Πολιτικός καύσωνας

Καλημέρα σας. Βροχές λέει στην Αττική θα έχουμε το επόμενο διάστημα, αλλά την πολιτική ζωή υπάρχει καύσωνας, τόσο στη ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στο κυβερνών κόμμα κινούνται ακόμη στους ρυθμούς των ομιλιών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, αλλά κάπου εδώ θα κλείσει η παρέμβαση και θα περάσουμε στην καθημερινότητα. Στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης που επιτέλους γύρισε μετά από δυο εβδομάδες στις ΗΠΑ και στο ΠΑΣΟΚ ψάχνονται για το πόσοι τελικά θα φθάσουν έως το τέλος και θα είναι υποψήφιοι. Ας ξεκινήσουμε…

«Καληνύχτα σας κύριε Σαμαρά»

Πριν χρόνια όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς σε μια παρέμβαση του τότε επίτιμου προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Ρηγίλλης σχολίασε υποτιμητικά: «Καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη». Ε, αυτό το λένε επί της ουσίας και τώρα από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον Αντώνη Σαμαρά. Η αντιμετώπιση που θα έχει ο πρώην Πρωθυπουργός θα είναι υποτιμητική έως αδιάφορη και αυτό φάνηκε χθες και από την στάση της Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτό θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα όπως μου είπαν.

Προσεκτικοί με Καραμανλή

Αντίθετα με τον Κώστα Καραμανλή το Μέγαρο Μαξίμου είναι πιο προσεκτικό. Δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο και γι’ αυτό δεν τον βάζει στην ίδια λογική με τον Σαμαρά, αν και δεν άρεσαν ιδιαίτερα όσα είπε και αυτός. Και κυρίως γιατί έδειξε πως δεν έχει διάθεση και ο πρώην πρωθυπουργός και μακροβιότερος πρόεδρος να μείνει σιωπηλός ειδικά στα εθνικά θέματα. Η κεντρική γραμμή του Μαξίμου, όπως φάνηκε και χθες, θα είναι δεν σχολιάζουμε και αυτό αφορά και τον Σαμαρά, αν και δεν υπάρχει η ίδια στάση. Καθώς για τον Μεσσήνιο θεωρούν ότι είναι ιντριγκαδόρος.

Πρόεδρος από την κεντροδεξιά

Αυτό που εισέπραξα όμως στον απόηχο των ομιλιών των Σαμαρά και Καραμανλή είναι πως η δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει καεί οριστικά. Πλέον να θεωρήσετε δεδομένο πως θα προταθεί πρόεδρος από την κεντροδεξιά. Αυτό θα σημαίνει όμως πως θα σπάσει μια παράδοση των τελευταίων δεκαετιών που το ένα κόμμα επέλεγε Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι από τους κόλπους του. Στα γνωστά τρίγωνα του κέντρου των Αθηνών όπως είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, συζητούν για τον Κώστα Τασούλα, τον πρόεδρο της Βουλής. Σας το έχω γράψει, μέρες πριν. Αλλά κρατάω μικρό καλάθι. Θα το πω αλλιώς. Μου φαίνεται πως περισσότερο ακούγεται από τόσο νωρίς με σκοπό να καεί, παρά για να προταθεί.

Το τρίωρο διαγραμματειακό στην Πειραιώς και η ενωτική Συρεγγέλα

Και μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό τη σκυτάλη έλαβε το Διαγραμματειακό Όργανο υπό τη Γραμματέα του. Μια συνεδρίαση που όπως μαθαίνω κράτησε περισσότερες από 3 ώρες με όλους να θέτουν επί τάπητος χωρίς φόβο και πάθος τους προβληματισμούς τους για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Εδώ εντάσεις και ενστάσεις δεν υπήρξαν. Ίσα ίσα που η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, στηρίχθηκε από όλους παρά τις Κασσάνδρες του διαδικτύου που τις τελευταίες μέρες όλο και κάποια βαρυσήμαντη «αποκάλυψη» κάνουν. Η Μαρία Συρεγγέλα που έχει κάνει την Πειραιώς δεύτερο σπίτι της, να το υπογραμμίσουμε και αυτό, εμφανίστηκε ενωτική και με εμφανή πρόθεση για δυναμική επανεκκίνηση του κομματικού μηχανισμού. «Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλες και όλους, για να ξεδιπλώσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό μας έργο, με στόχο να ανακουφίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την καθημερινότητα των πολιτών»,είπε όπως με ενημέρωσαν και όλοι της έδωσαν το πράσινο φως.

Σαν έτοιμος από παλιά

Ο λόγος για τον Γιώργο Μυλωνάκη ο οποίος φαίνεται να έχει δέσει πλήρως με την ομάδα του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συνεργάζεται αρμονικά με τους περισσότερους από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως με τον Θανάση Νέζη. Μαζί δουλεύουν τη μεταστροφή του κλίματος στην ΚΟ της ΝΔ και αν κρίνουμε από τον περιορισμό των μετασεισμών από το Πολεμικό Μουσείο ήδη έχουν κάνει δουλειά με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ποιον δίνουν ως φαβορί για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι στοιχηματικές

Όποτε στήνονται κάλπες, μου αρέσει να ρίχνω μια ματιά στις αποδόσεις που δίνουν για κάθε υποψήφιο οι εταιρείες στοιχημάτων. Μπήκα λοιπόν να δω τις προβλέψεις των μπουκ για τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ομολογώ έχουν ενδιαφέρον. Ως φαβορί εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ακολούθως ο νυν πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης. Αμέσως μετά ακολουθεί πολύ πιο πίσω ο Παύλος Γερουλάνος και εν συνεχεία ο Μιχάλης Κατρίνης και η Μιλένα Αποστολάκη. Για να έχετε μια ιδέα, η απόδοση για να αναδειχθεί πρόεδρος ο Χ. Δούκας δίνει 1,85 (αν δηλαδή κάποιος ποντάρει 100 ευρώ θα πάρει πίσω 185, άρα 85 ευρώ καθαρό κέρδος). Ο Ν. Ανδρουλάκης κινείται σε απόδοση 2,15 ο Π. Γερουλάνος ανεβαίνει στο 9, ο Μ. Κατρίνης στο 18 και η Μ. Αποστολάκη στο 35. Εννοείται πως όσο περνάει ο καιρός η εικόνα θα διαφοροποιηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχομένως να μην έχουν κλειδώσει ακόμη όλες οι υποψηφιότητες.

Ετοιμάζεται η Νάντια, τι περιμένει η Διαμαντοπούλου

Ενημερωθήκατε από το Newsbeast χθες ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου θα είναι η έκτη υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκίνησε να παίρνει τηλέφωνα στελέχη του χώρου ζητώντας τη στήριξή τους. Από την άλλη η Άννα Διαμαντοπούλου περιμένει να δει τις δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει και σύμφωνα με την πηγή μου αυτό θα γίνει την Πέμπτη. Αν δει ότι υπάρχει θετικό κλίμα θα κατέβει και μεταξύ μας θα είναι από τις υποψηφιότητες που δεν θα κάνει πίσω ή δεν θα είναι «λαγός» κάποιου – γιατί υπάρχει ήδη ένας «λαγός». Τώρα αν με ρωτάτε την γνώμη μου αν θα πάμε με επτά υποψηφίους 6 έξι του Οκτώβρη, θα πω πως όχι.

Ό,τι πουν οι δημοσκοπήσεις

Η πρώην υπουργός, λοιπόν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ένας από τους δρομείς στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πάμε να σας δώσω λίγο παραπάνω παρασκήνιο. Η Διαμαντοπούλου είχε δεχθεί εισηγήσεις το τελευταίο διάστημα, κάποιοι μου είπαν και πιέσεις, από τους πολιτικούς της φίλους να είναι υποψήφια για την ηγεσία. Η κυρίαρχη άποψη της είναι πως «το αντίπαλο δέος πρέπει από την πρώτη στιγμή να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού και θετική ατζέντα». Και όπως μου είπαν πρόσωπα που μιλάνε μαζί της έχει «πρωθυπουργίσιμη εικόνα» και «κυβερνητική εμπειρία» και «μπορεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επειδή η ΝΔ θα στρίψει αναγκαστικά στα δεξιά της, το κενό στο κέντρο κάπως πρέπει να καλυφθεί. Αλλά είπαμε. Ό,τι πουν οι δημοσκοπήσεις.

Βαθαίνει το ρήγμα

Την ίδια ώρα, διευρύνεται το σεισμικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μία ο Νίκος Ανδρουλάκης και από την άλλη όλοι οι διεκδικητές, που αυξάνονται και πληθύνονται. «Ο κίνδυνος ρευστοποίησης του χώρου είναι υπαρκτός και η κατάσταση επιδεινώνεται από την ψευδαίσθηση ασφάλειας που μας δίνει η φάση… σκόνη και θρύψαλα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ» μου είπε ιστορικό στέλεχος του κινήματος. Και το φοβάται, παρότι ο ίδιος συμμετέχει στο παρασκήνιο. Αλλά, όπως μου είπε, «δεν το περιμέναμε ότι θα βγουν μπροστά τόσο πολλοί». Με άλλα λόγια, πάει να ξεφύγει το πράγμα.

Οι παλιοί είναι αλλιώς

Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μιλούν τακτικά. Σας τα έχω μεταφέρει τα καθέκαστα. Με ορίζοντα, λοιπόν, τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ να περιμένετε και την παρέμβασή τους. Όχι δεν μιλάω κατ’ ανάγκη για κοινή πρωτοβουλία, αλλά για πρωτοβουλίες. Ο καθένας θα μιλήσει για τον χώρο του, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάτι πιο προχωρημένο. Οι νέοι είναι ωραίοι, αλλά οι παλιοί είναι αλλιώς.

Η αγωνία του Στέφανου

Ο Στ. Κασσελάκης επέστρεψε και η αγωνία του είναι έντονη για τα μελλούμενα στο ΣΥΡΙΖΑ όπως μου είπε πρόσωπο που ξέρει. Γι’ αυτό και χθες με το που έφθασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ άρχισε τις επαφές. Μάλιστα, από το αεροδρόμιο πήγε κατευθείαν στη Βουλή όπου συνάντησε δέκα βουλευτές του κόμματος του, όπως την Ράνια Θρασκιά, τον Κώστα Μπάρκα, τον Βασίλη Κόκκαλη, την Γιώτα Πούλου, τον Γιώργο Ψυχογιό, την Καλλιόπη Βέττα, τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη, κά. Και μετά είχε συνέντευξη στον Σρόιτερ στον Aplha όπου έριξε, δεν κρατήθηκε, την βόμβα του, λέγοντας πως του πρότειναν μαύρα αλλά δεν τα δέχθηκε! Από ποιους άραγε;

Οχυρώματα για Κ.Ε. και κινητοποίηση

Η μάχη της Κεντρικής Επιτροπής είναι κρίσιμη και αυτό το ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο Στ. Κασσελάκης και το επιτελείο του που οργανώνεται, όχι για την Κυριακή αλλά για το Σάββατο τελικά, όπως αποφασίστηκε χθες. Και τι έμαθα; Στέλνονται μαζικά μηνύματα να εμφανιστούν, όχι μέλη της Κ.Ε., αλλά γενικά μέλη του κόμματος να φτιάξουν κλίμα. Θα περάσουμε ωραία!

Ακυρώθηκαν κρατήσεις

Και επειδή η Κ.Ε. θα γίνει το Σάββατο αντί την Κυριακή, μου έθεσαν αρκετά μέλη της το εξής ερώτημα: Η Συνεδρίαση το Σάββατο της ΚΕ αντί για Κυριακή που ακυρώθηκαν οι κρατήσεις μετακίνησης και διαμονής της Κυριακής θα γίνει για να παρέχει άλλοθι εξουσιοδότησης εσωστρεφούς ατζέντας; Και αυτό θα το νομιμοποιήσει η παρουσία μελών της ΚΕ που ζητούν ερμηνεία και προσανατολισμό δράσης με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα;

Κασσελάκης όπως Μπάιντεν

Δεν ψάχνουν μόνο στις ΗΠΑ τρόπο να αλλάξουν υποψήφιο πρόεδρο. Εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο προχωρημένοι, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη να οδηγηθεί στην έξοδο από την Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν μπορώ να πω περισσότερα για την ώρα, αλλά μαθαίνω ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολο για τον πρόεδρο του κόμματος. Είναι και εκείνο το πόθεν έσχες, που μάλλον το περιμένουν περισσότερο οι σύντροφοί του παρά στη ΝΔ.

Τα νέα δεδομένα για τετράωρη αλλά και εξάωρη εργασία στην Ελλάδα

Νέα ήθη επικρατούν στην αγορά εργασίας. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή η εξαήμερη απασχόληση για συγκεκριμένες επιχειρήσεις με 24ωρη δραστηριότητα. Από την άλλη, μία από τις λίγες μέχρι στιγμής εταιρείες που το κάνουν, μετά τον πολυεθνικό κολοσσό PWC, η διαφημιστική Admine με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μοντέλο για τον Ιούλιο. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή όπως μου έλεγε επιχειρηματίας, η εργασιακή αγορά στην Ελλάδα είναι πολλαπλών ταχυτήτων με νομοθετήματα κατά περίπτωση που συχνά προκαλούν σύγχυση σε εργαζόμενους και εργοδότες και συχνά φέρνουν στο προσκήνιο παρεξηγήσεις και προστριβές.

Τι γίνεται με τον καφέ στην Ελλάδα;

Εκτός της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, το καλοκαίρι για την αγορά του καφέ στη χώρα μας παραμένει «καυτό». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στη σπέκουλα, κατά το κοινώς λεγόμενο αισχροκέρδεια που εφαρμόζουν μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, προκειμένου να επωφεληθούν από το ευρύτερο κλίμα κρίσης που είχε επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια με τεράστιες απώλειες στη σοδειά και τις ποσότητες χωρών όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ. Φέτος η Βραζιλία αναμένεται ότι θα έχει μία καλή σοδειά, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές παγκοσμίως για το πιο δημοφιλές ρόφημα του κόσμου, θα έπρεπε να πέσουν. Όπως μου έλεγε όμως άνθρωπος του συγκεκριμένου κλάδου, είναι αμφίβολο το εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο με τις τιμές πιθανότατα να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα όπως είναι και αυτή τη στιγμή. Αυτομάτως αυτό θα σημάνει ότι από το φθινόπωρο εκτός του ΦΠΑ, ο καφές που πίνουμε στην Ελλάδα μπορεί να αυξηθεί από 5% έως και 15%. Το πόσο μακριά είμαστε από το να πίνουμε καφέ στο χέρι στα 3 ευρώ, είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα.

Παραμένει ζημιογόνος ο ισολογισμός της Public

Βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία της Public, αυτό που θα παρατηρήσει κανείς είναι ότι το 2023 η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνα, με τις ζημίες της να είναι 29,96 εκατομμύρια ευρώ, αν και εμφανώς μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες ζημίες που είχε το 2022, ύψους 43,44 εκατομμυρίων ευρώ. Η επίσημη προσέγγιση πάντως από τα στελέχη της εταιρείας, είναι ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνονται από την ενσωμάτωση της Media Markt, η οποία ομολογουμένως είχε αντιμετωπίσει αρκετές οικονομικές δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια και με κάποιον τρόπο τις επωμίζεται πλέον η Public μετά την απορρόφησή της. Ταυτόχρονα, το EBITDA, δηλαδή τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν στα 12,37 εκατομμύρια ευρώ με περιθώριο 2,4% από 892,8 χιλιάδες ευρώ με περιθώριο 0,2% το 2022 και ο τζίρος έφτασε τα 514,8 εκατομμύρια ευρώ από 481,39 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα τα δύο έτη.

Πεταλάς: Από τα σούπερ μάρκετ στα παιχνίδια

Ο Απόστολος Πεταλάς, είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στην αγορά. Πρώην διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο Φουρλή και τον τελευταίο καιρό είναι γενικός διευθυντής στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Μία ευρύτερα άγνωστη όμως ιδιότητά του, είναι αυτή του μέλους στην εταιρεία παιχνιδιών AS Company, με την οποία συνδέεται αρκετά στενά τα τελευταία χρόνια και διατηρεί συνεργασία. Γνωρίζει μάλιστα αρκετά καλά τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης επιχείρησης και είναι σε θέση να αναλύει και να παρουσιάζει τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.

Σφήνα στις πολυεθνικές η ελληνική AS Company

Να μπει σφήνα στις μεγάλες πολυεθνικές των παιχνιδιών έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια η ελληνική εταιρεία σχεδίασης αλλά και εμπορίας παιχνιδιών, AS Company, η οποία διακινεί τα προϊόντα της από μεγάλες αλυσίδες όπως Jumbo, Σκλαβενίτης, Public και πολλές ακόμα γνωστές επιχειρήσεις λιανικής στην Ελλάδα. Έχει καταφέρει να είναι απολύτως υπολογίσιμη δύναμη στη χώρα μας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη που είναι η Hasbro και η Mattel (που παράγει τη Barbie και πολλά ακόμα προϊόντα). Στόχος της είναι να πάει από τα 25 εκατομμύρια ευρώ που έχει τζίρο σήμερα, στα 50 εκατομμύρια ευρώ στην πενταετία. Έχοντας ταυτόχρονα ως στόχο να γίνει ένας από τους υπολογίσιμους παίκτες στη Ρουμανία, όπου πρώτη δύναμη είναι η Lego με τζίρο 25 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά αυτή, ενώ προς το παρόν η AS θα τζιράρει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για φέτος αλλά η προοπτική είναι να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ στην πενταετία. Ταυτόχρονα «ψήνει» αρκετές εξαγορές, όπως αυτή της εταιρείας Σκαρμούτσος Α.Ε. που διακινεί τα βρεφικά προϊόντα Chicco και με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται σε μία νέα κατηγορία προϊόντων.