Τράπεζες: «Παζάρι» για τις προμήθειες, στο κάδρο και ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους
Η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες, ζητώντας να επιταχυνθεί η διάθεση στην αγορά των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω πλειστηριασμών.
Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, σχεδιάζει να μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ για αυτά τα ακίνητα, δίνοντας ένα οικονομικό κίνητρο στις τράπεζες.
Πρακτικά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η καθυστέρηση διάθεσης αυτών των ακινήτων στην αγορά επιδεινώνει την έλλειψη στέγης. Με τη μείωση του φόρου, οι τράπεζες αναμένεται να πιεστούν να ενεργοποιηθούν πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι τράπεζες προβάλλουν ως βασικό εμπόδιο τις διαδικασίες νομιμοποίησης και τακτοποίησης αυτών των ακινήτων, που συχνά καθυστερούν σημαντικά. Για παράδειγμα, όταν ένα ακίνητο αποκτάται μέσω πλειστηριασμού, μπορεί να υπάρχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες, αυθαίρετες επεκτάσεις ή ακόμα και ζητήματα με το Κτηματολόγιο, που απαιτούν από έναν έως δύο χρόνια για να διευθετηθούν.
Ανάλογα ζητήματα αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που εργάζονται για λογαριασμό funds. Αυτές οι εταιρείες διαχειρίζονται περίπου 10.000 οικιστικά ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα αν οι διαδικασίες τακτοποίησης ήταν πιο γρήγορες. Μάλιστα, έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών από την υποχρέωση νομιμοποίησης, επικαλούμενες ότι αυτή είναι όχι μόνο χρονοβόρα αλλά και ιδιαίτερα κοστοβόρα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει στις τραπεζικές χρεώσεις, καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα εφαρμόσει τις διατάξεις μιας νέας κοινοτικής οδηγίας που τίθεται σε ισχύ το 2025, εξισώνοντας τις χρεώσεις για άμεσες πληρωμές (instant payments) και παραδοσιακά εμβάσματα. Ένα πιθανό όριο που εξετάζεται είναι τα 1,20 ευρώ για μεταφορές χρημάτων μέσω ψηφιακών καναλιών.