Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  Tι σημαίνει «στην πράξη» αυτό για τους εργαζόμενους

  Η απροσδόκητη εξαγγελία του πρωθυπουργού για ξεπάγωμα των τριετιών ύστερα από 11 χρόνια αλλάζει τα μισθολογικά δεδομένα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

  Τα δεδομένα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν περαιτέρω από το Υπουργείο Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες, αφορούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και εργαζόμενους που αμείβονται στο πλαίσιο μιας εργασίας με ενεργή συλλογική σύμβαση που προβλέπει επίδομα προϋπηρεσίας.

  Όσον αφορά την προϋπηρεσία, σημειώνεται πως αυτή δεν αφορά το πόσο χρονικό διάστημα έχει δουλέψει κανείς στον ίδιο εργοδότη αλλά για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αφορά το σύνολο του εργασιακού βίου ενώ για όσους εργάζονται σε καθεστώς ενεργής συλλογικής σύμβασης που προβλέπει επίδομα προϋπηρεσίας, αντιστοίχως το πόσο καιρό δουλέυουν στον κλάδο, ανεξάρτητα με το εάν έχουν αλλάξει εργοδότη.

  Σύμφωνα με τους πρώτους ανεπίσημους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, μιλάμε για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, δυνητικά οφελούμενους, ενώ εργατολόγοι που μίλησαν στον ΣΚΑΙ «κατεβάζουν τον πήχη» σε 600.00-800.000.

  Πρακτικά, μια τριετία προσαυξάνει τον μισθό κατά 10%, κατά συνέπεια:

  • 1 τριετία: 780€ –>856€
  • 2 τριετίες: 780€ –>936€
  • 3 τριετίες: 780€  –> 1.014€

  Σημειώνεται πως με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κατώτατος μισθός, αυξάνεται τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιστοίχως και οι αυξήσεις θα βασιστούν πάνω στον νέο κατώτατο μισθό.

  Όσον αφορά τώρα τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 14/2/2012, με βάση τα δεδομένα θα λάβουν την πρώτη τριετία το 2027 ενώ για τους λεγόμενους «παλιούς εργαζόμενους», δηλαδή όσοι δούλευαν πριν την προαναφερθείσα ημερομηνία προσμετρώνται τα χρόνια προϋπηρεσίας

  Στόχος του Υπουργείου είναι η ρύθμιση να φτάσει στη Βουλή την 19 Σεπτεμβρίου ώστε η ψήφιση να γίνει 28-29 Σεπτεμβρίου.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.