Στο επίκεντρο της ΠΟΜΙΔΑ τα «κενά ακίνητα».
Με συγκεκριμένα αιτήματα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά από την κυβέρνηση ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων, προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά κατοικιών για ενοικίαση, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ανακαινίσεις και να αρθούν φορολογικές στρεβλώσεις που, όπως υποστηρίζει, λειτουργούν αποτρεπτικά για την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει ένα διαμέρισμα το οποίο παρέμενε κενό για δύο χρόνια, προκειμένου να το επισκευάσει και να το διαθέσει προς ενοικίαση, ζητά να μπορέσει να επωφεληθεί από τη φοροαπαλλαγή που προβλέπει το μέτρο για τα «κενά ακίνητα». Όμως, η ισχύουσα διάταξη απαιτεί τρία χρόνια αδράνειας για να ισχύσει η απαλλαγή, κάτι που αποκλείει περιπτώσεις σαν τη δική του. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά μείωση του απαιτούμενου χρόνου στα 18 μήνες.
Σε άλλη περίπτωση, ένας ιδιοκτήτης πολυκατοικίας που έχει μισθώσει τον κοινόχρηστο χώρο ως αποθηκευτικό χώρο ή θέση στάθμευσης, φορολογείται σήμερα με την κλίμακα εισοδήματος από ενοίκια, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στη φύση του εσόδου, που αφορά το σύνολο των συνιδιοκτητών.
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την αυτοτελή και διακριτή φορολόγηση των εσόδων από κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μην επιβαρύνεται άδικα ένας μόνο εκ των ιδιοκτητών.
Αντίστοιχα, ένας πολίτης που επιθυμεί να μεταβιβάσει ακίνητο στο παιδί του μέσω «κληρονομικής σύμβασης» εν ζωή, δηλαδή μέσω ιδιωτικής συμφωνίας, δεν καλύπτεται σήμερα από το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει επέκταση του αφορολόγητου και σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην υφίσταται διαφορετική μεταχείριση για την ίδια ουσιαστικά πράξη.
Επιπλέον, ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, που καλούνται να επωμιστούν δυσβάσταχτα κόστη για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους, καταγγέλλουν πως φορολογούνται σαν να πρόκειται για σύγχρονα ακίνητα με εμπορική χρήση. Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ περιλαμβάνει πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και φορολογικά κίνητρα για τις εργασίες αποκατάστασης.
Τέλος, ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να εισπράξουν αποζημίωση χρήσης ακινήτου από καταπατητές ή καταληψίες, ζητούν να μην φορολογούνται άμεσα για έσοδα που ουσιαστικά δεν έλαβαν, αλλά να έχουν τη δυνατότητα αναβολής της φορολόγησης μέχρι να τα εισπράξουν πράγματι.