Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Τι είναι, πώς λειτουργούν και τα οφέλη για τον καταναλωτή

  Στην τελική ευθεία το έργο για τους έξυπνους μετρητές, που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντάς πληροφορίες για τη χρήση -οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν.

  Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

  Το έργο είναι κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

  Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

  Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών.

  Ο έξυπνος μετρητής καταγράφει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Με την εγκατάσταση του ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα:

  1. να παρακολουθεί την κατανάλωσή του
  2. να εκτιμήσει το ποσό που θα πληρώσει χωρίς  να περιμένει το λογαριασμό ρεύματος
  3. προγραμματίζει καλύτερα τις δραστηριότητές του,
  4. συμμετέχει σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς

  Οι προμηθευτές από την πλευρά έχοντας γνώση του προφίλ των καταναλωτών μπορούν να:

  1. διαμορφώσουν ανταγωνιστικά τιμολόγια
  2. διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα, τη ζήτηση.
  3. μειώσουν το κόστος της παραγωγής ενέργειας
  4. έγκαιρη ενημέρωση για απόπειρα ρευματοκλοπής & επεμβάσεις στους μετρητές

   

   

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ