Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Το Ιράν επιβεβαιώνει ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

    Οι Ιρανικές Αρχές κάνουν λόγο για Αμερικανικό πετρελαιοφόρο χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες

    Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη, ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, στο οποίο όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, μεταδίδει το Associated Press.

    Προσθέτει ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα σύντομο ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρει, ότι έγινε κατάσχεση από το ιρανικό ναυτικό, χωρίς όμως να προσδιορίζει το πλοίο, αλλά αναφέροντας ότι η σχετική κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής. Όπως έγινε γωστό μέσα από διεθνη ΜΜΕ νωρίτερα την Πέμπτη, υπό κατάληψη από ενόπλους βρίσκεται δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία στον Κόλπο του Ομάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί το θέμα, ενώ μεταξύ του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας. Πρόκειται για 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο, μέλος του 19μελούς πληρώματος. Οι υπόλοποι 18 είναι Φιλιππινέζοι.

    Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Empire Navigation που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε ότι το πλοίο μετέφερε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία. Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες.

    Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη φορά δεν είναι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς, αλλά μεταξύ Ομάν και Ιράν, στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

    Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν για 1 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο του 2022 η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε, ότι υποπτεύεται, ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό του Ορμούζ έγιναν κατασχέσεις πλοίων ως αντίποινα από το Ιράν, για τα ιρανικά φορτία πετρελαίου που κατασχέθηκαν με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία και τον Ιούλιο του 2023 το πλοίο Richmond Voyager ελληνικής ιδιοκτησίας, αλλα ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron, δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια προσπάθειας για κατάληψη. Στη δημοσιότητα δόθηκε μάλιστα, από τον Πέμπτο στόλο των ΗΠΑ, και ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο το 2023.

    δεξαμενόπλοιο Ιράν

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ