Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Τριήμερο διεργασιών για το placement της Εθνικής Τράπεζας

    Τριήμερο διεργασιών για το placement της Εθνικής Τράπεζας

    Το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας έχει προγραμματιστεί, εκτός απροόπτου, για τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

    Ένα τριήμερο έντονων διεργασιών ξεκινά σήμερα, καθώς πλησιάζει το placement του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, 1η Οκτωβρίου.


    Η σημερινή διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο θα είναι καθοριστική για την εύρεση του εύρους της τιμής διάθεσης, καθώς χθες η μετοχή υποχώρησε κατά 0,66%, κλείνοντας στα 7,808 ευρώ. Οι πλήρεις όροι της διαδικασίας αναμένεται να περιγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο, εφόσον εγκριθεί σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα καθοδηγήσει τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του ελληνικού βιβλίου στη δημόσια προσφορά αναμένεται να κλειδώσει κοντά στο 15%, ενώ το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας έχει προγραμματιστεί, εκτός απροόπτου, για τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, θα διατεθούν 91.471.515 μετοχές από το σύνολο των 167,9 εκατ. που ελέγχει το ΤΧΣ, ενώ τα έσοδα του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την τελική τιμή διάθεσης. Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για τρεις ημέρες.

    Η κατανομή αυτή έχει διαμορφωθεί βάσει της αγοράς και των εκτιμήσεων του συμβούλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δημόσιο πουλάει ένα σχετικά μικρό ποσοστό σε σχέση με το συνολικό 18,39% που ελέγχει στο Ταμείο. Το placement στοχεύει να προσελκύσει κυρίως διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφοράς. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ποσοστού της δημόσιας προσφοράς, με το 15% για την ελληνική συμμετοχή να παραμένει ενδεικτικό.


    Η JP Morgan, ως σύμβουλος διάθεσης, ξεκίνησε τη διαδικασία διερευνητικής βολιδοσκόπησης (wall crossing), προκειμένου να εκτιμηθούν οι προθέσεις των επενδυτών και να διαμορφωθεί το εύρος της τιμής διάθεσης. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει τη δέσμευση των επενδυτών να μην προβούν σε trading της μετοχής, τηρώντας αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο, το οποίο αναμένεται να καλύψει το 85% της δημόσιας προσφοράς.

    Κατά τη διαδικασία του wall crossing, η JP Morgan καθιστά σαφές ότι το Δημόσιο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement, διαφοροποιούμενη από την προηγούμενη τοποθέτηση, όταν η περίοδος αυτή ήταν έξι μήνες. Η επιμήκυνση της περιόδου στους 12 μήνες αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ελκυστικότητα του placement για τους επενδυτές.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ