές πλατφόρμες και μετά τις εγκαταλείπουν, όταν η καινοτομία τους «ξεθωριάζει».
{https://twitter.com/WSJ/status/1680589381332074497}
Ο Άνταμ Μοσέρι, επικεφαλής του Instagram, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα ενθαρρύνει την πολιτική και τις σκληρές ειδήσεις στη νέα πλατφόρμα, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τους χρήστες να βρουν πράγματα για να αντιπαρατεθούν.
Μάλιστα, για να ξεπεράσει τα εμπόδια ταχύτητας που συναντά τώρα το Twitter, το Threads θα πρέπει να καταπολεμήσει το spam, την παρενόχληση και άλλα δεινά. Ακόμα, ο Αντάμ Μοσέρι δήλωσε ότι η Meta εργάζεται πάνω σε έναν κατάλογο νέων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης πολλαπλών λογαριασμών και της δυνατότητας επεξεργασίας αναρτήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να τα παραδώσουμε όλα αυτά».
Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι – επί του παρόντος – το Threads δεν είναι διαθέσιμο στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., επομένως και στην Ελλάδα, λόγω των κανονισμών που ισχύουν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.
Πού υπερτερεί τώρα το Twitter κόντρα στο Threads
Μέχρι στιγμής, στο Threads η αλληλεπίδραση γίνεται μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Στο διαδίκτυο, μπορείτε να δείτε μόνο τις τελευταίες αναρτήσεις σ’ έναν λογαριασμό ή ένα μεμονωμένο θέμα – και μόνο αν έχετε τον σωστό σύνδεσμο (link). Δεν μπορείτε να αναζητήσετε, να δημοσιεύσετε ή ακόμα και να δείτε το δικό σας feed σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, κάτι που γίνεται με το Twitter. Ο Άνταμ Μοσέρι έχει δηλώσει ότι η «παρουσία στο διαδίκτυο» θα έρθει κάποια στιγμή. Αν και μπορεί να μην είναι δύσκολο να πληκτρολογήσετε μια απάντηση από το μικροσκοπικό πληκτρολόγιο του κινητού τηλεφώνου σας, δυστυχώς – ακόμα – δεν παρέχεται η προσβασιμότητα και η ευκολία παρακολούθησης των ειδήσεων.
Επίσης, στο Twitter μπορείτε να δημιουργήσετε λίστες με διαφορετικούς τύπους λογαριασμών που ακολουθείτε για να έχετε μια εικόνα του τι συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Προς το παρόν, αυτό δεν γίνεται στο Threads. Ακόμα, το Threads δεν σας επιτρέπει να βλέπετε το feed σας με χρονολογική σειρά ή να βλέπετε μόνο αναρτήσεις από άτομα που ακολουθείτε – δύο δημοφιλή χαρακτηριστικά του Twitter. Αυτό που βλέπετε δηλαδή, επί του παρόντος, είναι ένα συνονθύλευμα. Πάντως, ο Άνταμ Μοσέρι έχει δηλώσει ότι το Threads θα έχει περισσότερες επιλογές για το feed στο μέλλον.
H λειτουργία αναζήτησης λέξεων-κλειδιών μέσα στις αναρτήσεις θα προστεθεί, όπως δήλωσε ο Άνταμ Μοσέρι. Αυτή τη στιγμή, στο Threads μπορείτε να αναζητήσετε μόνο λογαριασμούς. Ορισμένες αναρτήσεις, επιπλέον, προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και άλλες παραπέμπουν σε μακροσκελή άρθρα. Με άλλα λόγια, η λειτουργία αποθήκευσης δημοσιεύσεων εν είδει σελιδοδεικτών, όπως γίνεται στο Twitter και στο Instagram, θα ήταν εξαιρετική.
{https://youtu.be/POWr0R7wMWs}
Το Twitter αναδεικνύει τα trending topics, ένα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό, επειδή τέτοιες λέξεις-κλειδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες για τον συντονισμό παρενοχλήσεων και τη διασπορά παραπληροφόρησης. Ωστόσο, τα δημοφιλή θέματα συζήτησης μπορεί να είναι πολύτιμος τρόπος για την ενημέρωση κάποιου, όταν αυτά έχουν επαληθευτεί.
Πάντως, το Threads είναι «μια εφαρμογή του Instagram», όπως αναφέρεται από τη Meta. Αυτές οι δύo εφαρμογές είναι τόσο στενά συνδεδεμένες, που δεν μπορείτε να έχετε λογαριασμό στο Threads χωρίς να έχετε λογαριασμό και στο Instagram. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το όνομα χρήστη στο ένα χωρίς να το αλλάξετε και στο άλλο. Επίσης, δεν μπορείτε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Threads χωρίς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Instagram, αν και ο Άνταμ Μοσέρι έχει δηλώσει ότι η Meta εξετάζει έναν τρόπο ώστε αυτό να σταματήσει.
Οι καλές αναρτήσεις χρειάζονται χρόνο. Το Twitter και το Instagram έχουν λειτουργία «Πρόχειρων». Το Threads, λοιπόν, χρειάζεται τη δική του. Ακόμα, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Meta επιτρέπει μέχρι 500 χαρακτήρες σε κάθε δημοσίευση, αλλά δεν έχει μετρητή, κάτι που δεν συμβαίνει με το Twitter. Καταληκτικά, το Instagram επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν το όνομα του λογαριασμού τους μέχρι δύο φορές κάθε 14 ημέρες. Το Twitter, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπει να το κάνετε όποτε θέλετε.
Πηγή εσωτερικής φωτογραφίας: AP | Richard Drew