TikTok: Αρχίζει η εκδίκαση της έφεσης κατά της απαγόρευσής του στις ΗΠΑ
Το TikTok θα εκθέσει, τη Δευτέρα (16/9), τα επιχειρήματά του ενάντια σε έναν νόμο που προβλέπει την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ, εκτός εάν η κινεζική εταιρεία, ByteDance, πουλήσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης εντός εννέα μηνών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, το μέτρο που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και έτσι έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, προκλήθηκε από ανησυχίες ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών είναι ευάλωτα σε εκμετάλλευση από την κυβέρνηση της Κίνας. Από την πλευρά τους, το TikTok και η ByteDance έχουν αρνηθεί τις διασυνδέσεις με τις κινεζικές Αρχές και έχουν χαρακτηρίσει αυτόν τον νόμο ως «εξαιρετική παρέμβαση στα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου».
Η εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, θα εκθέσει τα επιχειρήματά της ενώπιον τριμελούς επιτροπής στο εφετείο της Ουάσινγκτον. Στους εκπροσώπους της εταιρείας θα προστεθούν οκτώ δημιουργοί του TikTok, μεταξύ των οποίων ένας κτηνοτρόφος από το Τέξας και ένας αρτοποιός από το Τενεσί, οι οποίοι λένε ότι βασίζονται στην πλατφόρμα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να βγάλουν τα προς το ζην. Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα προχωρήσουν, στη συνέχεια, στην έκθεση της υπόθεσής τους.
Εκτός από τις ανησυχίες για τα δεδομένα, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχία και για την προοπτική να χρησιμοποιηθεί το TikTok από την κινεζική κυβέρνηση για τη διάδοση προπαγάνδας στους Αμερικανούς. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ, τα οποία κατοχυρώνονται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος, λένε ότι η διατήρηση του νόμου περί εκποίησης ή απαγόρευσης θα ήταν ένα δώρο για τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.
Ίσως φτάσει ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση
«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επικαλεστούν αυτό το προηγούμενο για να δικαιολογήσουν νέους περιορισμούς στο δικαίωμα των πολιτών τους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδέες και μέσα ενημέρωσης από το εξωτερικό», δήλωσε ο Σιανγκνόνγκ Γουάνγκ, δικηγόρος σε ένα ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μάλιστα, ο Σιανγκνόνγκ Γουάνγκ έχει καταθέσει νομικά έγγραφα που υποβάλλονται από κάποιον που δεν είναι διάδικος στην υπόθεση, αλλά έχει ενδιαφέρον για αυτήν, προσφέροντας πληροφορίες ή εμπειρογνωμοσύνη, συνήθως με την ελπίδα να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Επίσης, ο Σιανγκνόνγκ Γουάνγκ επέκρινε τους νομοθέτες για το γεγονός ότι είναι ασαφείς σχετικά με τις συγκεκριμένες απειλές εθνικής ασφάλειας που λένε ότι θέτει το TikTok. «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καμία προηγούμενη περίπτωση στην οποία ένας τόσο ευρύς περιορισμός των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροποποίησης κρίθηκε συνταγματικός με βάση στοιχεία που δεν αποκαλύφθηκαν», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζέιμς Λιούις, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, ο νόμος συντάχθηκε για να αντέξει κατά τον δικαστικό έλεγχο. «Η ουσία της υπόθεσης κατά του TikTok είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Το σημείο-κλειδί είναι αν το δικαστήριο δέχεται ότι η απαίτηση εκποίησης [σ.σ. του TikTok] δεν ρυθμίζει την ελευθερία του λόγου». Μάλιστα, ο Τζέιμς Λιούις πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια συνήθως υπεραμύνονται του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του εφετείου, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να τραβήξει για μήνες, αν όχι περισσότερο. «Τίποτα δεν θα επιλυθεί την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μάικ Προύλξ, αντιπρόεδρος και διευθυντής ερευνών στην εταιρεία αναλύσεων Forrester, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα υψηλού ρίσκου και πολύ περίπλοκο αίνιγμα που πιθανότατα θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο».
{https://youtu.be/EUMm8NAzKSk}