Αθροιστικά, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν σε 543,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Κανένα απολύτως πρόβλημα στις τράπεζες δεν δημιουργεί η καθυστερημένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει για να μειώσει τις χρεώσεις για τις συναλλαγές στα ΑΤΜ. Η δεύτερη μέσα σε οκτώ μήνες παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τραπεζικές χρεώσεις αφορά σε μόλις το 3,81% του συνόλου των εσόδων των τραπεζών από προμήθειες ή περίπου 80 εκατ. ευρώ. Εάν προστεθεί και η αρχική παρέμβαση του Δεκεμβρίου 2024, συνολικά η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μέτρα που επηρεάζουν το 11,31% των συνολικών εσόδων των τραπεζών από προμήθειες με έτος αναφοράς το 2024.
Με απλά λόγια το 88,69% των εσόδων των τραπεζών από αμοιβές και προμήθειες παραμένει ανέγγιχτο. Και αυτό φάνηκε ήδη στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα οποία, παρά την επιβολή του πρώτου κύματος μειώσεων των χρεώσεων (πακέτο Χατζηδάκη) ήταν αυξημένα κατά μέσον όρο κατά 13,75% σε ετήσια βάση! Αθροιστικά, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) ανήλθαν σε 543,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, έναντι 477,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από προμήθειες ύψους 106 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 6%. Αντίστοιχα, η Eurobank παρουσίασε ακόμη ισχυρότερη επίδοση, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να διαμορφώνονται στα 169 εκατ. ευρώ, έναντι 136 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας άνοδο 24%. Παρόμοια τάση κατέγραψε και η Τράπεζα Πειραιώς, με τα καθαρά έσοδα προμηθειών να φτάνουν τα 160 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 145 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Alpha Bank σημείωσε επίσης θετική μεταβολή, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να ανέρχονται σε 107,5 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2025, από 96,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση περίπου 11%.
Η αυξητική πορεία των προμηθειών αντανακλά την ενίσχυση της τραπεζικής δραστηριότητας, την αλλαγή στο προϊοντικό μείγμα και τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε στο τέλος Μαρτίου 2025 με δική της πρωτοβουλία γνωμοδότηση για τις μειώσεις των τραπεζικών χρεώσεων στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «η επίδραση αυτών των μέτρων στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι κατά βάση ουδέτερη».
Εάν η δυναμική των εσόδων των τραπεζών από προμήθειες συνεχισθεί όπως στο πρώτο τρίμηνο 2025 τότε θα ξεπεράσουν τα 2,1 δισ. ευρώ που εισέπραξαν στο σύνολο του 2024, παρά τις μειώσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση και τις οποίες η αντιπολίτευση στο σύνολό της είχε επανειλημμένα προτείνει.