Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
More

  Τι τέλη κυκλοφορίας και τι διόδια θα πληρώνουμε με την Νέα κυβέρνηση!

  Σχετικά άρθρα:

  teli-kykloforias

  O ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά σε Ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με τη φορολογία στα αυτοκίνητα και παράλληλα προαναγγέλει μεγάλες αλλαγές σε Τέλη Κυκλοφορίας, Τεκμήρια, Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και στο Φόρο Πολυτελείας ώστε να σταματήσουν οι αθρόες καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας και το Δημόσιο να σταματήσει επιτέλους να χάνει έσοδα εις γνώση του.

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής της ΕΚΚΕ Οικονομικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Γελαλής μιλά αποκλειστικά στο «Enikonomia» για το πως εξελίχθηκε σε μάστιγα της εποχής η φορολογία των αυτοκινήτων και αναλύει τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αυτοδυναμίας.

  Ωστόσο επισημαίνει πως το θέμα φορολόγησης των αυτοκινήτων αλλά και η οδική λειτουργία και συμπεριφορά τους πρέπει να συζητηθούν από την αρχή…

  Παράλληλα αναφέρει μεταξύ άλλων στο «Enikonomia» πως δεν είναι δυνατό να φορολογούνται οι πολίτες που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα για το αυτοκίνητο ή το σπίτι που έχουν στην κατοχή τους.

  Τέλη Κυκλοφορίας
  Ο κ. Γελαλής μιλώντας στο «Enikonomia» εκτιμά πως τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι υπέρογκα και επισημαίνει πως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα οι αυξήσεις ήταν υπέρογκες τα πρώτα 2-3 χρόνια ενώ στα επόμενα η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.
  Παράλληλα τονίζει πως δεν είναι δυνατό τα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.800 κ.εκ. και άνω να επιβαρύνονται τόσο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα κάνοντας απαγορευτική τη χρήση τους και οι ιδιοκτήτες τους να καταφεύγουν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας ή στην «μετανάστευση» της φορολογίας τους σε άλλα γειτονικά κράτη μέλη όπως η Βουλγαρία, κ.ά .

  Αλλωστε μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε ακινησία πάνω από 760.000 οχήματα δημιουργώντας έλλειμμα στα κρατικά ταμεία το οποίο υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ μόνο από τα Τέλη Κυκλοφορίας τα τελευταία 5 χρόνια.

  Συνεπώς τα Τέλη Κυκλοφορίας πρέπει να αλλάξουν ριζικά ώστε ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος αλλά και ο χαμηλόμισθος να μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητό του το οποίο δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά είδος ανάγκης.

  Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης
  Εξαιρετικά σοβαρό θεωρεί το θέμα του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης ο κ. Γελαλής ο οποίος τονίζει στο «Enikonomia» πως ο συγκεκριμένος φόρος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω και ισχύσει κανονικά μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μέτρου ήταν να οδηγηθούν σε ακινησία εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ, να απαξιωθεί εντελώς η μεταπωλητική τους αξία και βέβαια να θεωρούνται «πλούσιοι» όσοι είχαν στην κατοχή τους τέτοιου τύπου οχήματα.

  Ωστόσο κανείς από την κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των ανέργων αλλά και των πολυτέκνων που οι μεν πρώτοι μπορεί κάποια στιγμή να είχαν την άνεση να αποκτήσουν ένα ασφαλές αυτοκίνητο ενώ οι δε να φορολογούνται σαν «βιομήχανοι».

  Προσωπικά εκτιμώ πως ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης πρέπει να υπάρχει αλλά να αλλάξουν ριζικά τα κριτήρια επιβολής του τα οποία δεν θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό αλλά την αξία του αυτοκινήτου, την οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου αλλά και την οικογενειακή του κατάσταση (πολύτεκνος, άγαμος, κ.λπ.).

  Σύμφωνα με τον κ. Γελαλη ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει περαιτέρω τα έσοδα του κράτους καθώς «πάγωσαν» οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ, κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες, ενώ επίσης χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν με πινακίδες άλλων κρατών-μελών. Ολα τα παραπάνω σημαίνουν μεγάλες απώλειες εσόδων!

  Φόρος Πολυτελείας
  Ο Φόρος Πολυτελείας επίσης αποτελεί ένα ακόμη «δημιούργημα» της κυβέρνησης Σαμαρά, σύμφωνα με τον κ. Γελαλή, και εκτιμά πως το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει κανόνες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και το κράτος να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες.
  Αυτό πρέπει να σταματήσει και όσοι φοροδιαφεύγουν να πληρώσουν επιτέλους!

  Τεκμήρια Διαβίωσης
  Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν, σύμφωνα με τον κ. Γελαλή, τα Τεκμήρια Διαβίωσης που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα καθώς δεν είναι δυνατό σε ένα μικρό ΙΧ 1.000 κ.εκ. με ετήσιο κόστος χρήσης 1.770 ευρώ το κράτος να καλεί τον ιδιοκτήτη του να καλύψει το ποσό των 4.000 ευρώ.

  Αντίστοιχα για ένα δίλιτρο αυτοκίνητο με πραγματικό ετήσιο κόστος 2.750 ευρώ το Κράτος καλεί τους ιδιοκτήτες τους να καλύψουν τεκμήρια ύψους 8.800 ευρώ.

  Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου και βέβαια θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα κυβικά του κινητήρα και να συνδεθούν με την αξία του οχήματος.

  Με λίγα λόγια όποιος έχει στην κατοχή του ένα ακριβό αυτοκίνητο ας έχει και υψηλότερο τεκμήριο. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό κάποιος με ένα ΙΧ 1.800 κ.εκ. αξίας πάνω από 50.000 ευρώ να μην καταβάλλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, το τεκμήριό του να είναι εξαιρετικά χαμηλό όπως επίσης και τα Τέλη Κυκλοφορίας του ενώ αντίθετα ένας πολύτεκνος με ένα δίλιτρο να «πληρώνει» τα «ελλείμματα» που δημιουργούν τα ακριβά αλλά με μικρούς κινητήρες αυτοκίνητα.

  Διόδια
  Ενα επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την αυτοκίνηση αλλά και την οδική ασφάλεια αποτελούν τα διόδια.
  Ο κ. Γελαλής εκτιμά πως δεν είναι δυνατό το κόστος μετάβασης με αυτοκίνητο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφή να κοστίζει 60 ευρώ μόνο για διόδια τη στιγμή που αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν εισιτήρια με μόλις 29 ευρώ! Το αποτέλεσμα των υψηλών διοδίων είναι να δημιουργούνται μεγάλες απώλειες εσόδων για το κράτος ενώ από την άλλη μεριά η χρήση των παλαιών επαρχιακών οδικών δικτύων από την συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών επιβαρύνει την οδική ασφάλεια.

  [ad id=”5586″]

  Σχετικά άρθρα:

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία. Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]

  newsfeed

  Ροή Ειδήσεων

  Δείτε Επίσης

  Μεξικό: Μωρό γεννήθηκε με σπάνια τριχωτή ουρά 5 εκατοστών

  Με ένα ασυνήθιστο περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι οι γιατροί στο Μεξικό, αφού ξεγέννησαν μια γυναίκα και είδαν πως το μωρό της είχε μια ουρά, η...

  Κάτια Δανδουλάκη: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την κατάθεση στη δίκη Φιλιππίδη

  Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρέθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου η Κάτια Δανδουλάκη.Η ηθοποιός κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού...

  Ελένη Μενεγάκη: Αποκάλυψε on air ποια παρουσιάστρια ζηλεύει

  Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Τρίτης (28/11).Ο ηθοποιός και η παρουσιάστρια είχαν μία όμορφη κουβέντα, ενώ κατά τη...

  Η Dua Lipa έλαβε την αλβανική υπηκοότητα

  H Βρετανίδα ποπ σταρ Dua Lipa έλαβε την αλβανική υπηκοότητα από τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι (Bajram Begaj) ενόψει της 110ης επετείου της...

  Γρίπη: Η Ελλάδα μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία

  Η εποχική γρίπη έφτασε νωρίς φέτος στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες που ήδη ξεπέρασαν το επίσημο όριο για...

  ΑΣΕΠ 7Κ/2021: Tα οριστικά αποτελέσματα για προσλήψεις στα ΚΕΠ

  Eκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 7Κ/2021 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 28/12.05.2021/τ. ΑΣΕΠ, Φ.Ε.Κ. 31/26.05.2021/τ. ΑΣΕΠ), για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, μεταξύ άλλων, τριάντα δύο (32) θέσεων τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στα...

  Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης προσκεκλημένος της Νίκης Λυμπεράκη στη «Μεγάλη Εικόνα»

  Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο δημοφιλής τραγουδιστής και τραγουδοποιός μιλάει για όλα. Επιστρέφοντας από την ευρωπαϊκή του περιοδεία και λίγες...
  spot_img