Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
More

    Το ρόφημα που μπορεί να σε κάνει να πεινάς σύμφωνα με την επιστήμη

    Το ρόφημα που μπορεί να σε κάνει να πεινάς σύμφωνα με την επιστήμη

    Μπορεί να νομίζεις ότι κάνεις το σωστό για τη γραμμή σου όταν επιλέγεις ένα αναψυκτικό light, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σουκραλόζη, μπορούν να “ξεγελάσουν” τον εγκέφαλό σου και να σου ανοίξουν την όρεξη αντί να την περιορίσουν.

    Η δρ. Kathleen Page, ενδοκρινολόγος και διευθύντρια του Diabetes and Obesity Institute στο Πανεπιστήμιο Keck της USC, εξηγεί ότι η σουκραλόζη ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα. Σε αντίθεση με τη φυσική ζάχαρη, που στέλνει μήνυμα κορεσμού, η σουκραλόζη δημιουργεί μια “αναμονή” για θερμίδες που δεν φτάνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι περισσότερο πεινασμένη.

    Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε 75 νέους ενήλικες, τα ποτά με σουκραλόζη αύξησαν τη ροή αίματος στον υποθάλαμο και προκάλεσαν περισσότερη πείνα, ενώ τα ποτά με ζάχαρη μείωσαν την όρεξη. Επιπλέον, η σουκραλόζη δεν ενεργοποιεί ορμόνες όπως η ινσουλίνη και το GLP-1, που σχετίζονται με την αίσθηση κορεσμού, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ομάδας της Page και προηγούμενες μελέτες σε μοντέλα πειραματόζωων.

    Η δρ. Dana Small, νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill, προσθέτει στο Νational Geographic ότι η κατανάλωση σουκραλόζης μαζί με υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σου διαχειρίζεται τη γλυκόζη. Με λίγα λόγια, το τεχνητό γλυκαντικό αλλάζει τη “μοίρα” της ενέργειας που προσλαμβάνεις.

    Όσο για το αν αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους;

    Τα στοιχεία είναι μικτά. Μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για αιτιότητα. Η δρ. Small επισημαίνει ότι συχνά οι καταναλωτές τεχνητών γλυκαντικών είναι άνθρωποι που ήδη παρακολουθούν το βάρος τους, δημιουργώντας σύγχυση στη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

    Ο δρ. Richard D. Mattes, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Purdue, μας θυμίζει ότι δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε πραγματικά. Βαρεμάρα, επιθυμία για γευστική εμπειρία ή κοινωνικές συνήθειες επηρεάζουν συχνά την κατανάλωση φαγητού περισσότερο από την πείνα.

    Τι σημαίνει πρακτικά; Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς τα αναψυκτικά, μια ασφαλής επιλογή είναι τα ανθρακούχα νερά με φυσικές γεύσεις, χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Όπως λέει η δρ. Page, “η γλυκιά γεύση, ανεξάρτητα από την πηγή, μπορεί να αυξήσει την όρεξη ή να προκαλέσει λιγούρες”.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ