Οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ ακούστηκαν για πρώτη φορά το 2024 με ορίζοντα το 2025 ενώ το μέτρο «πάγωσε» για το 2026 και βλέπουμε. Μεταξύ των επιδομάτων που θα αυξηθεί είναι και το επίδομα ενοικίου.
Ένα από τα επιδόματα που είχε ανακοινωθεί ότι θα αυξηθεί είναι το επίδομα ενοικίου – στέγασης, ένα επίδομα που δίνεται αυτή τη στιγμή σε 260.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιστροφή ένος ενοικίου στο τέλος Νοεμβρίου, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που είναι άγνωστο αν θα βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος του, δηλαδή και να βοηθήσει στην στεγαστική κρίση αλλά και οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες να το έχουν ως κίνητρο προκειμένου στο Taxisnet να δηλώνεται το πραγματικό αντίτιμο της ενοικίασης.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες ότι τόσο οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στο επίδομα στέγασης όσο και η επιστροφή ενός ενοικίου φέρνει μεγάλη αύξηση στις τιμές, στα διαθέσιμα ακίνητα.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι από το βήμα της ΔΕΘ πέρσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα ενοικίου. Οι αυξήσεις αυτές ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και τώρα ο σχεδιασμός αναφέρει πως θα τρέξει με την ψηφιοποίηση όλων των επιδομάτων.
Αντιδράσεις
Όπως αναφέρει και ο Θανάσης Κουκάκης σε σημερινό του άρθρο στο Dnews, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την στέγαση (Σπίτι μου 2, αυξήσεις στο επίδομα ενοικίου, κοινωνική αντιπαροχή, επιστροφή ενός ενοικίου) έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Πολλοί επισημαίνουν ότι οι παρεμβάσεις που ενισχύουν τη ζήτηση – όπως η επιδότηση ενοικίου ή τα χαμηλότοκα δάνεια – δεν λύνουν το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς και μπορούν, στην πραγματικότητα, να επιτείνουν το πρόβλημα των υψηλών τιμών, εάν δεν συνοδευτούν από μαζική δημιουργία νέου αποθέματος κατοικιών. Επίσης, η δυνατότητα πρόσβασης στα στεγαστικά δάνεια παραμένει περιορισμένη για τους πιο ευάλωτους, καθώς δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.
Παρά τις αναφορές στην κοινωνική στέγαση, η έλλειψη σαφών χρονοδιαγραμμάτων ή στοχευμένων έργων εγείρει ερωτήματα για την άμεση υλοποίηση των σχεδίων. Οι επικριτές επιμένουν πως η επιτυχία του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής προϋποθέτει μακρόπνοο σχεδιασμό, πολεοδομική αναμόρφωση και θεσμική ευελιξία – στοιχεία που δεν διακρίνονται ακόμη στην κυβερνητική στρατηγική.
Επιπλέον, απουσιάζει μια συνολική ρύθμιση για την αγορά ενοικίων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Οι αυξανόμενες καταγγελίες για εκτοπισμό μόνιμων κατοίκων από τα κέντρα των πόλεων και η απώλεια χιλιάδων κατοικιών από τη μακροχρόνια αγορά καθιστούν, για πολλούς, αναγκαία την παρέμβαση του κράτους στη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν μια διαφορετική φιλοσοφία: δημιουργία δημοσίου αποθέματος κοινωνικής κατοικίας, με την κατασκευή ή την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών που θα μισθώνονται με κοινωνικά κριτήρια. Προτάσσουν επίσης φορολογικά κίνητρα για ιδιοκτήτες που προσφέρουν τα ακίνητά τους σε κοινωνικά προγράμματα και σχεδιάζουν ειδικά στεγαστικά προγράμματα για επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί και ένστολοι, ιδιαίτερα σε περιοχές με τουριστική πίεση.
Οι αυξήσεις που πάνε για το 2026
Αναλυτικά οι αυξήσεις που θα εφαρμοστούν:
1. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Έτσι οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.
Για μια οικογένεια με δυο παιδιά η ακίνητη περιουσία δεν θα υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ και το αυτοκίνητο τα 1.600 κυβικά.
- Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
- Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.
- Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,
- ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.
- Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ.
Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
2.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Με τη νέα χρονιά το ΕΕΕ αυξάνεται περαιτέρω κατά 16% από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%). Την οικονομική ενίσχυση λαμβάνουν περίπου 500.000 δικαιούχοι.
Στο ΕΕΕ υπάρχουν και σήμερα περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν και στα άλλα επιδόματα. Σήμερα λοιπόν το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
3. ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Το επίδομα στέγασης δίδεται σε περίπου 260.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους και ο δικαιούχος πρέπει να πληροί εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
Σήμερα επίδομα λαμβάνουν όσοι το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Στο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου δεν προσμετρώνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα αναδοχής.
Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια που ήδη ισχύουν, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι τα ακόλουθα (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.