Τσάμπα και βερεσέ: Χρωστάνε και το ρεύμα – Τα υπουργεία με τα υψηλότερα ληξιπρόθεσμα χρέη
Ελεγκτικό Συνέδριο: Σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση οικονομικών στοιχείων των υπουργείων
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2022 αποκαλύπτει σημαντικές ελλείψεις και ανακρίβειες στη διαχείριση οικονομικών στοιχείων των υπουργείων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν και τις αναντιστοιχίες στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που καταγράφονται σε θέσεις ευθύνης.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν καταχωρεί σωστά τις απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων και άλλων μονάδων του που έχουν δικά τους έσοδα. Αντί να καταγράφονται ενιαία, παρακολουθούνται σε παράλληλα λογιστικά συστήματα των μονάδων αυτών, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται το πραγματικό ύψος των οφειλών του υπουργείου. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτες υποχρεώσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων ανέρχονται σε 75,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,47 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα.
Επιπλέον, η ενημέρωση του Μητρώου Δεσμεύσεων στην Κεντρική Διοίκηση γίνεται χειροκίνητα, χωρίς διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λαθών και καθυστερήσεων, καθώς πολλές υποχρεώσεις δεν καταχωρούνται ακριβώς, οδηγώντας σε υποεκτίμηση των συνολικών οφειλών. Ακόμη, στα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού παρατηρούνται ασυμφωνίες στα οικονομικά στοιχεία τους, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδυνατεί να καλύψει δαπάνες, όπως λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνίας, ύψους 5,45 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση επίσης επισημαίνεται ότι 1,91 δισ. ευρώ που ήταν δεσμευμένα για προγράμματα και προσλήψεις έμειναν αδιάθετα. Από αυτά, ένα μέρος (436,5 εκατ. ευρώ) προοριζόταν για εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ άλλα ποσά σχετίζονταν με δράσεις προγραμμάτων (846,62 εκατ. ευρώ), δαπάνες αποδοχών (213,66 εκατ. ευρώ) και προσλήψεις προσωπικού (171,55 εκατ. ευρώ) που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτό το μεγάλο ποσοστό αδιάθετων πιστώσεων δείχνει, σύμφωνα με την έκθεση, την αδυναμία της Διοίκησης να κάνει ακριβείς προβλέψεις και να προγραμματίσει έγκαιρα.
Σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, η έκθεση εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στην απογραφή τους. Στα δεδομένα της απογραφής παρατηρούνται λάθη στις ημερομηνίες γέννησης, πρόσληψης και στο είδος της εργασιακής τους σχέσης, ενώ αναφέρθηκαν διαφορές στον αριθμό των υπαλλήλων με θέσεις ευθύνης. Συγκεκριμένα, ενώ στην απογραφή αναφέρονται 25.934 υπάλληλοι σε θέση ευθύνης, οι μισθοδοτούμενοι που λαμβάνουν σχετικό επίδομα ανέρχονται στους 53.272. Για παράδειγμα, πάνω από το 50% των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας που λαμβάνουν επίδομα δεν εμφανίζονται να κατέχουν θέση ευθύνης στην απογραφή.
Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει αργούς ρυθμούς υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τα 502 εγκεκριμένα προγράμματα, μόλις το 31% προχώρησε σε πληρωμές, ενώ το 69% των προγραμμάτων δεν έχει ξεκινήσει, αφήνοντας ανενεργό σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κονδυλίων. Συνολικά, το ποσό των εκταμιεύσεων για το 2022 έφτασε τα 2,84 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα 15,8 δισ. ευρώ, αποκαλύπτοντας τη χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων.