Αρχίζει σήμερα (11/06), η πρώτη δίκη που σχετίζεται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας θα καθίσουν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Σπυρίδων – Κλέαρχος Πατέρας, και ένα στέλεχος της εταιρείας σεκιούριτι «Interstar» που έχει την ευθύνη της βιντεοεπιτήρησης του σιδηροδρόμου.
Το enikos.gr είχε αποκαλύψει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας σχετικά με την παραπομπή των τριών στελεχών σε δίκη, που αφορά σε τρία πλημμελήματα σχετικά με το βιντεοληπτικό υλικό από τον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, την ημέρα της τραγωδίας, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στο υλικό με τους άλλους σταθμούς που απεστάλη από την εταιρεία φύλαξης στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη.
H δίωξη ασκήθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα στην Βουλή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το στέλεχος της Interstar κατηγορείται για υπεξαγωγή εγγράφου κατ’ εξακολούθηση και απείθεια, ενώ ως ηθικός αυτουργός σε αυτά τα αδικήματα κατηγορείται ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ. Για ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή εγγράφου τετελεσμένη άπαξ διώκεται ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, ο οποίος είναι και ανάμεσα στους κατηγορούμενους για κακούργημα στη μεγάλη δικογραφία για τα Τέμπη.
Σημειώνεται πως στο ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απορρίπτεται η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας που είχε υποβάλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τον περασμένο Φεβρουάριο.
Δεν αποκλείεται πάντως η σημερινή δίκη να αναβληθεί, καθώς ένας εκ των συνηγόρων έχει κώλυμα.