Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

  Το φιλί προσθέτει χρόνια στη ζωή μας

  Το φιλί προσθέτει χρόνια στη ζωή μας

  Το φιλί όχι μόνο αποκαθιστά τη συναισθηματική ευεξία και τη σωματική υγεία σε κάποιο βαθμό, αλλά μπορεί επίσης να επιφέρει μακροζωία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο δρ Άρθουρ Σάμπο, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία, μετά από δύο χρόνια συλλογής δεδομένων από δεκάδες γιατρούς, ψυχολόγους και μεγάλες γερμανικές εταιρείες που συνεργάστηκαν για την παροχή των αναλογιστικών στοιχείων.

  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Selecta, τα ζευγάρια ανδρών-γυναικών που φιλιόντουσαν τακτικά κέρδιζαν 20% έως 35% περισσότερα και είχαν λιγότερες ασθένειες από τα ομόφυλα ζευγάρια που πήγαιναν στη δουλειά τους χωρίς να αποχαιρετούν με ένα φιλί κάθε πρωί.

  Ξεκινήστε τη μέρα σας με αγάπη…

  “Οι σύζυγοι που δεν μοιράζονται ένα φιλί κάθε πρωί πριν φύγουν φαίνεται να ξεκινούν την ημέρα με αρνητική στάση. Γενικά, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να είναι πιο κυκλοθυμικοί και πιο θλιμμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. ‘Το φιλί δημιουργεί αρμονία, η οποία αντανακλάται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά’, λέει ο Dr. Szabo.

  Άλλοι ψυχολόγοι που ανέλυσαν τα δεδομένα δεν πιστεύουν ότι μόνο τα φιλιά οδήγησαν σε τόσο θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια θετική στάση που συνδέεται στενά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη σχέση στοργής, ασφάλειας και αγάπης. Σύμφωνα με τους ίδιους, από τη μελέτη προκύπτει ότι ο ισχυρός δεσμός που οδηγεί σε τακτικά φιλιά προάγει όχι μόνο τη συναισθηματική ευημερία αλλά και τη σωματική υγεία.

  Τι μας συμβαίνει ενώ φιλιόμαστε;

  Κατά τη διάρκεια του φιλιού, ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με την αγάπη και το πάθος. Καθώς τα νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τα χείλη, τους μύες του προσώπου και το δέρμα στον εγκέφαλο, απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές και ορμόνες όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη, η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες, δημιουργώντας ένα κοκτέιλ θετικών συναισθημάτων.

  Έτσι, μια έντονη διαδικασία ευχαρίστησης “ανθίζει” στο σώμα και το μυαλό.

  Το φιλί σημαίνει καλή επικοινωνία

  Ένα φιλί από καρδιάς είναι μια έκφραση αγάπης, σεβασμού, φροντίδας και δεσμού, επειδή είναι μια έκφραση αγάπης, σεβασμού, φροντίδας και δεσμού.

  Είναι μια μορφή επικοινωνίας που ξεπερνά τις λέξεις και μεταφέρει εκτίμηση, εμπιστοσύνη, υποστήριξη, υγιή προσκόλληση και ασφάλεια.

  “Όσο περισσότερα φιλιά παίρνετε μέσα στην ημέρα, τόσο το καλύτερο”, τονίζει ο Δρ Szabo.

  “Εξάλλου, τα αποτελέσματα μιας μακρινής μελέτης από τη δεκαετία του 1980 το επιβεβαιώνουν. Εκείνη η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που φιλούσαν τις γυναίκες τους πριν πάνε στη δουλειά το πρωί ζούσαν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τους συζύγους που δεν είχαν αυτή τη συνήθεια”, κατέληξε.

  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ