X
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
More

    Το οικονομικό φόντο του βαλτώματος των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία

    Το οικονομικό φόντο του βαλτώματος των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία

    Σε ένα φαύλο κύκλο κινούνται οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη ή έστω την εκεχειρία στην Ουκρανία, με όλους τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Ουκρανία) να στρέφονται σε… όλους.

    Οι Ρώσοι ζητούν άρση των δυτικών κυρώσεων σε βάρος τους προκειμένου να δεχτεί εκεχειρία. Στην άρση των κυρώσεων δέχονται οι ΗΠΑ, αλλά όχι η ΕΕ. Σαν απάντηση στην άρνηση των Ρώσων να δεχτούν εκεχειρία (χωρίς άρση των κυρώσεων), οι ΗΠΑ απειλούν με «δευτερογενείς» κυρώσεις στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, γεγονός που αύξησε τις τιμές του πετρελαίου.

    Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον όρο που βάζει η Ουκρανία για να δεχτεί την εκεχειρία, δηλαδή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτό δεν θα γινόταν επουδενί δεχτό από τη Ρωσία.

    Όσον αφορά τον εναλλακτικό όρο (για την εκεχειρία )των Ουκρανών να μπουν έστω στην ΕΕ (αν όχι στο ΝΑΤΟ), προσκρούει στο γεγονός ότι η ΕΕ είναι εντελώς… εκτός του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης για την ειρήνευση στην Ουκρανία (σ.σ. στο Ριάντ), ενώ αντιδρούν στο «αποικιακό» σχέδιο εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας από τις ΗΠΑ.

    Και όλα αυτά, ενώ αύριο αναμένεται η ανακοίνωση ενός μπαράζ δασμών των ΗΠΑ «χωρίς εξαιρέσεις», δηλαδή και σε βάρος της ΕΕ, εισάγοντας την παγκόσμια οικονομία σε ένα καθεστώς ανοιχτού εμπορικού πολέμου, κάτι που θα αλλάξει όλο το φόντο των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

    Οι δασμοί αυτοί θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ΕΕ και προπαντός την οικονομική ατμομηχανή της, την Γερμανία, η οποία προχωρά σε ένα πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά δεδομένα πρόγραμμα επενδύσεων – μαμούθ στον δικό της επανεξοπλισμό (ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς της ΕΕ) και τη βελτίωση των υποδομών της.

    Οι τελευταίες εξελίξεις

    Πιο αναλυτικά, τελευταίο επεισόδιο του φαύλου κύκλου των διαπραγματεύσεων ήταν οι χθεσινές (31.3.25) δηλώσεις του προόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες αφενός εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν θα πει «ναι» στην κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, προκειμενου να μην επιβληθούν (αμερικανικές) δευτερογενείς κυρώσεις στις χώρες που εισάγουν Ρωσικό πετρέλαιο.

    Παράλληλα, χθες (31.3.2025), ο Τραμπ σχολίασε μάλλον με αρνητικό τόνο πως η Ουκρανία θέτει ως προϋπόθεση την ένταξη της στο ΝΑΤΟ για να δεχθεί εκεχειρία, ενώ ταυτόχρονα ζητά περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις.

    «Άκουσα ότι τώρα λένε (σ.σ. οι Ουκρανοί), καλά, θα κάνω αυτή τη συμφωνία μόνο εάν μπούμε στο ΝΑΤΟ ή κάτι τέτοιο», είπε ο Τραμπ. Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η επιθυμία της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, είπε ότι η ένταξη δεν ήταν ποτέ μέρος της συζήτησης και δεν θα γινόταν αποδεκτή από τη Ρωσία.

    Και αυτο ενώ οι ΗΠΑ ήδη έχουν προτείνει ήδη ένα σχέδιο επενδύσεων με μοχλό ένα ταμείο εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τις ΗΠΑ…

    Σαν εναλλακτική στη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κίεβο φέρεται να ζητά την ένταξη στην ΕΕ, κάτι όμως στο οποίο αν και τάσσονται υπέρ οι Ευρωπαίοι, πετιούνται εντελώς εκτός από το ταμείο εκμετέλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας, ενώ δεν έχουν… κληθεί να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης για την ειρήνη στην Ουκρανία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία!

    Από την άλλη μεριά,. ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, δεν παύει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει πως τάσσεται υπέρ μίας «κυρίαρχης», «ανεξάρτητης» και «δημοκρατικής» Ουκρανίας με δικό της ισχυρό στρατό, κάτι που φαίνεται να υπονοεί πως άλλες πλευρές που βρίσκονται στο ευρύτερο τραπέζι συζητήσεων για την επόμενη (μεταπολεμική) μέρα στην Ουκρανία, δεν επιθυμούν το ίδιο…

    Ενδεχομένως ο Σολτς να μην «δείχνει» μόνο τη Ρωσία, η οποία προφανώς από το 2022 επιχειρεί να επιβάλλει μία άλλη στρατηγική, δηλαδή αυτή της «αποστρατιωτικοποίησης» κλπ. ενώ την περασμένη Παρασκευή (28.3.25), ενώ ο Πούτιν αμφισβήτησε σιωπηρά τη νομιμότητα του Ζελένσκι προτείνοντας στα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν την Ουκρανία με μια προσωρινή κυβέρνηση υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ και πιθανώς ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

    Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε ζητήσει την μερική άρση των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της χώρας του, κάτι που βλέπει θετικά ο Τραμπ, αλλά όχι οι Βρυξέλλες.

    Ο γερμανικός οικονομικός τύπος έχει ανοιχτά χαρακτηρίσει τα σχέδια των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του ουκρανικού τύπου ως «αποικιακά»!

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ