X
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
More

    Τραπεζικός χάρτης της Ελλάδας: Το 54% των καταθέσεων συγκεντρώνεται στην Αττική

    Τραπεζικός χάρτης της Ελλάδας: Το 54% των καταθέσεων συγκεντρώνεται στην Αττική

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το τέλος του 2024 οι συνολικές καταθέσεις και τα repos επιχειρήσεων, νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών ανήλθαν σε 203,6 δισ. ευρώ.

    Ενδεικτικό των περιφερειακών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ των τραπεζικών καταθέσεων συγκεντρώνεται στην Αττική.


    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το τέλος του 2024 οι συνολικές καταθέσεις και τα repos επιχειρήσεων, νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών ανήλθαν σε 203,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 111,6 δισ. ευρώ – ποσοστό άνω του 54% – βρίσκονται στην Αττική, καθιστώντας την περιοχή το αδιαμφισβήτητο τραπεζικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

    Η Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών μόνη της συγκεντρώνει 91,5 δισ. ευρώ και πάνω από 11,2 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της στον χρηματοοικονομικό τομέα. Συνολικά, στην Αττική λειτουργούν περισσότεροι από 14,6 εκατομμύρια λογαριασμοί, που αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τρίτο όλων των τραπεζικών λογαριασμών της χώρας.

    Σε απόσταση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία, όπου οι καταθέσεις φθάνουν τα 25,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,1 δισ. προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Η περιφέρεια αριθμεί συνολικά 5,6 εκατομμύρια λογαριασμούς, με τους μικρότερους νομούς, όπως η Πέλλα, η Πιερία και οι Σέρρες, να υπολείπονται σημαντικά.


    Η Κρήτη ακολουθεί με καταθέσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ και περισσότερους από 2,2 εκατ. λογαριασμούς. Το Ηράκλειο συγκεντρώνει σχεδόν το ήμισυ αυτών, στα 4,8 δισ. ευρώ. Στο Νότιο Αιγαίο, οι νησιωτικές τουριστικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, ενισχύουν τον περιφερειακό τραπεζικό χάρτη με 6,8 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και περίπου 1,3 εκατ. λογαριασμούς.

    Η Θεσσαλία διαθέτει 8,8 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, με Λάρισα και Μαγνησία να ξεχωρίζουν ως βασικοί χρηματοοικονομικοί κόμβοι της περιοχής. Η Ήπειρος, παρά την υστέρησή της σε άλλους δείκτες ανάπτυξης, διατηρεί καταθέσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, με τα 2,4 δισ. να προέρχονται από τα Ιωάννινα.

    Η Πελοπόννησος καταγράφει καταθέσεις 7,4 δισ. ευρώ, με επίκεντρα τη Μεσσηνία και την Κορινθία, ενώ η Δυτική Ελλάδα συγκεντρώνει 6,9 δισ., εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται στην Αχαΐα και την Πάτρα.


    Οι λιγότερο οικονομικά ισχυρές περιφέρειες – Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη – κινούνται μεταξύ 3,2 και 6,6 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Εμφανίζουν πιο ισομερή κατανομή των τραπεζικών δραστηριοτήτων, γεγονός που αντανακλά την περιορισμένη αστικοποίηση και διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Στο Βόρειο Αιγαίο, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 2,86 δισ. ευρώ, με τη Λέσβο να αποτελεί το κύριο οικονομικό επίκεντρο. Η Στερεά Ελλάδα καταγράφει 5,87 δισ. ευρώ, με την Εύβοια να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, συγκεντρώνοντας 2,36 δισ. ευρώ και περισσότερους από 635.000 λογαριασμούς.

    Στον αντίποδα, περιοχές όπως η Ευρυτανία, η Φωκίδα, τα Γρεβενά και η Θάσος διατηρούν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καταθέσεων, κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας τη ρηχή τραπεζική παρουσία και την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια.


    Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών ξεπερνά τα 36 εκατομμύρια, γεγονός που αντανακλά την ωρίμανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει τον κατακερματισμό και την έντονη συγκέντρωση του πλούτου στην πρωτεύουσα.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ