Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφαλώνει η τιμή του χαλκού, κάτω από το βάρος των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για ένταση του εμπορικού πολέμου, ενισχύοντας την ανησυχία για την παγκόσμια βιομηχανία, η οποία είναι άμεσα ή έμμεσα εξαρτημένη από το μέταλλο.
Χθες (10.07.2025), η τιμή του χαλκού άγγιξε τα 5,56 δολάρια ανά λίβρα στο αμερικανικό Χρηματιστήριο COMEX, καταγράφοντας αύξηση άνω του 23% μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και δημιουργώντας ένα χάσμα άνω του ενός δολαρίου με την τιμή στο Λονδίνο (LME), όπου ο χαλκός διαπραγματεύτηκε στα περίπου 4,35 δολάρια ανά λίβρα.
Το ράλι αυτό τροφοδοτείται τόσο από τους φόβους για νέους δασμούς, όσο και από την έντονη επενδυτική δραστηριότητα και τη μειωμένη προσφορά στην αγορά.
Για την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ανεπτυγμένη εγχώρια εξόρυξη χαλκού εξέλιξη, η άνοδος των τιμών αυξάνει το κόστος εισαγωγής πρώτων υλών.
Ωστόσο, κύκλοι της εγχώριας βιομηχανίας εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει αντίκτυπος της διεθνούς αναταραχής στις ελληνικές επιχειρήσεις και στην κερδοφορία τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το μοναδικό αξιοποιήσιμο κοίτασμα χαλκού στην Ελλάδα, βρίσκεται στις Σκουριές της Χαλκιδικής, αλλά ακόμα βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας με σκοπό την αξιοποίησή του, και με προσδοκώμενη παραγωγή έως 281.000 τόνους.
Συνεπώς, επί του παρόντος, η Ελλάδα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της.
Η αύξηση χρήσης σκραπ χαλκού – δηλαδή ανακυκλωμένου χαλκού – αντί του πρωτοχύτου αποτελεί την κύρια επιδίωξη των βιομηχανιών, στο πλαίσιο μιας πιο βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής παραγωγικής διαδικασίας.
Το 2024, η αξία των εισαγωγών χαλκού ως πρώτη ύλη ξεπέρασε τα 1,24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, η «τσιμπημένη» τιμή του το 2025 εκ των πραγμάτων οδηγεί σε επιβάρυνση για την εγχώρια βιομηχανία, ειδικά σε κλάδους όπως τα ηλεκτρολογικά υλικά, οι καλωδιώσεις και οι ενεργειακές υποδομές, αν και εφόσον δεν έχουν αποθέματα ακατέργαστου χαλκού, ή αν δεν έχουν διασφαλίσει πρόσβαση σε σταθερές τιμές.
Βέβαια, η άλλη όψη του νομίσματος, είναι πως η χώρα διαθέτει ισχυρές εξαγωγές σε προϊόντα μεταποίησης χαλκού, όπως καλώδια και σύρματα, φτάνοντας σε αξία εξαγωγών το 2024 τα 1,01 δισ. δολάρια. Το ράλι στις διεθνείς τιμές του χαλκού δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων, αν ισχύουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις.