Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
More

    Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου για πιστοποιητικά και rapid test, πώς θα λειτουργούν καταστήματα

    Από την Πρωτομαγιά αναστέλλονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για είσοδο σε κλειστούς χώρους, ωστόσο παραμένουν οι μάσκες. Τι αλλάζει με rapid test και self test.

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πολυπόθητη απελευθέρωση με ορόσημο την Πρωτομαγιά. Το τελευταίο μεγάλο περιοριστικό μέτρο κατά του κορονοϊού, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τα οποία έμπαιναν μόνο οι εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους, αναστέλλεται για το καλοκαίρι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως πλέον στους κλειστούς χώρους θα μπορούν να εισέρχονται τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι.

    Από την Κυριακή 1η Μαΐου, οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κυκλοφορούν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να το επιδεικνύουν για την είσοδό τους, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο απαλλάσσονται από το κόστους του rapid test.

    Η «ανάσα» απόλυτης ελευθερίας στη διασκέδαση βέβαια, μάλλον θα έχει ημερομηνία λήξης, αφού τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν από το φθινόπωρο.

    Πιο αναλυτικά, όλα τα μέτρα που καταργούνται για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους είναι τα εξής:

    Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης

    Από την Πρωτομαγιά δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Είχαν προηγηθεί οι αλλαγές στις ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών από τις αρχές Απριλίου, που παράτειναν τη χαλάρωση σε όσους δεν είχαν κάνει τρίτη δόση εμβολίου ή είχαν νοσήσει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών πριν. Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες.

    Το τέλος των rapid test των ανεμβολίαστων

    Με την κατάργηση των πιστοποιητικών, έρχεται και το τελευταίο rapid test για τους ανεμβολίαστους, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλάδους. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, ο έλεγχος μειώνεται σε έναν την εβδομάδα, από δύο που ίσχυε εδώ και καιρό, αρχής γενομένης επίσης από την 1η Μαΐου.

    Ένα «θολό» σημείο όμως που παραμένει, και πρέπει να αποσαφηνιστεί με την ΚΥΑ που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, είναι αν η κατάργηση των μέτρων θα αφορά και τους κλειστούς χώρους. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως είχε αναφέρει στις ανακοινώσεις που είχε κάνει, πως δεν χρειάζεται πια στους χώρους όπου ήταν απαραίτητο. Υπενθυμίζεται, ότι οι ανεμβολίαστοι αποκλείονταν από τους εσωτερικούς χώρους και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος ούτε με αρνητικό rapid test.

    Χωρίς self test οι μαθητές στα σχολεία

    Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, αλλά και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα χωρίς self test. Tα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα μπορεί να καταργούνται επίσης από 1 Μαΐου, όμως δεν παύουν να χρησιμοποιούνται. Το πλαίσιο αλλάζει και στο εξής, όταν υπάρχει ένα παιδί που είναι θετικό στην Covid θα γίνεται έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος.

    Πώς θα μπαίνουμε σε σούπερ μάρκετ, εστίαση και καταστήματα

    Όπως είναι λογικό η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σημαίνει οτι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν πλέον το πιστοποιητικό τους για να μπαίνουν σε καταστήματα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια ενώ οι ανεμβολίαστοι πλέον δεν θα υποχρεώνονται να κάνουν rapid test για να εισέλθουν στους ανοιχτούς χώρους ή στα μαγαζιά ενώ πλέον θα μπορούν να κάθονται και στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που ήταν απαγορευτικό πιο πριν.

    Σε όλους τους κλειστούς χώρους, προς το παρόν τουλάχιστον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ωστόσο ακόμα και αν τελικά αρθεί και αυτό το μέτρο από 1η Ιουνίου ή λίγο αργότερα στα σούπερ μάρκετ η χρήση της θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να είναι υποχρεωτική.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ