X
Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
More

    Το αμφιλεγόμενο σχέδιο για την FinTech τράπεζα της Εκκλησίας – Το παρασκήνιο, τα πρόσωπα και ο ρόλος της ΤτΕ

    Το αμφιλεγόμενο σχέδιο για την FinTech τράπεζα της Εκκλησίας – Το παρασκήνιο, τα πρόσωπα και ο ρόλος της ΤτΕ

    Μεγαλύτερη έκπληξη προέκυψε από το γεγονός πως το εγχείρημα το τρέχουν ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ).

    Η αποκάλυψη της «Καθημερινής της Κυριακής» πως η Εκκλησία της Ελλάδος εμπλέκεται στη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας προκάλεσε έκπληξη μέσω της εταιρείας Financial Innovation Holding. Μεγαλύτερη έκπληξη προέκυψε από το γεγονός πως το εγχείρημα το τρέχουν ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ). Ο κ. Φιλιππίδης είναι ο CEO της Financial Innovation Holding και ο Νικόδημος Φαρμάκης, τοποθετήθηκε πρόεδρος της εταιρίας.


    Η Financial Innovation Holding

    Η Financial Innovation Holding ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 ως ΙΚΕ από τον Άγγελο Φιλιππίδη και τον Απρίλιο του 2022 μετατράπηκε σε ΑΕ. Πριν την μετατροπή ο Άγγελος Φιλιππίδης δώρισε το 50% των μετοχών της ΙΚΕ (2.000 εταιρικά μερίδια) στην Εκκλησία της Ελλάδος. Έτσι, σήμερα ως μέτοχοι της Financial Innovation Holding εμφανίζονται ο κ. Φιλιππίδης με 50% και η Εκκλησία της Ελλάδος με 32%, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» με 8% και η συνδεόμενη με την Εκκλησία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΝΑΥΣ – Ελληνική Εταιρεία για τον Πολιτισμό και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου» με ποσοστό 10%. Στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΝΑΥΣ μετέχουν με ποσοστό 98% ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, με ποσοστό 1% η Ιερά Μονή «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Βαρνάβα Αττικής και με ποσοστό 1% το φιλανθρωπικό Σωματείο «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

    Σύμφωνα με το καταστατικό της Financial Innovation Holding η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών μέσων – όπως μετοχές, ομόλογα, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων – τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς αγορές, εισηγμένες ή μη, να δραστηριοποιείται στο FinTech με την προώθηση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, μέσω δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ερευνητικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και στο πεδίο της τεχνολογίας, με την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, την ανάπτυξη ιστοσελίδων και την υποστήριξη ψηφιακών εμπορικών πλατφορμών.


    Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο

    Αν και η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να μην προτίθεται να επενδύσει κεφάλαια στο αρχικό στάδιο, το ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντική συμμετοχή στην Financial Innovation Holding παραμένει ανοιχτό. Ήδη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Financial Innovation Holding στις 17 Ιανουαρίου 2025 ενέκρινε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 800.000 ευρώ.

    Το δάνειο θα αποτελείται από 40.000 ονομαστικές μετατρέψιμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 20 ευρώ έκαστη, οι οποίες θα διατίθενται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους επενδυτές (ομολογιούχους), χωρίς την υποχρέωση έκδοσης έγχαρτων τίτλων. Οι ομολογίες είναι έντοκες, με ετήσιο επιτόκιο 1%, και διάρκεια ενός έτους, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2026, εκτός αν μετατραπούν νωρίτερα σε μετοχές.


    Η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές προβλέπεται να γίνει υποχρεωτικά με δύο σενάρια:

    Αν η εταιρεία προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης από 150 ευρώ και άνω ανά μετοχή, τότε κάθε ομολογία θα μετατρέπεται σε μία νέα μετοχή.

    Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν δεν υλοποιηθεί τέτοια αύξηση έως την ετήσια επέτειο από την έκδοση, τότε κάθε ομολογία θα μετατρέπεται σε δέκα μετοχές, με τιμή διάθεσης 2 ευρώ ανά μετοχή.


    Το ποσό των 18 εκατ. ευρώ δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος χρειάζονται αρχικά κεφάλαια ύψους 18 εκατ. ευρώ.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού, το δικαίωμα προτίμησης των μετόχων μπορούσε να ασκηθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου 2025, ενώ μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα είχε τη διακριτική ευχέρεια να διαθέσει τις αδιάθετες ομολογίες σε τρίτους.

    Κατά κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Dnews.gr η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου προσεγγίσθηκε προκειμένου να λάβει τις ομολογίες του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

    Το Dnews.gr απευθύνθηκε στον Άγγελο Φιλιππίδη για το τί τελικά έγινε με την έκδοση του εν λόγω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 800.000 ευρώ, ωστόσο η απάντηση που λάβαμε είναι πως «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».

    Η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Μάιο, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, σχεδιάζεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η λειτουργία της τράπεζας. Εάν δοθεί η άδεια, η νέα FinTech τράπεζα θα λειτουργεί αποκλειστικά ψηφιακά, χωρίς φυσικά καταστήματα, παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει ένα παραδοσιακό πιστωτικό ίδρυμα.

    Ωστόσο, η αδειοδότησή της Financial Innovation Holding από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα είναι απλή υπόθεση, λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η Κοινοτική Οδηγία για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRD), για τις προϋποθέσεις (qualifying holding) που πρέπει να συγκεντρώνουν οι μέτοχοι και τα διοικητικά στελέχη ενός πιστωτικού ιδρύματος.

    Βασικά στοιχεία είναι η φήμη του προτεινόμενου αποκτώντος, η φήμη, των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας οποιουδήποτε μέλους του διοικητικού οργάνου που θα διευθύνει την επιχείρηση του πιστωτικού ιδρύματος ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης εξαγοράς, η χρηματοοικονομική ευρωστία του προτεινόμενου αποκτώντο, η επίδραση που θα έχει η προτεινόμενη εξαγορά στην ικανότητα του στόχου (του προς εξαγορά ιδρύματος) να διατηρήσει τη συμμόρφωσή του με όλες τις εποπτικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης επίπτωσης στην ικανότητα άσκησης αποτελεσματικής εποπτείας στο μέλλον και το κατά πόσον η προτεινόμενη εξαγορά συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή μπορεί να αυξήσει τον σχετικό κίνδυνο.

    Μπορεί να πάρουν ο Άγγελος Φιλιππίδης και ο Νικόδημος Φαρμάκης το qualifying holding και το Fit and Proper από την Τράπεζα της Ελλάδος; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

    Ο Άγγελος Φιλιππίδης

    Αν κα το Σεπτέμβριο του 2020 ο πρώην πρόεδρος και CEO του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, αθωώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών για μια εκ των υποθέσεων για την οποία είχε διωχθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε σχέση με δανειοδοτήσεις που παρείχε το Ταμιευτήριο επί της Διοίκησής του – υπόθεση για την οποία είχε συλληφθεί στην Τουρκία και είχε μείνει 22 ημέρες στις φυλακές του Μάλτεπε, χωρίς προηγουμένως να έχει κληθεί σε προκαταρκτική εξέταση- , ωστόσο εκκρεμούσαν και άλλες διώξεις σε βάρος του.

    Αυτές αρχειοθετήθηκαν. Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το Νοέμβριο του 2019 που προέβλεπε πως οι τραπεζίτες μπορούσαν να οδηγηθούν σε δίκη για κακουργηματική απιστία μόνον μετά την υποβολή έγκλησης από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα (!), διάταξη στην οποία δόθηκε αναδρομική ισχύ.

    Αφετέρου, διότι τον Απρίλιο του 2020 η PQH, η οποία είχε οριστεί ως ειδικός εκκαθαριστής από την Τράπεζα της Ελλάδος για την εκκαθάριση 17 τραπεζών, μεταξύ των οποίων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατέθεσε εκπρόθεσμα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τη δήλωση συνέχισης της ποινικής διαδικασίας κατά του Άγγελου Φιλιππίδη, δηλαδή μια ημέρα μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) βάσει της οποίας η αναστολή της προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης για απιστία σε βάρος των τραπεζικών στελεχών καταργούνταν και μάλιστα αναδρομικά!

    Έτσι, τινάχθηκε στον αέρα η δίκη που είχε ήδη ξεκινήσει για το ΤΤ με 30 «επώνυμους» κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων οι Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, κ.λπ.

    Επικεφαλής της PQH ήταν τότε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία σήμερα είναι Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία είχε επικριθεί έντονα για την «παράλειψη» της PQH που «έθαψε» τη δίκη για το ΤΤ.

    Σήμερα λοιπόν, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει πλήρη εικόνα για τα πεπραγμένα Φιλιππίδη είναι εκεινη που θα κληθεί να του δώσει το qualifying holding και το Fir and Proper.

    Το Dnews.gr ρώτησε τον κ. Φιλιππίδη για το εάν εκτιμά πως θα έχει πρόβλημα στο να εξασφαλίσει το qualifying holding και το Fir and Proper, ωστόσο εκείνος δεν απάντησε.

    Ο Νικόδημος Φαρμάκης

    Αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πέσει ξανά μπροστά και στον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, τον Γενικό Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ), ο οποίος έχει «πλούσιο» βιογραφικό.

    Ο Νικόδημος Φαρμάκης είχε γίνει γνωστός στο Πανελλήνιο το 2005 όταν είχε αποκαλυφθεί η σχέση του με τον Απόστολο Βαβύλη και τον απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τον ρόλο που είχαν προσπαθήσει να διαδραματίσουν στην τότε εκλογή πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα. Ο Νικόδημος Φαρμάκης είχε τότε συλληφθεί από τις αρχές του Ισραήλ για παράνομη οπλοκατοχή. Για το περιστατικό αυτό ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, στην μητρόπολη του οποίου υπηρετούσε ο Φαρμάκης, είχε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση ότι «ο Νικόδημος διέθετε διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο του είχε χορηγήσει το υπουργείο Εξωτερικών, το δε όπλο που είχε στην κατοχή του του το είχε δώσει η Ασφάλεια».

    Η Τράπεζα της Ελλάδος βρήκε μπροστά της τον Νικόδημο Φαρμάκη το καλοκαίρι του 2021. Ο Φαρμάκης βρέθηκε να σχετίζεται με την ολλανδική εταιρεία i3CP που προσπάθησε να αποκτήσει τη ρουμανική ασφαλιστική εταιρεία City Insurance και τις εν Ελλάδι δραστηριότητές της. Η Εκκλησία της Ελλάδος βρέθηκε να στηρίζει χρηματοδοτικά το συγκεκριμένο fund με μειοψηφική συμμετοχή σε αυτό. Ωστόσο, η όλη προσπάθεια να αποκτήσει η Εκκλησία της Ελλάδος τη δική της «ασφαλιστική εταιρεία» δεν ευοδώθηκε διότι απλά δεν υπήρχαν τα 150 εκατ. ευρώ που απαιτούσε το εγχείρημα.

    Πιο πρόσφατα ο Νικόδημος Φαρμάκης απασχόλησε τον Τύπο σε σχέση με αποκαλύψεις που αφορούσαν την τιμητική πολιτογράφηση του «αμφιλεγόμενου» Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε. Όπως αποκάλυψε το Inside Story στα έγγραφα που προσκομίσθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί η Ελληνική υπηκοότητα στον Αγιαβέφε ήταν και ευχαριστήριες επιστολές που εκδόθηκαν από τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη μετά από δωρεές που πραγματοποίησε ο Τούρκος επιχειρηματίας στην Εκκλησία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η Ιερά Σύνοδος και τα δύο ιδρύματα (Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόµων µε Νοητική Υστέρηση Μαρία Κοκκόρη και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) κάνουν λόγο για δωρεές που αθροιστικά αγγίζουν τα 750.000 ευρώ.

    Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ) έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω δύο διαγωνισμών που τρέχει αυτή την περίοδο για ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Βουλιαγμένη.

    Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην αξιοποίηση ακινήτου 992 τ.μ. που ανήκει στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη στην περιοχή της Κεντρικής Βουλιαγμένης. Η αξιοποίησή του δρομολογήθηκε μέσω της σύστασης δικαιώματος επιφανείας για χρονική διάρκεια 99 ετών, με ελάχιστο αποδεκτό ετήσιο αντάλλαγμα τα 70.000 ευρώ ! Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, στα γραφεία της ΕΚΥΟ. στην Αθήνα. Η συμμετοχή προϋποθέτει εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ, αποδεικτικά φορολογικής και δικαστικής φερεγγυότητας, καθώς και οικονομική επάρκεια για την κάλυψη υποχρεώσεων τουλάχιστον για τα πρώτα 15 έτη. Ο ενδιαφερόμενος επιφανειούχος θα αναλάβει την ακίνητη έκταση όπως είναι, συμπεριλαμβανομένης εκκρεμότητας μίσθωσης που τελεί σε δικαστική διαδικασία. Ο δεύτερος διαγωνισμός, είναι λιγότερο «προβληματικός», και αφορά την εκποίηση ακινήτου στη Βουλιαγμένη, επί της οδού Θαλείας 47-49. Το ακίνητο, το οποίο ανήκει και αυτό στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, περιλαμβάνει τριώροφη πολυκατοικία με πυλωτή, συνολικής επιφάνειας 864 τ.μ., σε οικόπεδο 1.591 τ.μ., και διατίθεται με ελάχιστο τίμημα τα 4,1 εκατ. ευρώ! Η οικοδομή έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980 και έχει πολεοδομικά τακτοποιηθεί. Περιλαμβάνει εννέα διαμερίσματα, κάποια εκ των οποίων είναι μισθωμένα, ενώ για ένα έχει εκδοθεί απόφαση έξωσης. Και για αυτό το ακίνητο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές έως τις 4 Απριλίου 2025.

    Στη βάση όσων προαναφέρθηκαν δεν είναι τυχαίο ότι στο εσωτερικό της Εκκλησίας εκδηλώνονται ήδη ενστάσεις για το project της FinTech τράπεζας της Financial Innovation Holding, αφενός για το κατά πόσον είναι σκόπιμο η Εκκλησία να εμπλακεί σε έναν τόσο καθαρά οικονομικό proeject, αφετέρου για την γνώση, την επάρκεια και τη φήμη των προσώπων που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ