Το παγωτό στη διατροφή μας
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο τα ψυγεία αρχίζουν και γεμίζουν με το αγαπημένο γλυκό της άνοιξης του και καλοκαιριού, που δεν είναι άλλο από το παγωτό. Τι σημαίνει όμως διατροφικά το παγωτό;
Ξεκινώντας από τις θερμίδες που θα μας δώσει, αυτές δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια, καθώς εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Βασικές πρώτες ύλες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων και πρόσθετα τροφίμων, όπως γλυκαντικές ουσίες, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές και αρωματικές ύλες, καθώς επίσης και κατά περίπτωση κομμάτια ή σιρόπι σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπι καραμέλας και κομμάτια φρούτων κ.α.
Αν επιχειρούσαμε να δώσουμε ένα εύρο θερμίδων, θα λέγαμε ότι ένα παγωτό μπορεί να κυμαίνεται από εκατό μέχρι και πάνω από τριακόσιες θερμίδες. Όσο πιο απλή είναι η μορφή του (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας, σιρόπια κ..α) τόσο πιο περιορισμένες είναι και οι θερμίδες του.
Κατά σειρά πιο παχυντικά είναι τα παγωτά τύπου παρφέ, σοκολάτα, βανίλια και οι πιο διαιτητικές επιλογές είναι τα παγωτά τύπου σορμπέ και οι γρανίτες Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν επίσης και διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0 %, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα.
Πέρα από τις θερμίδες ένα παγωτό θα μας δώσει κάποια ποσά πρωτεΐνης και λίπους, λόγω του γάλακτος και της σοκολάτας που μπορεί να περιέχει, απλά σάκχαρα λόγω της ζάχαρης και των ολιγοσακχαριτών του και κάποια ποσά βιταμινών, όπως βιταμίνη Α και D (όταν περιέχει γάλα). Συνήθως έχει κάποια ποσά χοληστερίνης και κορεσμένων κακών λιπαρών, για αυτό απαιτείται λελογισμένη χρήση από άτομα με υψηλό σωματικό βάρος η υψηλή χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια.
Γενικότερα, για να μην δημιουργηθούν, προβλήματα με το σωματικό μας βάρος και την υγεία μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι επιστήμονες διαιτολόγοι σας συμβουλεύουν:
- Απολαύστε ένα δροσιστικό παγωτό κατά τους θερινούς μήνες, αλλά με μέτρο (1-2 φορές την εβδομάδα )
- Προτιμήστε παγωτό με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί σοκολάτας
- Αποφύγετε την κατανάλωση παγωτού με επιπρόσθετα συστατικά, όπως ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότου, σιρόπι καραμέλας κ.α.
- Οι γρανίτες, αποτελούν εξίσου δροσιστικές, πιο διαιτητικές και χωρίς λιπαρά επιλογές.