Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025
More

    Τύρναβος: Η ΠΟΕΔΗΝ καταδικάζει την άγρια επίθεση σε γιατρό στο τοπικό Κέντρο Υγείας – «Από θαύμα σώθηκε»

    «Όχι βία στις λευκές μπλούζες. Σεβαστείτε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σας περιθάλπουν. Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας βιώνουν μαζί σας τον πόνο, την αγωνία την χαρά», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την 12η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών.

    Ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα περιστατικά επιθετικότητας που παρατηρούνται στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και καταδικάζουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας εναντίον των επαγγελματιών υγείας.

    Εκστρατεία ενημέρωσης

    Ο ΠΙΣ υλοποιεί από χθες εκστρατεία ενημέρωσης σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας με βασικό μήνυμα «Όχι βία σε βάρος των γιατρών», προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης στους πολίτες, τονίζοντας ότι ο γιατρός είναι ο σύμμαχός τους την ώρα της ανάγκης.

    «Στην Ελλάδα, από την εποχή των μνημονίων και μετά, με την αύξηση των ελλείψεων και της υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έγιναν αποδέκτες βιαιοπραγιών από ορισμένα άτομα που θεωρούν ότι για τις παθογένειες του συστήματος φταίει ο άνθρωπος με τη λευκή μπλούζα που βρίσκεται μπροστά τους», αναφέρει ο ΠΙΣ.

    Προσθέτει ότι η ελληνική πολιτεία, μετά από επανειλημμένες και επίμονες εισηγήσεις του Συλλόγου, αυστηροποίησε πρόσφατα τις ποινές για τις περιπτώσεις αυτές, που έχουν βάλει συχνά σε κίνδυνο γιατρούς και νοσηλευτές.

    «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι υγειονομικοί λειτουργοί επιτελούν καθημερινά ένα πολύτιμο έργο υπό δύσκολες συνθήκες, στηρίζοντας το σύστημα υγείας με αυταπάρνηση και προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

    Παρ’ όλα αυτά, καταγράφονται περιστατικά λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλειά τους αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών δομών», σημειώνει ο ΙΣΑ.

    «Η βία απέναντι στους υγειονομικούς δεν είναι ανεκτή. Ο ΙΣΑ έχει ήδη συμβάλει καθοριστικά στην αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες επιθέσεων και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ασφάλεια και τη στελέχωση των δομών υγείας. Ενώ στέκεται στο πλευρό όλων των ιατρών που έχουν πέσει θύματα βίας στο εργασιακό τους περιβάλλον. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι υγειονομικοί εργάζονται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

    ΠΟΕΔΗΝ: «Από θαύμα σώθηκε ο γιατρός»

    Τη λήψη μέτρων ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αναφέρεται στο περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, όπου όπως σημειώνει «από θαύμα σώθηκε ο γιατρός». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ομάδα 15 ατόμων εισέβαλαν στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου με ασθενή που είχε σοβαρά παθολογικά προβλήματα. «Ο γιατρός έσπευσε άμεσα να φροντίσει την ασθενή. Δεν υπήρχε αναμονή. Χωρίς λόγο άρχισαν να τον δέρνουν με μπουνιές και κλοτσιές και να τον βρίζουν οι συνοδοί».

    Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ παρά την επίθεση που δέχθηκε, ο γιατρός συνέχισε να περιθάλπει τον ασθενή. Ο γιατρός κατάφερε να σταθεροποιήσει την ασθενή η οποία μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο για διακομιδή στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας. «Μέσα στο ασθενοφόρο μπήκαν με το ζόρι, με βρισιές 3 ή 4 άτομα, κάτι που απαγορεύεται. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τα βίαια επεισόδια εναντίον του γιατρού». Τα επεισόδια έληξαν με την παρέμβαση της αστυνομίας. Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας και βρίσκεται σε σοκ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ