Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
More

    «Τσουνάμι» αισχροκέρδειας και κύμα ακρίβειας στην αγορά μετά τις πλημμύρες – «Χρυσός» το μαρούλι και τα χόρτα

    Νέες ανατιμήσεις στην αγορά αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

    Ταυτόχρονα με πλαφόν σε προϊόντα, όπως στην περίπτωση του εμφιαλομένου νερού, και με συνεχείς έλεγχους στους μεσάζοντες ετοιμάζονται οι αρχές να αντιμετωπίσουν τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα αισχροκέρδειας

    Την καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία (0,50 ευρώ για τα 500ml, 0.60 ευρώ το λίτρο), με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας.

    Η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

    Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

    Δέκα ευρώ για ένα κιλό χόρτα και ένα 5 ευρώ το μαρούλι στη Λάρισα

    Τα ισχυρά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή, «χτύπησαν» και το πορτοφόλι των καταναλωτών που διαπιστώνουν μια εβδομάδα μετά, ότι οι τιμές σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στη λαϊκή έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τιμές που διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων αλλά οι πολίτες να αγανακτούν για τις ανατιμήσεις που αγγίζουν την αισχροκέρδεια. «Στη λαϊκή» ισχύει ο νόμος της αγοράς», λέει παραγωγός στην κάμερα της ΕΡΤ. «Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σημεία στη λαϊκή αγορά, που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ στην αγορά, όχι μόνο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συνδέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα, γιατί έχουν καταστραφεί ειδικά τα ζαρζαβατικά», σημείωσε άλλος παραγωγός.

    «Το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια. Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό.

    Λίγοι πάγκοι – Ακριβά τα ζαρζαβατικά

    Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της πλημμύρας αρκετοί έμποροι και καλλιεργητές δεν μπόρεσαν να πάνε στις λαϊκές λόγω των δρόμων που παραμένουν κλειστοί. Εκτός από τη μαναβική στις λαϊκές πωλούνται και ιχθυαλιεύματα με τις τιμές να παραμένουν σε λίγο πιο υψηλές για την εποχή επίπεδα, όπως λέει ένας ψαράς.

    «Τα καΐκια πάντα μπαίνουν αρκετά μίλια από την ακτή και δεν ρισκάρουν τα δίχτυα τους μέσα στις λάσπες» ανέφερε ο ιχθυοπώλης επισημαίνοντας ότι οι ψαριές ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες φορές λόγω της κακοκαιριάς.

    Όσον αφορά το πώς ψωνίζει ο κόσμος μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία και τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει από τα μολυσμένα νερά που κατέληξαν στη θάλασσα παραδέχθηκε ότι υπάρχει φόβος, δίχως όμως να υπάρχει λόγος, όπως είπε. «Το ποτάμι (σ.σ. ο Πηνειός) έχει 10 μ. λάσπη αλλά οι ψαράδες δε ρισκάρουν να ψαρέψουν στα ρηχά», σημείωσε.

    Ένας άλλος παραγωγός, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. «Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα», πρόσθεσε.

    Ντόμινο ανατιμήσεων φέρνει η ολική καταστροφή καλλιεργειών

    Με την καρδιά της οικονομίας και της εγχώριας παραγωγής του πρωτογενούς τομέα να χτυπά στον κάμπο, οι οικονομικές επιπτώσεις τον χειμώνα που έρχεται θα είναι ραγδαίες μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή λόγω των πλημμυρών απο την κακοκαιρία Daniel.
    Παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, φοβούνται ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 3,4 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών.

    H κατάσταση είναι κρίσιμη και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει τη ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.

    Οι πρώτες ελλείψεις

    Σύμφωνα με την εφημερία «Τα Νέα», τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς, έχουν φανεί ήδη με ελλείψεις σε προϊόντα όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας με έδρα τα Τρίκαλα, οι εγκαταστάσεις της οποίας δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλους όγκους νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή της.

    Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία, αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία για κάποιο διάστημα, να αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε από την πρώτη να προχωρήσει σε επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών όπως τα τρόφιμα, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ανατρέψει τις αυξήσεις που ενδεχομένως προκύψουν καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος.

    Από τον θεσσαλικό κάμπο προέρχονται:

    1. – 7,1% χοιρινό κρέας,
    2. – 52,8% βιομηχανικής ντομάτας,
    3. – 54,7% αχλάδια,
    4. – 51,7% αμύγδαλα,
    5. – 47,5% κάστανα,
    6. – 43,5% μήλα,
    7. – 40% των μαλακών τυριών.

    Πολλά αγροτεμάχια βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες κάτω από νερό

    Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκε και ο κλάδος της φυτικής παραγωγής και συγκεκριμένα τα φρούτα και οι καρποί, καθώς στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται 359.000 τόνοι ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους της χώρας μας, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Στην περιοχή της Θεσσαλίας καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παράγονται οι 129.000 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά (μήλα 304.000 τόνοι πανελλαδικά – 84.500 στη Θεσσαλία – Αχλάδια 81.000 τόνους πανελλαδικά – 43.300 τόνοι στη Θεσσαλία).

    «Υπάρχουν όντως καταστροφικές συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Για τα μήλα και τα ακτινίδια είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε για τις συνέπειες στους καρπούς, εκτιμούμε ότι θα είναι μειωμένη η προς εμπορία ποσότητά τους» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης και πρόσθεσε « Το επείγον είναι η αποκατάσταση, έστω και προχείρως, στο οδικό δίκτυο στην περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές για την μεταφορά της προς συγκομιδή παραγωγή.

    Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, «τα ασυγκόμιστα αχλάδια είναι λίγες ποσότητες όψιμης ποικιλίας» και όπως σημειώνει «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τη ζημιά τόσο στα φρούτα όσο και στα κηπευτικά» και όπως επισημαίνει «σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις από την όποια έλλειψη θα δημιουργήσει αφ’ ενός αυξητικές τάσεις στις ήδη αυξημένες τιμές και στις εισαγωγές».

    Σε ό,τι αφορά τα νωπά κηπευτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το γενικό σύνολο της παραγωγής της χώρας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία 278.000 τόνοι (12%). Το μεγαλύτερο ποσοστό επί της παραγωγής εντοπίζεται στην βιομηχανική ντομάτα, όπου από τους 315.000 τόνους που παράγει η χώρα μας, οι 190.000 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

    Όπως είπε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου «οι περισσότερες εκτάσεις της βιομηχανικής ντομάτας είχαν ήδη συγκομιστεί και εκτιμάται ότι το 25-30% της παραγωγής δεν πρόλαβε να μαζευτεί».

    Πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας ακρόδρυων δένδρων βρίσκεται στη περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως αναγράφονται στα στοιχεία, από τους 111.500 τόνους πανελλαδικής παραγωγής οι 34.500 τόνοι εντοπίζονται στη Θεσσαλία.

    Η παραγωγή καρυδιών σε όλη τη χώρα φτάνει τους 37.500 τόνους και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τους 12.000 τόνους, ενώ στα αμύγδαλα, η παραγωγή πανελλαδικά φτάνει τους 29.000 τόνους και στη Θεσσαλία τους 10.600 τόνους.

    Μικρότερες είναι οι εκτάσεις σε κάστανα και φιστίκια, όπου πανελλαδικά η παραγωγή ανέρχεται σε 34.000 και 10.400 τόνους αντίστοιχα, ενώ στη Θεσσαλία παράγονται 9.500 και 2.100 τόνοι αντίστοιχα.

    Τέλος, λιγότερο επηρεασμένα φαίνεται ότι είναι η παραγωγή των πυρυνόκαρπων, μιας και στη Περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται οι 76.000 τόνοι από τους συνολικά 1.119.000 τόνους της χώρας.

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ