Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα πρόσβασης της Εκκλησίας της Ελλάδος σε δίκαιη δίκη (right to a fair hearing), σε υπόθεση που αφορούσε στη διεκδίκηση έκτασης 31,9 στρεμμάτων.
Η απόφαση, που εκδόθηκε σήμερα, 21 Ιανουαρίου 2025, υπογραμμίζει ότι οι διαδικαστικές απαιτήσεις των ελληνικών δικαστηρίων για την προσκόμιση πιστοποιητικού πληρωμής φόρου (ΕΝΦΙΑ) εμπόδισαν την Εκκλησία της Ελλάδος να ασκήσει αποτελεσματικά το δικαίωμά της να εξεταστεί η υπόθεσή της.
Η υπόθεση αφορούσε σε έκταση 31,9 στρεμμάτων που είχε δωρηθεί από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη στο Ελληνικό Δημόσιο το 1978, υπό την προϋπόθεση ότι η θα αξιοποιούταν για την κατασκευή νοσοκομείου. Όταν το έργο δεν προχώρησε εντός της συμφωνηθείσας δεκαετίας, η Εκκλησία της Ελλάδος ζήτησε να ανακτήσει την ιδιοκτησία της γης. Ωστόσο, τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή της ως απαράδεκτη, καθώς δεν προσκομίστηκε πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που να αποδεικνύει την πληρωμή φόρων επί της γης για τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Η Εκκλησία της Ελλάδος υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατόν να συμμορφωθεί με την απαίτηση αυτή, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθούσε να κατέχει την ιδιοκτησία και να τη δηλώνει ως δημόσια.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ επέβαλε ένα δυσανάλογο και άδικο εμπόδιο στην πρόσβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι το οικονομικό βάρος της πληρωμής των φόρων θα ήταν υπερβολικό, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος υπολόγισε ότι οι υποχρεώσεις της θα έφταναν τα 500.000 ευρώ για την επίμαχη πενταετία.
Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι η απαίτηση αυτή δημιουργούσε μια διαδικαστική ανισότητα, καθώς το Κράτος, το οποίο απαλλάσσεται από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, μπορούσε να συμμετάσχει στη δικαστική διαδικασία χωρίς αντίστοιχους περιορισμούς.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 6 § 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Επέβαλε στην Ελλάδα να προχωρήσει στην καταβολή 6.000 ευρώ στην Εκκλησία της Ελλάδος για ηθική βλάβη, ενώ απέρριψε τις αξιώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα δικαστικά έξοδα λόγω έλλειψης τεκμηρίωσης.