Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σήμερα ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου ασθενών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 930 000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ο ετήσιος αριθμός νέων περιπτώσεων και θανάτων θα φθάσει τα 3,5 εκατομμύρια και 1,6 εκατομμύρια αντίστοιχα τα επόμενα 15 χρόνια (αύξηση 73%).

    Ταυτόχρονα, εξίσου ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των νέων ασθενών (κάτω των 50 ετών) αυξάνεται κατά 3% ετησίως και συχνά είναι ήδη προχωρημένος κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

    Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

    Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και το κάπνισμα λέγεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε, συγκεκριμένα οι διατροφικές αλλαγές, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο.

    1. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος:

    Μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και μιας διατροφής πλούσιας σε κόκκινο κρέας, όπως το βόειο κρέας, το συκώτι, το χοιρινό και τα λουκάνικα. Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή η άμεση επαφή με τη φωτιά (μπάρμπεκιου) φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς παράγονται περισσότερες καρκινογόνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    2. Περισσότεροι ξηροί καρποί:

    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά από καρκίνο ή να πεθάνουν πρόωρα.

    3. Βιταμίνη D:

    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, η βιταμίνη D, όπως και οι ξηροί καρποί, δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ