Το ΚΕΑ γίνεται και πάλι Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Οι αλλαγές που έρχονται
ΚΕΑ: Σε σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα με διεύρυνση των δικαιούχων, κυρίως των ευάλωτων ομάδων θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα όπως εξάλλου υπογράμμισε και χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μετονομασθεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθει από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ το 2020.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. “Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».
Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία. Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εκεί, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα παιδιού καθώς θα υπάρξει επίδομα παιδιού στα 2.000 ευρώ για κάθε γέννα.