Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    Το ΣτΕ θα κρίνει το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα

    Το ΣτΕ θα κρίνει το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα

    Στις 17 Ιουνίου, επαγγελματίες και επιστήμονες καταθέτουν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου.

    Ο νέος νόμος και η απόφαση για πενταετή έλεγχο των αμφισβητούμενων εισοδημάτων έχουν προκαλέσει έντονη αντίδραση σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.


    Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αναλύθηκαν οι λόγοι της προσφυγής. Οι λογιστές υπογράμμισαν ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επαγγελματιών έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Στη συνέντευξη παρέστησαν και εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση κορόιδεψε τις ΜΜΕ προεκλογικά και δεν ανέφερε τίποτα για το νόμο που εισήγαγε για το τεκμαρτό εισόδημα.

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους μικρομεσαίους, τους οποίους θεωρεί παθογένεια της οικονομίας, σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη. Μόνο επτά μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσπαθώντας να θεμελιώσουν το επιχείρημα ότι όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι είναι συλλήβδην φοροφυγάδες».

    Ο εκπρόσωπος της ομάδας νομικής υποστήριξης, Ανδρέας Τσουρουφλής, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε τους λόγους ακύρωσης:


    Αντίθεση στις συνταγματικές αρχές: Το τεκμήριο παραβιάζει τις αρχές της ισότητας των πολιτών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας. Αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, παρόλο που είναι διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων.

    Επέκταση του ελέγχου: Ο έλεγχος επεκτείνεται και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

    Συνταγματική ανοχή του τεκμηρίου: Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθώς δεν βασίζεται σε εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το συμπέρασμα, αλλά στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό, που ισχύει για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

    Αμέσως μετά την κατάθεση της προσφυγής, θα ακολουθήσει η αποστολή σχεδίων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες-μέλη των φορέων της συντονιστικής επιτροπής. Ακολούθως, θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών πρωτοδικείων.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ