«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ , είναι σημαντική για την Αμερική , εξίσου σημαντική θεωρεί και την Τουρκία» είπε στον Talk Radio 98,9 και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο Διεθνολόγος , ειδικός στα ζητήματα Ασφάλειας και Εξωτερικής πολιτικής, Τριαντάφυλλος Καρατράντος υπογραμμίζοντας πως η Αμερική δεν θέλει ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στην Ουκρανία και τη Γάζα. Πάντως ο κ. Καρατράντος σημείωσε ότι ο κ. Τραμπ δεν αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική με όρους Διεθνούς Δικαίου αλλά με τους όρους του ισχυρού.
Ο κ. Καρατράντος σημείωσε πως η Ευρώπη , βρίσκεται σε σοκ, μετά την τοποθέτηση Τραμπ, ο οποίος επαναφέρει τους δύο πόλους ισχύος από τη μία οι ΗΠΑ και από την άλλη η Ρωσία «σε αυτό το πλαίσιο και η πρόθεση του να συζητήσει με τη Ρωσία, αφήνοντας εκτός την Ε.Ε και την Ουκρανία, για το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατράντος και εκτίμησε πως η άτυπη σύνοδος στο Παρίσι θα ασχοληθεί με την Ουκρανία και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Ευρώπη.
Όπως είπε ο κ. Καρατράντος η απόφαση Τραμπ,- με την οποια ξεκαθαρίζει πως η Ρωσία δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Δύση- ανοίγει μια σειρά ζητημάτων όπως το πως θα εκλάβει η Μόσχα την εισβολή σε μια χώρα. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας εκτίμησε «θεωρώ ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε ένα τέλμα, και αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι» είπε και πρόσθεσε «δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί ο πόλεμος, γιατί θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Ουκρανία. Ο Τραμπ λέει έρχομαι εγω ο ισχυρός πάω στον άλλο ισχυρό τη Ρωσια και λέμε στην Ουκρανία δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στον πολεμο, θεωρούμε ότι δεν μπορείς να μπεις στο ΝΑΤΟ οποτε αποδέξου την πρόταση μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατράντος.
Ακούστε το ηχητικό:
Ακούστε το ηχητικό: