Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Τραγωδία με την 8χρονη στην Χαλκιδική: Η πισίνα δεν είχε ούτε σωσίβιο

    Τα κενά ασφαλείας πίσω από τον θάνατο της οκτάχρονης στην κατασκήνωση αποκαλύπτει η πραγματογνωμοσύνη που κατατέθηκε στον εισαγγελέα.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

    Στα χέρια των δικαστικών Αρχών βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη η έκθεση των πραγματογνωμόνων, οι οποίοι επιθεώρησαν τους χώρους της κατασκήνωσης, όπου την Τρίτη 13 Αυγούστου βρήκε τραγικό θάνατο ένα μικρό κορίτσι οκτώ ετών. Η άτυχη οκτάχρονη ξέφυγε από την προσοχή των υπευθύνων, την ώρα που τα παιδιά έφευγαν από την πισίνα για να μεταβούν στην τραπεζαρία, και αναζητήθηκε μόνο έπειτα από την παρότρυνση της μεγαλύτερης αδελφής της, που επίσης βρισκόταν στην ίδια κατασκήνωση στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής. Τελικά, η ομαδάρχης εντόπισε την οκτάχρονη να κείτεται νεκρή στον πυθμένα της κολυμβητικής δεξαμενής.

    Ηδη, στο στόχαστρο του εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση βρίσκονται η ομαδάρχης, ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης και η ναυαγοσώστρια, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν κατάφεραν να τηρήσουν τους κανόνες επιτήρησης των ανήλικων κατασκηνωτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο του μικρού κοριτσιού. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ευθύνες θα αναζητηθούν και στους ιδιοκτήτες της κατασκήνωσης, καθώς οι πραγματογνώμονες έχουν καταγράψει κενά ασφαλείας, τα οποία φέρεται ότι συνέβαλαν στην τραγική απώλεια.

    Στοιχειώδης εξοπλισμός

    Οπως αποκαλύπτει η Realnews, η πραγματογνωμοσύνη αναδεικνύει τρεις παραβάσεις των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής. Σε μια κατασκήνωση που φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά, η πισίνα δεν ήταν επαρκώς περιφραγμένη, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι κατασκηνωτές να μπορούν να την προσεγγίσουν όποτε το επιθυμούσαν. Ομως, οι ελλείψεις δεν σταματούν εδώ. Οπως έχει καταγραφεί από τους πραγματογνώμονες, η πισίνα δεν διέθετε ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την προστασία των παιδιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πισίνα δεν ήταν εξοπλισμένη με τον αποκαλούμενο «γάντζο», δηλαδή ένα ειδικό μακρύ κοντάρι το οποίο χρησιμοποιείται για την παροχή βοήθειας σε λουόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον, η αυτοψία που έγινε από τους ειδικούς αποκάλυψε ότι στην πισίνα δεν υπήρχαν ούτε σωσίβια!

    Αυτές οι τρεις ελλείψεις, δηλαδή η περίφραξη, ο γάντζος και τα σωσίβια συνιστούν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς περιλαμβάνονται στους κανονισμούς για την ασφαλή λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών. Πέραν αυτών, όμως, οι πραγματογνώμονες κατέγραψαν και ένα ακόμα στοιχείο που καθιστούσε επικίνδυνη την κολυμβητική δεξαμενή για τα παιδιά. Το μέγιστο βάθος της κυμαινόταν από 2,40 έως και 2,60 μέτρα. Αν και δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη του νομοθέτη, στην έκθεση που βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας τονίζεται ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών με τέτοιο βάθος από παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία μπορούν να χάσουν εύκολα τις δυνάμεις τους καθώς κολυμπούν. Αλλωστε, αυτό φαίνεται πως συνέβη και στην περίπτωση της οκτάχρονης. Χωρίς να υπάρχει επιτήρηση, φαίνεται ότι κατάφερε να μπει στον χώρο της πισίνας από τα κενά της περίφραξης και να προσπάθησε να κολυμπήσει μόνη της. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως η αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός, χωρίς το κορίτσι να έχει καταναλώσει φαγητό που θα δυσκόλευε περαιτέρω τις κινήσεις της.

    Φθορές

    Οι πραγματογνώμονες, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν στην έρευνα μόνο της πισίνας όπου έχασε τη ζωή της η άτυχη οκτάχρονη. Αντιθέτως, επιθεώρησαν όλους τους χώρους της κατασκήνωσης, καταγράφοντας πολλά ακόμα κενά ασφαλείας. Στην παιδική χαρά, τα παιχνίδια ήταν φθαρμένα και χωρίς καμία συντήρηση. Σε υπαίθριες σκάλες λείπουν σκαλοπάτια, ενώ βαριές καγκελόπορτες βρέθηκαν να είναι σκουριασμένες και να μην είναι επαρκώς συνδεδεμένες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν. Πρόκειται για παραβάσεις των κανονισμών λειτουργίας, οι οποίες θα προστεθούν στη δικογραφία της υπόθεσης.

    Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη καλέσει για εξηγήσεις τη νεαρή, μόλις 19 ετών, ομαδάρχη, τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης και τη ναυαγοσώστρια, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, άφαντος παραμένει ο ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα. Μετά το τραγικό περιστατικό, ο ιδιοκτήτης αναζητήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το οποίο όμως παρήλθε.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές εκτός από τον ιδιοκτήτη αναζητούν και τα δύο παιδιά του, που φέρονται να είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κατασκήνωσης, καθώς ο ίδιος είναι πλέον ηλικιωμένος και αναφέρεται τυπικά ως ιδιοκτήτης της κατασκηνωτικής επιχείρησης. Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν και πιθανές ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών. Για την έγκριση της λειτουργίας της κατασκήνωσης την ευθύνη έχουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Σημειώνεται πως η άδεια για τις δύο πισίνες της κατασκήνωσης είχε εκδοθεί το 2022 και έχει ισχύ για πέντε χρόνια. Μετά τον τραγικό χαμό της οκτάχρονης, την περασμένη Δευτέρα οι Αρχές ανακάλεσαν την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ την Τρίτη οι γονείς πήραν τα παιδιά τους από την κατασκήνωση.

    Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

    Τραγωδία με την 8χρονη στην Χαλκιδική: Η πισίνα δεν είχε ούτε σωσίβιο

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ