Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
More

  To Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου το Υπερταμείο παρουσίασε στις θυγατρικές του την ESG Πολιτική του ομίλου, η οποία έχει υλοποιηθεί με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την υποστήριξη της Global Sustain.

  Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσίας του κ. Ιωάννη Τσακίρη, Yφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αναπληρωτή διοικητή της EBRD για την Ελλάδα. Στην κοινή εκδήλωση του Υπερταμείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) οι θυγατρικές έλαβαν το ESG Reporting Handbook, μια λεπτομερή κωδικοποίηση της ESG Πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν.

  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία υπογραμμίζει την εξέλιξη του Υπερταμείου σε υπεύθυνο επενδυτή και διαχειριστή περιουσίας και που έρχεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Βιωσιμότητας μετά και από την ήδη υψηλή διεθνή αξιολόγηση του ομίλου αλλά και της χώρας στον δείκτη προόδου της Διακυβέρνησης, της Βιωσιμότητας και της Ανθεκτικότητας των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων και Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων ανά τον κόσμο (Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard). Το 2022 η Ελλάδα κατέλαβε την 28η θέση με GSR Rating 60% ανάμεσα σε 100 χώρες.

  Ευθυγράμμιση στόχων

  Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε ότι, υπό το πρίσμα των μεγάλων και διαρκώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας, «είναι καθήκον μας να ευθυγραμμίσουμε τις επενδυτικές στρατηγικές και πολιτικές μας με στόχους όπως είναι αυτοί του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα».

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης

  Τέλος, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Global Sustain για την τεχνική βοήθεια στην ανάπτυξη της πρώτης ESG Πολιτικής του Υπερταμείου.

  Εν συνεχεία πήρε τον λόγο, εκ μέρους της κυβέρνησης, πρώτα ο κ. Ιωάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αναπληρωτής διοικητής της EBRD για την Ελλάδα, ο οποίος ευχαρίστησε την EBRD για τη στήριξη που παρείχε, και σημείωσε: «Καθώς οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να συγχρονιστούν με τα ζητήματα της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια ESG δεν οδηγούν απλώς στη δημιουργία καλύτερων επιχειρήσεων αλλά πρωτίστως συμβάλλουν στην επίτευξη μακροχρόνιας απόδοσης και αξίας για τους επενδυτές και την κοινωνία. Γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα κριτήρια μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τους επενδυτές όταν εξετάζουν τη βιωσιμότητα, τον ηθικό αντίκτυπο και τη δημιουργία βιώσιμου κοινωνικού έργου (sustainable development). Η πολιτική ESG είναι μέρος των επενδυτικών αποφάσεων του Υπερταμείου και περιέχει κοινές καλές πρακτικές, στόχους ESG και έλεγχο με οριζόντια κριτήρια που πλέον εφαρμόζονται σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες του».

  To Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του
  Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης

   

  Δέσμευση για βιωσιμότητα

  Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Νίκος Κουλοχέρης, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος επισήμανε: «Το Υπερταμείο δεσμεύεται να διασφαλίσει υπεύθυνη και βιώσιμη επιστροφή στις επενδύσεις σύμφωνα με την πολίτική ESG, τη διαχείριση και τη διαδικασία αποφάσεων επενδύσεων, και εφαρμόζει έναν μηχανισμό συντονισμού με δήλωση δεσμεύσεων, οι οποίες βοηθούν τις θυγατρικές εταιρείες στην υιοθέτηση βέλτιστων, ισορροπημένων και ολιστικών ESG πρακτικών, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα και η διαρκής βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργίας».

  To Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του
  Ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Κουλοχέρης

  H κ. Andreea Moraru, περιφερειακή διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο υπογράμμισε:

  «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις βρίσκονται στην “καρδιά” της λειτουργίας της EBRD από την ίδρυσή της το 1991», προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές ESG γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία στην ΕΕ. Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, τα Ταμεία αυτά αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία του να καλύπτουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και παράγοντες διακυβέρνησης στις επενδυτικές τους αποφάσεις».

  To Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του
  Η περιφερειακή διευθύντρια της EBRD, Andreea Moraru

  Η κ. Maya Hennerkes η επικεφαλής των Πράσινων Χρηματοοικονομικών Συστημάτων της EBRD σημείωσε: «Η έναρξη της πολιτικής ESG του Υπερταμείου είναι μια μεγάλη επιτυχία, αλλά – και το λέω με όλη την αισιοδοξία του κόσμου – είναι μόνο η αρχή. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε ζωή σε αυτή την πολιτική, γι’ αυτό και θέλω να σας καλέσω όλους να σκεφθείτε πολύ περισσότερο από την πολιτική ESG και τι χρειάζεται για τους θεσμούς σας, ώστε να φθάσουμε τις μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα».

  To Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του
  Η επικεφαλής των Πράσινων Χρηματοοικονομικών Συστημάτων της EBRD, Maya Hennerkes

  Τέλος, ο κ. Μιχάλης Σπανός από την Global Sustain, η οποία κατέθεσε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της στη διαμόρφωση του ESG Handbook, μίλησε με θέμα την υιοθέτηση της ESG Πολιτικής από το Υπερταμείο.

  To Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του
  Ο Μιχάλης Σπανός της Global Sustain

  Ο Μιχάλης Σπανός έκανε μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της ESG / Βιωσιμότητας, των προκλήσεων και προτάσεων για την παγκόσμια βιωσιμότητα, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία περί ESG για τις εταιρείες, τους σχετικούς με την ESG κινδύνους και τις ευκαιρίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση της ESG στις επιχειρήσεις.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (Ted Lasso, Star Wars Visions, Queen Charlotte κι άλλα)

  O Μάιος πάντα κλείνει την άνοιξη αλλά και την φθινοπωρινή/χειμερινή τηλεοπτική σεζόν, με αρκετές σειρές να ολοκληρώνονται. Αλλά οι σειρές που ξεχώρισαν αυτόν τον μήνα, που ήταν ένας πολύ καλός μήνας...

  Κυστική ακμή και ουλές: Τι είναι και πως μπορεί να θεραπευτεί

  Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως εφήβους και των δύο φύλων. Η ακμή θεωρείται μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια...

  Άνοδος 0,60% στη συνεδρίαση της Πέμπτης 08/06

  Με άνοδο έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά κατόρθωσε να απορροφήσει τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας στα...

  Survivor spoiler: Παίκτης της Μπλε ομάδας αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο

  Αυτή την εβδομάδα, η αποχώρηση από το Survivor All Star είναι ανδρική υπόθεση. Υποψήφιοι να εγκαταλείψουν τον Άγιο Δομίνικο και το Survivor All Star είναι ο Κωνσταντίνος Βασάλος από τους Κόκκινους και η… δυάδα των Μπλε, ο Γιώργος Ασημακόπουλος...

  Άκης Παυλόπουλος για το τροχαίο της Χριστίνας Σούζη: «Τρομάξαμε»

  Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη, είχε ένα τροχαίο ατύχημα το απόγευμα της Τετάρτης 07/06 στη Λεωφόρο Κηφισίας.Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο της Χριστίνας Σούζη, ανατράπηκε στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου με την ίδια να απεγκλωβίζεται και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για εξετάσεις...

  Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια της τα αποτελέσματα του DNA

  Η Ελισάβετ μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αιμορραγία και κινδυνεύει να χάσει το μωρό της στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μαύρο Ρόδο».Η Κασσιανή σκαρφίζεται ύπουλους τρόπους για να διώξει την Ελισάβετ από το μοναστήρι. Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.