Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Τι αλλάζει για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

    Τι αλλάζει για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

    Έγγραφο που παρέχει διευκρινήσεις για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών κοινοποίησε στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γεώργιος Πιτσιλής. Το έγγραφο εστιάζει σε διατάξεις του Ν. 5134/2024 και στις διαδικασίες εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών.

    Αναλυτικότερα, το άρθρο 111 του Ν. 5134/2024 προβλέπει ότι οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών θα διαγράφονται από το πινάκιο (δηλαδή δεν θα εκδικάζονται πλέον), εάν δεν εξεταστούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Οι αιτήσεις για εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε και τα σχετικά πρακτικά να εκδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.


    Όσο μια υπόθεση βρίσκεται στην επιτροπή, οι δικαστικές διαδικασίες (δηλαδή οι δίκες στα δικαστήρια) αναστέλλονται, δηλαδή παύουν προσωρινά, και η υπόθεση διαγράφεται από το πινάκιο με πράξη του Προέδρου του Δικαστηρίου. Η αναστολή αυτή δεν αφορά, ωστόσο, περιπτώσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας (δηλαδή άμεσων μέτρων που ζητούνται από τον φορολογούμενο).

    Το άρθρο 120 του Ν. 5134/2024 καθορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του νόμου, που αφορά αλλαγές στους κώδικες πολιτικής και ποινικής δικονομίας, τέθηκε σε ισχύ από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024. Το υπόλοιπο μέρος του νόμου ισχύει από τις 23 Σεπτεμβρίου.

    Ακολουθούν παραδείγματα εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 5134/2024:


    -Ένας επιχειρηματίας μπορεί να έχει εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον ΦΠΑ που οφείλει από προηγούμενα έτη. Αντί να αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του στο διοικητικό δικαστήριο, μπορεί να ζητήσει εξώδικη επίλυση της διαφοράς μέσω της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Αν η υπόθεση δεν διευθετηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, θα διαγραφεί από το πινάκιο του δικαστηρίου.

    -Μια εταιρεία που έχει φορολογικές διαφορές σχετικά με τις λογιστικές εγγραφές των προηγούμενων οικονομικών ετών και έχει προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να επιλέξει τη λύση της εξώδικης επίλυσης. Αν η διαφορά δεν επιλυθεί εντός των καθορισμένων προθεσμιών, η υπόθεση θα θεωρηθεί σιωπηρά απορριφθείσα και θα διαγραφεί από το δικαστήριο.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ