Kάθε έργο περνά από 26 στάδια ελέγχου, είπε ο Πιερρακάκης για τις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μετωπική επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε αιχμές και ερωτήσεις που διατυπώθηκαν για τα ψηφιακά έργα των τελευταίων ετών. Η τοποθέτησή του έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών, αλλά κυριάρχησε η ένταση γύρω από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε σε αιτιάσεις που, όπως σημείωσε, «διακινήθηκαν από ακροδεξιά τρολ» και βρήκαν τον δρόμο τους μέχρι το Κοινοβούλιο, κατηγορώντας όσους τις υιοθετούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πολιτική υποκρισία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τους “αρουραίους” των υπονόμων του διαδικτύου, οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αλλά δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων να φτάσει και εδώ μέσα».
Υπεραμυνόμενος του έργου της κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι το 2019 παρέλαβαν μια χώρα «που λειτουργούσε ακόμη με fax» και μέσα σε λίγα χρόνια πέρασε σε πλήθος ψηφιακών υπηρεσιών. Ανέφερε ότι τα έργα αυτά υλοποιήθηκαν από μηχανικούς και στελέχη του δημοσίου «όλων των αποχρώσεων» και αγκαλιάστηκαν από την κοινωνία. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ότι κάθε έργο περνά από 26 στάδια ελέγχου, εθνικού και ευρωπαϊκού, με την εμπλοκή και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επικαλέστηκε στοιχεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, σύμφωνα με τα οποία από τα 203 έργα που δημοπρατήθηκαν, τα δύο τρίτα είχαν πάνω από μία προσφορές, ενώ συνολικά συμμετείχαν 102 διαφορετικές εταιρείες.
Στρέφοντας τα πυρά του προς τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκριτική στάση, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2015–2019 δημοπρατήθηκαν μόλις 13 έργα πληροφορικής και σε κανένα δεν υπήρξε δεύτερη προσφορά. «Με βάση το ευαίσθητο κριτήριο του κυρίου Χαρίτση, κανονικά θα έπρεπε να έχει πάει μόνος του να παραδοθεί στον εισαγγελέα», ανέφερε σκωπτικά.
Τέλος, σχολιάζοντας την αναφορά σε έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για συγκεκριμένο έργο, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η πρωτοβουλία για τον έλεγχο ξεκίνησε με επιστολή του ίδιου του υπουργείου τον Ιανουάριο του 2024. «Εμείς ζητήσαμε τον έλεγχο. Άρα δεν είστε μόνο συκοφάντες από το κάτω ράφι. Δεν είστε μόνο τοξικοί. Είστε και αδιάβαστοι. Και για τα δικά μας πεπραγμένα αλλά κυρίως για τα δικά σας», κατέληξε.